[70l] Moje pierwsze krewetkarium

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
LaSorciere
Wolontariusz Aqua Jura

Re: [70l] Moje pierwsze krewetkarium

Post autor: LaSorciere »

akwa pierwsza klasa...ale te krabiki....rany...
przecudowne są.
Gdzie takie można dostać?
Nigdy się z nimi nie spotkałam...
Ignorantka, Sarkastyczna, Zakochana w ironii i czarnym humorze
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Nie wiem jak teraz z tymi krabikami ale swego czasu w Polsce dostępne były tylko od jednego sprzedawcy ze Szczecina (wydaje mi si, że sprowadzał z Niemiec).
Jakiś czas temu znów je widziałem ale nie pamiętam tego sprzedawcy - trzeba szukać po jego łacińskiej nazwie. Może akurat trafisz na jego namiary.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Coraz częściej rozważam spróbować ruchomić zbiorniczek z taką właśnie florę. Niekoniecznie z krewetkami, ale z czymś co by nie przeszkadzało aby taki klimatycznty efekt osiągnąć. Poprzeczkę zawiesiłeś bardzo wysoko. Dla mnie to wzór godny naśladowania.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

E tam wysoko - wtedy tak myślałem a teraz taki efekt osiągnąłem przypadkiem w akwarium hodowlanym na rośliny gdzie z założenia nie miało byś żadnej konkretnej aranżacji - tylko rośliny wrzucone tu i tam tak tylko by się na wzajem za bardzo nie zarastały i jak się wszystko rozrosło to jest zielono. Co prawda bałagan jak i w tym baniaku ale jakoś daje radę.

A tak na poważnie to coraz bardziej wracam myślami do takiego zbiornika (bo ten hodowlany to mimo wszystko mnie nie zadowala bo ma dużą powierzchnię dna i jest niski - tak by sporo roślin weszło i ładnie rosły - więc zero reprezentacyjności).
Im bardziej oglądam podobne zbiorniki na forum (Kradka, Jacka, Przemka i jeszcze inne) tym bardziej mi w głowie kołata się myśl by sobie z powrotem do pokoju na górze zrobić taką ozdobną kosteczkę (max 50l) - tylko żonę trzeba będzie jakoś przekonać :-)
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

bynio67 pisze:Coraz częściej rozważam spróbować uruchomić zbiorniczek z taką właśnie florę. Niekoniecznie z krewetkami, Dla mnie to wzór godny naśladowania.
No i doczekałem się krewetek. Nawet nie spodziewałem się pisząc wcześniejszy post, że będą tak szybko...Jeszcze raz za nie dziękuję ;) . Nie jestem ich bezpośrednim opiekunem, ale mam możliwość delektować się coraz bardziej zieloną kostką Kosiora. A co w Twoim krewetkarium aktualnie się dzieje?
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

bynio67 pisze:A co w Twoim krewetkarium aktualnie się dzieje?
Szczerze mówiąc to nie wiem bo krewetkarium zlikwidowałem a zbiornik kupił Big daddy. Z tego co wiem to z zamiarem zrobienia krewetkarium więc jest nadzieja, że jeszcze wróci do świetności albo przebije pierwowzór.

Ale nie ma co żałować - coś się kończy, coś się zaczyna. W moim przypadku nawet doszło do cudownego rozmnożenia z jednego na 12 zbiorników :-)

http://afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=848

Co prawda na razie poszedłem w ilość nie jakość, ale już powoli zarastają i będzie coraz lepiej.

A tak czy inaczej po regale w planach jest nowy zbiornik podobny do tego właśnie gdzie priorytetem będą rośliny ale na to trzeba czasu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”