The Thing

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: The Thing

Post autor: Big daddy »

Potwierdzam :)
Mamy nowego węża i psa(na szczęście jutro wraca do domu) na urlopie agroturystycznym że o dwóch kotach nie wspomnę. To wszystko się gania po domu(oprócz węża, nawet go lubię :) ), odgłosy możecie sobie wyobrazić....
Chomiki, wieloszczety, jakiś ślimak morderca(Florida twierdzi, że płaziniec), jak się popatrzy na skałę to sia aż cała rusza od robactwa różnej maści. Teraz zacząłem lać fitoplankton, więc będzie tego jeszcze więcej :)
Dziś znów test na NO3 i nadal stoi w miejscu, już mnie nosi...
Wczoraj doszła pompa jecod rw4 fajna zabawka ;) mocna cholera, ale regulowana więc chodzi prawie na minimum.

Capnella postanowiła się rozmnożyć więc wyrzuciła z siebie z milion kawałków.
Nadal leci wódeczka, a dziś Flo włożyła do kompletu trzy kielony z zagrychą w środku :)

Wysłane z galaktyki S4
Załączniki
20160606_233524.jpg
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Big daddy pisze:Potwierdzam :)

Nadal leci wódeczka, a dziś Flo włożyła do kompletu trzy kielony z zagrychą w środku :)
To znaczy, że Wy nie morszczaka odpaliliście ale klasyczny bar :)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: florida_blue »

Dzisiaj doszła porcja siporaxu i było trochę przemeblowania w panelu .. Co za tym idzie chyba pojawiło się dużo pysznych rzeczy w wodzie, bo caulastrea szybciutko wyciagnęła polipki :) doszła dzisiaj jeszcze jedna caulastrea oraz fajowe grzybki zielono-białe. A kilka dni temu nasza wymarzona euphylia zielona z niebieskimi końcówkami :) o taka:
IMG-1465587309285-V.jpg
Niestety zdjęcia nie zrobię wieczorem jak będzie ładna, bo znów będzie różowo.

No i .... Nadszedł ten moment- sa rybki. Miał być pterapogon albo para, ale ostatecznie pojawiły dwa błazenki. Takie trochę podrostki są. I mam ogromną nadzieję że jakoś nam się uda utrzymać je przy życiu :-ss

I na chwilę obecną wygląda to tak:
20160610_213938.jpg

Jeszcze zdjęcia kraba, który wreszcie zdecydował się zapozować:
20160610_213913.jpg
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Są rybki, choć miało ich jeszcze nie być. Jednak zostałem przekonany dwoma argumentami.
Pierwszy taki, że ryby mogą żyć bez rafy ale rafa bez ryb nie. Drugi to dokończenie dojrzewania, trzeba wprowadzać powoli obciazenie systemu żeby wymusić dalsze dojrzewanie zbiornika.
Tak czy siak Florida wśród tych wszystkich zdechlaków w erybce wypatrzyła kilka ryb w jednym akwarium.
Wyglądało to tak jakby ktoś je oddał, porośnięte błazny, jakiś hepcio, pidzamka, ładne garbiki. W porównaniu z resztą zbiorników jakby z innego świata. Chyba wszystkie ryby które się nadawały pojechały na wystawę do Katowic :)
Kupiliśmy i zobaczymy co z nich będzie.

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Dawno nie aktualizowałem naszego "bloga" :)
Błazny mają się dobrze, choć mniejszy trochę słabo się zbiera do jedzenia. W Katowicach, na stoisku erybki dowiedzieliśmy się, że ryby w zbiorniku o którym pisałem wyżej nie były na sprzedaż. Miały być przetrzymane na czas założenia nowego zbiornika u klienta. No cóż...
Nie jest to nasza wina, a Florida miała nosa. Sklep pewnie wynagrodzi klientowi za swój błąd.

