420l Malawi

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
pawel21
Użytkownik

420l Malawi

Post autor: pawel21 »

Witam, niektorzy z starego forum powinni mnie kojarzyc pod nickiem pawelmisiek. Troche mnie nie bylo i nie dawalem aktualizacji poniewaz nic sie specjalnego nie dzialo :) Tym razem prawie po roku od startu zbiornika zrobilem restart i zmienilem troche aranz.

Moge sie takze pochwalic pierwszym potomstwem w postaci kilku szt. Demasoni i 2szt. Membde deep (wrescie sie doczekalem) :)

Z zwiazku , ze to moj pierwszy temat z opisem to zamieszczam caly opis.

Zbiornik : 140x60x50

Podloze:
Czarny lupek i kilka bialych kamieni.

Filtracja
JBL e901
Eheim proffesionall II lub 2228 bo tak tez pisza
oraz filtr wewnetrzny 025 F

Rośliny to anubiasy , ale slabo rosna wrecz w ogole i pokryly sie czarnym kolorem.

Obsada
10x Pseudotropheus Acei
4x Pseudotropheus Socolofi Albino tutaj jesli ktos posiada to chetnie bym kupil lub wymienil sie na inny gatunek
7x Metriaclima sp. membe deep mialem 8 , ale nie wiem gdzie sie podzial drugi samiec :) Aktualnie mam 2samce i 5 samiczek
6x Pseudotropheus Demasoni tez mialem 8szt. ale dwa samce odlowilem podczas restartu i sa aktualnie do wydania wielkosc 7-8 cm (dzial sprzedam lub zamienie)
10x zbrojniki

Oraz kilka szt. mlodego pokolenia demasoni i membe deep , reszty sie nie doczekalem jeszcze .

Pokarm :
HIKARI Cichlid Gold Sinking Mini
JBL Novo Rift
Hikari Cichlid Excel
OSI Spirulina
Naturefood Premium color plus -s
Spirulina z tetry bo kupilem przypadkowo
i kilka innych karm z hikarii

Oswietlenie to mam 2x54W marine-glo i jakas jeszcze 30W chyba , nie jestem teraz pewny bo nie pamietam.

Mysle ze to wszystko jesli chodzi o zbiornik :) Tak na koniec chcialbym pozdrowic z tego miejsca uzytkownika KODI , Bynio , oraz Daro duzo mi pomogli na poczatku i mam nadzieje , ze skomentuje moj zbiornik w tym stanie co jest teraz :)
Załączniki
IMG_0416.JPG
IMG_0419.JPG
IMG_0420.JPG
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: 420l Malawi

Post autor: Red »

Miło widzieć kolejNy"Łupkowy" wystrój :)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Witaj synu marnotrawny :D
To się nazywa biotop ;) Przy okazji dużo i kolorowo ,tak jak lubię :ymapplause:
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
pawel21
Użytkownik

Witaj Kodi :) brakuje mi troche tych albino bo mialem 6szt. Ale dwie mi padly powodem bylo podgryzanie chyba przez samcow , bardzo wolno rosly. Teraz mam tylko 4szt. W tym 2 samce i poszukuje tego gatunku zeby dokupic. Chcialem tez zmienic biale kamienie na pomaranczowe takie chropowate w mrowce znalazlem , ale podobno zmieniaja odczynniki to zrezygnowale, :)
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

pawel21 pisze:Witam, niektorzy z starego forum powinni mnie kojarzyc pod nickiem pawelmisiek.
Dzięki za pamięć. A jeśli chodzi o skorzarzenie, to ja rozpoznałem Cię po numerze telefonu. ;)) Przepraszam że nie zadzwoniłem w sprawie membe deep, ale znajomy nie zna wszystkich ryb z nazwy. Więc musiałem pofatygować się do niego aby zobaczyć co ma na stanie. Niestety po membe deep nie było śladu. Powód jest taki że facet nie potrafi się określić. Kupuje co tylko mu w oko wpadnie. Ostatni zakup to pielęgnice niebieskołuskie. Jeśli chodzi o Twój baniaczek to mnie sie podoba. Zwróciłem uwagę na to że dbasz, aby menu było zróżnicowane. Oraz o praktyczne ułożenie kamieni i chyba odpowiedni piasek(bo na małym zdjęciu dobrze nie widać). Obsada Ci się fajnie powoli klaruje. Nic nie napisałes jak przedstawiają się proporcje płci u Acei, ale chyba jest OK, skoro to pominąłeś.
Jedyne czego mógłbym się przyczepić to zbrojniki. Jeśli się chce to porównaj za i przeciw. Ale nie tu na forum bo po co Off.Top. Poza tym w dwóch innych miejscach poruszałem temat zbrojników w biotopie mbuna.
Również pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pawel21
Użytkownik

