dziwna choroba
Moderator: Opiekun_Forum
dziwna choroba
Witam
Od 3 tygodni mam założone akwarium gdzie pierwszymi mieszkańcami były kiryski panda , neonki czerwone i otoski. W poniedziałek zakupiłem ramirezki które na początku były bardzo energiczne. Od wtorku zaczęły sie problemy . Najpierw padł otosek , potem kirysek a pielęgnice \ramireza zaczęły być bardzo apatyczne. Do dnia dzisiejszego padły wszystkie 4 szt. bez żadnych objawów . Jedynym objawem było to że nie żarły. Wczoraj padł kolejny otosek a dzisiaj przyszła kolej na neonki Straciły zainteresowanie pożywieniem. W sklepie akwarystycznym , właścicielka sprzedała mi Aquasan i stwierdziła że powinno pomóc Jednak po południu padł neonek Akurat widziałem jak sie to odbywa Zaczął pływać przy powierzchni , następnie "stawiało" go do pionu aby za chwilę wypłynąć brzuszkiem do góry. Tak samo poległ otosek Na dwóch neonkach zauważyłem jakby miały plamy obdarciana jednym boku albo jest to zmatowienie skóry. Pozostałe nie maja żadnych widocznych objawów na ciele Czy ktoś z kolegów spotkał się z czymś takim i jak temu zaradzić Do baniaka dodałem Aguasan i wymieniłem około 50% wody Cały czas pracuje filtr z napowietrzaczem . Może dolać wody utlenionej ? Z góry dzięki za podpowiedzi Pozdrawiam
Od 3 tygodni mam założone akwarium gdzie pierwszymi mieszkańcami były kiryski panda , neonki czerwone i otoski. W poniedziałek zakupiłem ramirezki które na początku były bardzo energiczne. Od wtorku zaczęły sie problemy . Najpierw padł otosek , potem kirysek a pielęgnice \ramireza zaczęły być bardzo apatyczne. Do dnia dzisiejszego padły wszystkie 4 szt. bez żadnych objawów . Jedynym objawem było to że nie żarły. Wczoraj padł kolejny otosek a dzisiaj przyszła kolej na neonki Straciły zainteresowanie pożywieniem. W sklepie akwarystycznym , właścicielka sprzedała mi Aquasan i stwierdziła że powinno pomóc Jednak po południu padł neonek Akurat widziałem jak sie to odbywa Zaczął pływać przy powierzchni , następnie "stawiało" go do pionu aby za chwilę wypłynąć brzuszkiem do góry. Tak samo poległ otosek Na dwóch neonkach zauważyłem jakby miały plamy obdarciana jednym boku albo jest to zmatowienie skóry. Pozostałe nie maja żadnych widocznych objawów na ciele Czy ktoś z kolegów spotkał się z czymś takim i jak temu zaradzić Do baniaka dodałem Aguasan i wymieniłem około 50% wody Cały czas pracuje filtr z napowietrzaczem . Może dolać wody utlenionej ? Z góry dzięki za podpowiedzi Pozdrawiam
Re: dziwna choroba
Żadnej wody utlenionej, opisz parametry wody, jak często podmieniasz, jaka filtracja, moim zdaniem może to być zatrucie, ale za mało informacji żeby jednoznacznie stwierdzić.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Opisz ile razy podmieniasz wode ,jakie parametry i etc.
Bez tego nie możemy Ci pomóc 

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
Może to wskazywać na jakąś infekcję bakteryjnąanglers pisze:Witam
Na dwóch neonkach zauważyłem jakby miały plamy obdarciana jednym boku albo jest to zmatowienie skóry.
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Może albo i niebodzio pisze: Może to wskazywać na jakąś infekcję bakteryjną

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
Masz rację przede wszystkim najpierw woda parametry , ale jak już powyżej napisałeś żeby podał , to dopisałem żeby zwrócić też na plamy uwagę
Do autora tematu mam pytanie a kto ci powiedział że do baniaka leje się wody utlenionej ?? Albo skont ci się wziął taki pomysł żeby dolać wody utlenionej ?? .
Woda utleniona do dezynfekcji a wodę podmienialem od 3 dni po około 30% . 10 dni przed wpuszczenie ryb dodalem do akwa starter bakteryjny a więc no2 powinno być ok
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Powinno ,ale wcale nie musi
Twoje zgony są spowodowane jakimś zatruciem ,albo chemicznym albo biologicznym 