Jak to po targach znów jest kilka nowych korali, na ten czas już nie będziemy więcej dodawać, skończyło się miejsce. W zasadzie to się już wcześniej skończyło :)

Parametry coraz lepsze, choć kh, wapń i magnez stoją dość nisko. Wczoraj była dopiero druga podmiana, wyprowadzimy to, nic na szybko.
Testy pokazały mi zerowy poziom PO4, azotany około 40.
Żeby nie narobić bigosu, powtórzyłem test za pomocą fotometru i o dziwo wyniki się zgadzały :)
Zacząłem podawać fosfor w dawce 0,025ppm, chyba był bardzo potrzebny, bo po trzech dawkach wczorajszy pomiar NO3 to 10ppm :) może zbieg okoliczności, może system zaskoczył, doładowałem też siporax do pełna w panelu. A może to wprowadzone życie pozwoliło ruszyć dalej z cyklem, nie wiem, cieszę się że parametry coraz lepsze ;)
Glony są, ale niewiele jak na dojrzewanie to nie było na razie burzliwe i oby tak zostało.

Pojawiła się pasją pterapogonow Kermit (tak go nazwano w sklepie) i Piggy(to już inwencja Kamili).
Kermit wygląda jak zbój bo za młodu stracił prawie cały pysk(pewnie stad imię) . Zagoiło się, ale ryj zakazany pozostał :)
20160617_202541.jpg
Piggy:
20160617_202527.jpg
Dunca:
20160617_202440.jpg
Euphylia:
20160617_202217.jpg
Blastomussa:
20160617_202746.jpg
Nowy rhodactis za całe 8 zł:
20160615_223157.jpg
Milka walczy o
przetrwanie :) :
20160617_202415.jpg
Monti powoli wyłazi na szybę:
20160617_202732.jpg
Nowe grzyby i zoasy:
20160617_202334.jpg
Galaxea z jednego polipka który dostaliśmy już powoli się rozrasta:
20160617_202631.jpg
Załączniki
20160617_202921.jpg
20160617_202818.jpg
20160617_202646.jpg
20160617_202554.jpg
20160617_202309.jpg
20160617_202248.jpg
20160617_202914.jpg
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: tomek62 »

Zbiornik nabiera charakteru. Brawo i czekam na dalsze zmiany, bo jak was znam to na tym się nie skończy. Pozdrawiam.
Tomek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Dzięki! :)
Skończy się na około 240- 300l z sumpem już po tygodniu to było wiadome. Wydaje mi się że to będzie optymalny dla mnie baniak, mówię oczywiście o kosztach utrzymania. Nie ma się co oszukiwać, ta zabawa kosztuje i dla mnie jest to główne kryterium wyboru litrażu. Akwarium musi cieszyć i relaksować a nie męczyć. Tutaj się nie oszuka, nie założysz na ziemi zamiast substratu itp, choć są przepiękne zbiorniki niskokosztowe z miękasami np 300l Maga "wszystko źle" (można znaleźć na nanoreef, polecam temat) tylko, że te niskie koszty to i tak nie ta liga co nasze klasyczne LT. Zdobywamy doświadczenie i zobaczymy co kiedyś z tego będzie :)

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

To ja też wstawię kilka fotek....
Starym zwyczajem jedna chociaż musi być odwrotnie :) bohaterem jest euphylia
20160620_215216.jpg
Zoaski "pink panther" takie one pink, że szkoda gadać... No ale są :)
20160620_220326.jpg
pteropogony wciąż się pchają i zasłaniają :p ricordea i na dole widać kawałek rhodactisa, który teraz siedzi w szklance, bo z igły się uwolnił skubaniec.
20160620_215242.jpg
Coś rośnie ale nie wiemy co to:
20160620_220008.jpg
Przyłapałam potwora jak ziewa - do konkursu na najbrzydszą rybę :p
20160620_220229.jpg
A tak to wygląda w całości
20160620_215110.jpg
Dzisiaj niestety pożegnaliśmy się z blazenkiem, poszedł do rybiego nieba, szkoda... Boję się o drugiego :/
Z niemiłych wieści to ostatecznie zdechła nam euphylia kupiona "wysyłkowo", od początku nie wyglądała dobrze, ale to jest ryzyko zakupów na odległość :/
Jeśli chodzi o pozostałe stworzonka to wygląda na to, że nie jest źle, nawet te kawałeczki zdechlaczków, które dostaliśmy na zasadzie "może jakoś przeżyje" jednak się trzymają, polipują i wydaje mi się że rosną (wydaje mi się, bo ciężko zauważyć przyrost jak się codziennie siedzi przed akwarium i ogląda każdy kamyk z osobna ;) )
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

