Ostatnio na forumowym spotkaniu dostałam pewien preparat....aquaflorin potassium
jego skład:
10 ml preparatu zawiera:
potas 130mg, kobalt 0,2 mg; miedź 0,2 mg;żelazo 12 mg, mangan 0,4 mg; molibden 0,5 mg;
cynk 0.3 mg.
I tu mnie niepokoi ta miedź...
Mam 2 krewetki gabońskie jak na razie, niedługo planuję mieć karłowate...Skoro miedź jest szkodliwa dla krewetek to nie powinno jej się dawać do akwarium...
Ale...
na samym dole etykiety, po sposobie użycia napisano:
"Preparat bezpieczny dla krewetek. Zachować ostrożność w przypadku gatunków i odmian krewetek znanych z dużej wrażliwości."
Co o tym sądzicie?
Pytanie do "kreweciarzy"
Moderator: Opiekun_Forum
- LaSorciere
- Wolontariusz Aqua Jura
Pytanie do "kreweciarzy"
Ignorantka, Sarkastyczna, Zakochana w ironii i czarnym humorze
- MarSz
- Użytkownik
Re: Pytanie do "kreweciarzy"
Ja o tym sądzę tyle, że z rozsądkiem jak podejdziesz do sprawy to nic się nie powinno stać.
Neocaridiny nie są aż tak wrażliwe na minimalne ilości miedzi (zresztą trudno mieć akwarium bez niej).
Miedź jest bardzo szkodliwa w dużych ilościach (np. instalcja miedziana w domu powoduje, że ciągle dodajesz jakąś jej ilość).
Powiem tak - stosowałem ten produkt w dużych ilościach - np w tym zbiorniku Lost Islands kolega, któremu to akwarium zakładałem raz na jakiś czas dolał "na oko" jakąś ilość dla eksperymentu.
Nie zaobserwowaliśmy zgonów u neocaridin i amano.
Stosowałem to kiedyś przy Crystal Red do gradacji SSS i nic się nie działo - wyższych nie próbowałem i nie odwazyłbym się np. z Taiwanami.
Nie wiem natomiast jak z gabońskimi - nie wiem czy one się zalicza do wrazliwych czy nie. Więc jesli gdziekolwiek byłby jakiś problem to sądzę, że z nimi mógłby być.
Neocaridiny nie są aż tak wrażliwe na minimalne ilości miedzi (zresztą trudno mieć akwarium bez niej).
Miedź jest bardzo szkodliwa w dużych ilościach (np. instalcja miedziana w domu powoduje, że ciągle dodajesz jakąś jej ilość).
Powiem tak - stosowałem ten produkt w dużych ilościach - np w tym zbiorniku Lost Islands kolega, któremu to akwarium zakładałem raz na jakiś czas dolał "na oko" jakąś ilość dla eksperymentu.
Nie zaobserwowaliśmy zgonów u neocaridin i amano.
Stosowałem to kiedyś przy Crystal Red do gradacji SSS i nic się nie działo - wyższych nie próbowałem i nie odwazyłbym się np. z Taiwanami.
Nie wiem natomiast jak z gabońskimi - nie wiem czy one się zalicza do wrazliwych czy nie. Więc jesli gdziekolwiek byłby jakiś problem to sądzę, że z nimi mógłby być.
- LaSorciere
- Wolontariusz Aqua Jura
gabońskie raczej mają taką samą wrażliwość jak zwykłe filtrujące. Nie są zbytnio wymagające. A już a pewno nie aż tak jak crystal'e...
- MarSz
- Użytkownik
No to myślę, że masz odpowiedź.
Mimo wszystko dla świętego spokoju. trzymałbym się zasady "połowa zalecanej dawki na początek"
Mimo wszystko dla świętego spokoju. trzymałbym się zasady "połowa zalecanej dawki na początek"
- LaSorciere
- Wolontariusz Aqua Jura
Ok, dzięki za pomoc