MAM DOSYĆ AKWA!!!

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
michalpw85
Użytkownik

Re: MAM DOSYĆ AKWA!!!

Post autor: michalpw85 »

jeszcze w moim akwa dziwne jest to ze ryby padaja w takiej kolejnosci jakiej je przynosilem ze sklepu czyli te które buły jako pierwsze padały na poczatku
Awatar użytkownika
Kreeony
Użytkownik

Post autor: Kreeony »

Najlepiej zmierz parametry i wtedy będzie wiadomo co i jak bo tak to każdy może pisać od tego od tamtego a będzie coś innego zmierz parametry tak jak ci napisał KODI i wtedy napisz tutaj.
Awatar użytkownika
michalpw85
Użytkownik

Post autor: michalpw85 »

po 60 dniach od zalania no 2 0,01 ph 9 twardosc 19 co jeszcze powinienem sprawdzic

-- 23 lis 2014, 13:35 --

dodałem dzis rano do akwa filtr wewnetrzny bez zadnej gąbki napowietrza bardzo mocno zobaczymy czy był to problem słabego natlenienia wody

-- 23 lis 2014, 14:16 --

albo mi sie zdaje ale od podłaczenia filtra wewnetrznego i ustawienie go na maxa po paru godzinach ryby tak jakby stały sie bardziej ruchliwe i zaczeły powoli pływac zobaczymy co bedzie dalej
Awatar użytkownika
Kreeony
Użytkownik

Post autor: Kreeony »

michalpw85 pisze:po 60 dniach od zalania no 2 0,01 ph 9 twardosc 19 co jeszcze powinienem sprawdzic

-- 23 lis 2014, 13:35 --

dodałem dzis rano do akwa filtr wewnetrzny bez zadnej gąbki napowietrza bardzo mocno zobaczymy czy był to problem słabego natlenienia wody

-- 23 lis 2014, 14:16 --

albo mi sie zdaje ale od podłaczenia filtra wewnetrznego i ustawienie go na maxa po paru godzinach ryby tak jakby stały sie bardziej ruchliwe i zaczeły powoli pływac zobaczymy co bedzie dalej
Dałeś filtr bez żadnej gąbki a powiedz mi jedną rzecz gdzie ten syf ma się zbierać ?? Dają gąbkę żeby to wszystko zebrało a inaczej w chłonęło.
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Post autor: KAMYK »

Kolego masz niedojrzałe akwa :!: NO2 musi być "0" .Zmierz jeszcze NO3 jak masz czym.
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: tomek62 »

Drogi Michale, jako jak miewam początkujący akwarysta musisz wiedzieć, że to hobby ma nauczyć cię cierpliwości, której jak widzę zaczyna ci brakować. Jeszcze na pewno nieraz będziesz miał masowy zgon ryb lub innych zwierząt lub roślin. Zapewne każdego z nas to spotkało, ale nie poddaliśmy się tylko pytamy się nawzajem co mogło być tego przyczyną, konsultujemy i wyciągamy wnioski. Parę lat temu kiedy internet raczkował nie było możliwości tak szerokiej konsultacji, jedynym i nieomylnym guru był Pan lub Pani z zoologicznego. Która jak miał, miała humor to ci odpowiedział, wyjaśnił. Albo jak w większości przypadków kazał wyłowić trupy, ewentualnie umyć jeszcze raz akwa dokładnie zalać i szybciutko przybiec do niego po kolejną porcję ryb. W książkach akwarystycznych, z tych których ja korzystałem było we wstępie napisane, że akwarystyka ma nauczyć nas cierpliwości, obserwacji i systematyczności. Że nie których procesów nie możemy pominąć, przyśpieszyć. A jak to mówią u mnie w pracy "Szybko to się pchły łapie" Głowa do góry, nie obrażaj się na akwarium, tylko działaj. Masz to szczęście, że trafiłeś na grupę ludzi których możesz pytać o wszystko i nikt cię nie wyśmieje, tylko zastanowi się przed monitorem nad twoim problemem i w sposób zrozumiały postara ci to wytłumaczyć.
Tomek
Awatar użytkownika
SistersOfMercy
Użytkownik

Post autor: SistersOfMercy »

michalpw85 pisze:a dlaczego w moim akwa. padaja wszystkie pyszczaki a np. kosiarki i otoski czuja sie znakomicie i nic im nie dolega??
Może jednak coś z parametrami, otosy są teoretycznie bardziej wrażliwe na parametry wody, często otosy padają jeżeli woda jest za twarda. Twarda woda powinna bardziej sprzyjać pyszczakom a nie otosom. Tymczasem w twoim przypadku jest inaczej.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

A dlaczego trzymasz z pyszczakami otosy itp O/,
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: MAM DOSYĆ AKWA!!!

Post autor: Big daddy »

I co z wynikami testy na NO2? kolega ma racje że musi być zero. Nie napisałeś czy napowietrzanie pomogło...
Twój post i ewentualne rozwiązanie problemu ma pomóc nie tylko tobie ale i innym innym, którzy być może borykają się z podobnymi problemami.

Wysłane z tapofonu za pomocą Tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”