Ostatnio zastanawiałam się jaką żywotność ma silikon.
W krewetkarium podniosłam przez chwilę temperaturę do ok. 43 stopni. Teraz mam obawy co do jego wytrzymałości, czy wysoka temperatura oraz duże wahania (z 43 do 25 w 15 minut) może drastycznie wpłynąć na niego?
Silikon
Moderator: Opiekun_Forum
Re: Silikon
Laurelin pisze:Ostatnio zastanawiałam się jaką żywotność ma silikon.
W krewetkarium podniosłam przez chwilę temperaturę do ok. 43 stopni. Teraz mam obawy co do jego wytrzymałości, czy wysoka temperatura oraz duże wahania (z 43 do 25 w 15 minut) może drastycznie wpłynąć na niego?
Jakiej firmy masz grzałkę??????? Że masz 43 stopnie
Grzałką miałam ok. 40, a dobiłam do 43 wodą z kranu. Grzałka była z 112, więc trudno nie było. Ta z krewetkarium max 30. Taka była moja walka z wypławkami, zresztą udana.
- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: Silikon
Myślę że nie musisz się obawiać, to nie jest żadna temperatura, gdybyś gotowała tym akwarium wodę to co innego. Można oczywiście zrobić eksperyment podgrzewac kawałek silikonu, mierzyć temp i badać co sie z nim dzieje, ale to dla dociekliwych.
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
KIedys pracowalem w sklepie budowlanym i silikon wysokotemperaturowy byl do 300 st C wiec mysle ze 40 st to spokojnie nic mu nie bedzie z reszta dla takich materialow 40 st to zadna temperatura