W sobotę pisałem że wszystko ok. Byłem w pracy, po powrocie ospa na blaźnie. Ten mniejszy, pisałem że coś marudny do jedzenia.Nie daliśmy rady mu pomóc, drugi mimo iż wcześniej jadł, teraz stracił trochę apetyt. Mam nadzieję, że nic mu nie będzie. Choć ospa jest w akwarium.
Pierwsze straty...

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
wesoly
Użytkownik

Post autor: wesoly »

Czosnek zastosuj. Nie leczy ospy ale wzmaga apetyt u rybek. Może uratujesz reszte obsady.
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: tomek62 »

Pytanie tylko skąd ta ospa?
Tomek
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Ospa pewnie po prostu sobie jest. A zaatakowała słabszą rybkę, ta która nie miała za bardzo apetytu.

Z dobrych wieści NO3 spadło do ... 5 :-o
A PO4 jest 0.0 .

Do obsady dołączyła dzisiaj krewetka czyszcząca
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Z dziennika pokładowego:
PO4 0
No3 5
Ca 400
PH 8.0
KH 6.4
Po podmianach trochę pokazało się znów Dino i cyjano. Nie na tyle żeby coś z tym robić nadal czekamy.

Błazen nie przyjmuje pokarmu, zobaczymy co z tego wyniknie.
Jak na razie moczymy mu żarcie w czosnku od Sachema.

Aquaforest A, E, V i iodum po kropelce co dwa dni.
Fitopkankton 20ml dziennie, chyba można trochę zwiększyć przy tych parametrach.
Wódka- zmniejszyłem do 0.8ml dziennie. Chciałbym pozostać przy tych azotanach na 5. Powoli myślę żeby przejść na ocet czy vsv, ale nie spieszy się więc jeszcze pomyślę co zrobić.
Ogólne wyrażenia na plus, wszystko się ładnie pompuje i wydaje się być zadowolone. Nie wiem jak Florida, ja na jakieś 70%. Marzy mi się wybarwić zjawiskowo zoasy, choć w aktynice niewiele im brakuje. Chyba pojdzie w ruch witamina C, podobno daje fajne efekty jeśli o te korale chodzi.

Trochę niskie Kh i nie mam testu na mg jeszcze. Soda kupiona, ale na razie wezmę węgiel i poczekam jeszcze. Dziwi mnie że po trzech odmianach nie drgnęło, cóż może sól AF reef salt nie ma jednak tych ponad 7kh? Chyba trzeba będzie zmierzyć....

Tyle w kwestii uzupełnienia :)

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

wesoly pisze:Czosnek zastosuj. Nie leczy ospy ale wzmaga apetyt u rybek. Może uratujesz reszte obsady.
Czosnek nie wzmaga apetytu ;) Jest raczej naturalnym antybiotykiem, nie należy z nim także przesadzać, może wypalić bebechy.

Wracając do kh, sam mierzyłeś :?: Z sodką uważaj, możesz sobie narobić gnoju jak ja ... Tak po za tym gratuluję, ładnie to wygląda choć dla mnie jest "nawalone" wszystkiego trochę za wcześnie :p
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria małych mórz i oceanów”