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
To co w takim przypadku zrobić ?
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Zrobić testy na No2 , No3 i Ph
Później ewentualnie dalej szukać przyczyny. Możesz wlać esklarin ,który chwilowo zbije Ci azotyny i azotany 

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
A z jakiej firmy testy proponujesz ? Wiem że są drogie a mi będą potrzebna na jednorazowe przebadanie wody Czy moze ktoś na forum mógłby takie testy przeprowadzić ?
mam testy zooleka na ph no3 ale no2 nie posiadam a chyba byłoby dobrze zacząć od no2. A mam pytanie - jaki filtr masz i czy pracuje non stop czy się nie przycina może?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Mam filtr wewnętrzny Aquashuta i pracuje non stop , nie przycina Po wlaniu Aquasan zwiększyłem napowietrzanie Akwarium ma 80 l Obsada to neonki czerwone (10szt ,) kiryski panda 5szt. (tylko one się póki co trzymają - odpukać) 3 otoski i 4 ramirezki ( już ich nie ma tak jak neonków) Wczoraj wymieniłem 50% nowej wodu z esklarinem . Zobaczymy co będzie dalej Dzięki za info
dodano 17 kwie 2013, 13:22 :
Proszę, podpowiedzcie mi co powinienem zrobić, bo w sumie ryby które zostały wydałem, tak że akwa jest puste czy pownienem coś wlac w celu dezynfekcji , bo w sumie nie wiadomo co to było czy azotany cz jakaś inna choroba . Nie chciałbym niszczyc roślin bo są dla mnie cenne . Gdyby nie one sprawa byłaby prosta A z drugiej strony jeśli to one były zródłem infekcji? Po tym zabiegu odczekam z dwa tygodnie aż akwarium dojrzeje i potem chciałbym zrobić te testy Zbiornik: 80 litrów , podłoże żwir 2-4mm, rosliny : kryptokoryna , żabienica, rogatek, ludwigia, polyserma i "trawa" oraz kilka skał wapiennych. Woda kranówka z dodatkiem aquasafe Akwa dojrzewało bez ryb 9 dni (dodany był bakto-starter)
Dodam jeszcze że oświetlenie to swiatło jarzeniowe 1x15W + 1 x 24W. Jeśli chodzi o nawozenie to na spodzie akwa pod żwirem umiesciłem 2 tabletki zalecone przez właściciela sklepu akwarystycznego ( nie pamietam nazwy tych tabletek) Są one pod kryptokoryną i żabienicą Dodam jeszcze że gdy rybki zaczęły padać dodałem Aquasan przeciw pierwotniakom.
Dzieki z góry za info
dodano 17 kwie 2013, 13:22 :
Proszę, podpowiedzcie mi co powinienem zrobić, bo w sumie ryby które zostały wydałem, tak że akwa jest puste czy pownienem coś wlac w celu dezynfekcji , bo w sumie nie wiadomo co to było czy azotany cz jakaś inna choroba . Nie chciałbym niszczyc roślin bo są dla mnie cenne . Gdyby nie one sprawa byłaby prosta A z drugiej strony jeśli to one były zródłem infekcji? Po tym zabiegu odczekam z dwa tygodnie aż akwarium dojrzeje i potem chciałbym zrobić te testy Zbiornik: 80 litrów , podłoże żwir 2-4mm, rosliny : kryptokoryna , żabienica, rogatek, ludwigia, polyserma i "trawa" oraz kilka skał wapiennych. Woda kranówka z dodatkiem aquasafe Akwa dojrzewało bez ryb 9 dni (dodany był bakto-starter)
Dodam jeszcze że oświetlenie to swiatło jarzeniowe 1x15W + 1 x 24W. Jeśli chodzi o nawozenie to na spodzie akwa pod żwirem umiesciłem 2 tabletki zalecone przez właściciela sklepu akwarystycznego ( nie pamietam nazwy tych tabletek) Są one pod kryptokoryną i żabienicą Dodam jeszcze że gdy rybki zaczęły padać dodałem Aquasan przeciw pierwotniakom.
Dzieki z góry za info