Tuning filtra kubełkowego
Moderator: Opiekun_Forum
- sylwek1988k1
- Użytkownik
Tuning filtra kubełkowego
Witam,proszę o opinie na temat ulepszenia filtrów zewnętrznych. Otóż posiadam filtr Aquael MidiKani800 w którym producent podaje 800l/h wydajność pompy. Z racji że filterek mam w malawi 240l postanowiłem go nieco podkręcić wymieniając pompę na 1400l/h pochodzącą z filtra wewnętrznego HJ-1122. Kubeł z 4 wkładami pozostał oryginalny. Po zakończeniu zabiegu wszystko wygląda ok, różnica jest tylko w mocy strumienia wody z dyszy wylotowej która jest duuużo większa. Proszę o opinie czy to dobre rozwiązanie. pozdrawiam
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Re: Tuning filtra kubełkowego
Aby zmniejszyć strumień wylotowy wystarczy powiększyć otwory wylotowe np. w deszczowni
Jeżeli wirniki pasują, to nie widzę przeciwwskazań do wymiany napędu na mocniejszy

Jeżeli wirniki pasują, to nie widzę przeciwwskazań do wymiany napędu na mocniejszy

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- sylwek1988k1
- Użytkownik
Uważam że strumień wody jest teraz odpowiedni bo wcześniej był prawie nie widoczny, teraz porusza tafle co dodatkowo natlenia wodę pysią. Co do wirników to nie pasowały do siebie idealnie ale wystarczyło zrobić złączkę z kawałka wężyka i po problemie. Jedynie martwi mnie trochę szczelność kubła, gdyż jest w nim teraz większe ciśnienie ale mam nadzieje że ta konstrukcja to wytrzyma 

- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Też mam taką nadzieję
Nadal mam przed oczami wyciek z rozszczelnionego denitrifikatora, gdzie ciśnienie było minimalne

Nadal mam przed oczami wyciek z rozszczelnionego denitrifikatora, gdzie ciśnienie było minimalne

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- sylwek1988k1
- Użytkownik
Chciałbym przedstawić wynik eksperymentu, otóż wszystko działało jak należy tzn. woda krystaliczna i brak syfu na pisaku po jednej dobie, ale niestety po podpięciu wężyka do wylotu głowicy kierującego wodę do kubła powodowało bardzo głośną pracę głowicy że na dluższą mete to złe rozwiązanie i musiałem wrócić do oryginalnej pompki aquael, a HJ-1122 pozostał jako wewnętrzny mechanik. Być może było to za duże obciążenie dla tej głowicy stąd ten hałas,spróbuje kiedyś założyć pompke cyrkulującą może będzie cicha podczas pracy na takim obiegu.