Strona 1 z 1
pH Jak podnieść, czy dodawać soli kuchennej?
: 24 grudnia 2012, 12:16
autor: BzZzYkU
witam. Jak podnieść pH z 7.5 do 8-8.5 ? Czy dodawać do wody z biotopem tanganiki soli kuchennej i w jakiej ilości ? Ważne
Re: pH Jak podnieść, czy dodawać soli kuchennej?
: 24 grudnia 2012, 12:45
autor: KODI
Zatosować wapień lub jako podłoże grys dolomitowy

Łupek filitowy fajnie wygląda i nic poza tym -nie podnosi Ph i twardości

Podnoszenie Ph z 7,5 nie ma sensu ponieważ większość ryb afrykańskich toleruje właśnie Ph 7,5 <...
Mógłbyś jeszcze zstosować wkład do filtra ,ale skoro masz tylko wewnętrzny to nic Ci to nie da
Moim zdaniem podnoszenie Ph jest niekonieczne ,ponieważ i tak większość kupowanych u nas ryb właśnie w takim parametrze żyje .No chyba ,że chcesz kupić dzikusy
POZDRO
Re: pH Jak podnieść, czy dodawać soli kuchennej?
: 24 grudnia 2012, 13:31
autor: BzZzYkU
dzięki

Re: pH Jak podnieść, czy dodawać soli kuchennej?
: 24 grudnia 2012, 15:10
autor: Big daddy
Jeśli byś się jednak uparł ta syp sodę oczyszczoną ale powoli żeby skok nie był zbyt gwałtowny, lub zaopatrz się w odpowiednie środki są dostępne w sklepach akwarystycznych.
Re: pH Jak podnieść, czy dodawać soli kuchennej?
: 24 grudnia 2012, 15:19
autor: BzZzYkU
to wiem

tylko w jakich ilościach ta soda ?
Re: pH Jak podnieść, czy dodawać soli kuchennej?
: 24 grudnia 2012, 18:29
autor: kradek
BzZzYkU pisze:to wiem

tylko w jakich ilościach ta soda ?
Zaopatrz się w elektroniczny pehamert i test kropelkowy na kh:)
Nie zaszkodzi jak zaczniesz od 1 łyżeczki na 10l podmienianej wody. Opisywałem już to w dziale woda. Skok ph nie może być duży bo obsada tego może nie przeżyć. Najlepiej dosypywać przy podmianach (w pierwszym tyg 1 łycha, w dugim tyg. 2 łychy itd) Soda podnosi do około 8,4/8,5 - więc za specjalnie nie da się jej przedawkować. Trudniejszą sprawą jest stworzenie buforu żeby ph sie utrzymywało(muszle, grys koralowy w filtrze i najlepiej kh na poziomie 13-15°n). Dodatkowo ja dosypuje co 2 tyg soli jbl, która także podnosi ph, dostarcza pierwiastków "z jeziora" oraz odkaża wodę
Jednak tak jak pisali wcześniej koledzy, jeśli masz rybki z zoologa to wystarczy Ci ph jakie stworzą wapienie itp (czyli do 7,6-7,8), wyższe ph może im bardziej zaszkodzić niż pomóc. Przy rybach bliższych odłowowi wyższe ph powinno zaowocować pełnym wybarwieniem ryb i mniejszą płochliwośćią.
Re: pH Jak podnieść, czy dodawać soli kuchennej?
: 25 grudnia 2012, 00:09
autor: alkorta
Metodą prób i błędów, podobnie jak przy zakwaszaniu wody, musisz sam wypracować proporcje, ale nie rób tego bezpośrednio do akwarium, a do np wiaderka z wodą. Ja np zakwaszam wodę dla palet, wlewam trochę kwasu solnego do baniaka z wodą i zostawiam na jeden dzień lub ją napowietrzam, oczywiście zakręcam korkiem i gwałtownie wstrząsam baniak co by wymieszać wodę.
Re: pH Jak podnieść, czy dodawać soli kuchennej?
: 09 stycznia 2013, 22:46
autor: karlos
Jak miałem małą przygodę z morszczyzną parę lat wstecz to poeksperymentowałem z syntetyczną solą morską w tandze. Efekt bardzo mnie zaskoczył. In plus.
Jest to chyba najtańszy i najlepszy sposób uzyskania wody prawie takiej jak w jeziorze.