Bede wdzieczny za podopowiedz na pw jak wrzucic zdjecie w poscie poniewaz w zalacznikach mozna dodac tylko 3 zdjecia i reszta sie nie zmiescila. Takze jak juz bede wiedzial dodam nowe i lepszym aparatem. Co do Acei to mam moze 3 takie spore "byki" reszta to mniejsze zauwazylem , ze samiec ma glowa bardziej taka jakby zaograglona u gory , a samica tak mi sie wydaje bardziej taka plaska . Nie zauwazylem za to zeby jakas nosila ikre jeszcze , moze teraz po zmianie aranzacji i pozbyciu sie 2 samcow demasoni cos sie pokaze i zajma sobie jakis rewir. Teraz wyglada to tak ze kazdy samiec ma swoja dziuple :) Od lewej jest demasoni , pozniej membe deep , albino i na dole Acei ten najwiekszy . Zobaczymy po jakims czasie co z tego wszystkiego bedzie:)
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

pawel21 pisze:Co do Acei to mam moze 3 takie spore "byki" reszta to mniejsze zauwazylem , ze samiec ma glowa bardziej taka jakby zaograglona u gory , a samica tak mi sie wydaje bardziej taka plaska .
No to pewnie tak jest. Acei to najbardziej stadny gatunek. Samice nie obejmują rewirów. Przy czterech gatunkach, trzy samce acei(tym bardziej więcej) nie powinny zrobić sobie krzywdy.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Fajny klimat i (mimo iż nie znam się na takich zbiornikach) to jak dla mnie robi pozytywne wrażenie wizualne (pozostałe kwestie ocenią lub już ocenili lepiej zorientowani w temacie koledzy).
Nie zapominaj o aktualizacji zdjęć co jakiś czas bo to tak na prawdę pokazuje jak żyje zbiornik.

A by w tym Ci trochę pomóc (i jednocześnie odpowiedzieć na Twoje pytanie) podaję link:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=71&t=1293" onclick="window.open(this.href);return false;

Może to choć trochę pomoże.
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

No aranż jest pierwsza klasa, super się to ogląda. Takie inne niż to co z reguły się widzi w baniakach malawi.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
pawel21
Użytkownik

Tak jak mowilem zamieszczam wiecej zdjeci o lepszej rozdzielczosci i pokazuje w nich moje rybki z bliska :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Male potomstwo demasoni
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czas na Membe deep :)
Moj wybarwiajacy sie samiec
Obrazek
Moj wybarwiony Samiec
Obrazek
Obrazek

Chyba najwieksza samiczka albo jedna z najwiekszych
Obrazek

Potomstwo Membe deep

Kilku dniowe (po zmianie aranzacji i wylowieniu dwoch samcow Demasoni , Membe deep zaczely sie szybciej mnozyc:). )
Obrazek
Starsze:)
Obrazek
Obrazek

Socolofi Albino - Samiec
Obrazek

I na koniec deser , najwieksza moja rybka w akwarium Samiec Acei , oraz reszta rybek takze sporych.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Wow - jest tam tych rybek trochę. Kolorki faktycznie ciekawe. Jak będziesz miał jakiś filmik z karmienia to wstaw koniecznie. W ruchu to musi super wyglądać.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Bez komentarza ,po prostu super :ymapplause:
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Post autor: Darek48 »

Piękny zbiorniczek, Acei to dla mnie jeden z najładniejszych Pyszczków :)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Super baniaczek gratuluję!
Rybska także okazałe, tak jak litraż, ales musi robic wrażenie na . żywo
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Teraz gdy zobaczyłem z bliska, jeszcze bardziej doceniłem pomysł na aranżacje. To że niektóre gatunki mają już potomstwo potwierdza że decyzja aby tak ułożyć budowlę była słuszna.
Zdjęcia "mówią" że moi ulubieńcy - Demasoni czują się wśród wiekszych współmieszkańców dobrze.
Membe są prześliczne.
Socolofi na tym zdjęciu wyglada mało przekonywująco
Natomiast deser jest rewelacyjny i imponujący. Acei w wersji złotopłetwej mimo iż bardzo popularne. sprawdza się od zawsze. Piękny kształt, oraz wyjątkowo wdzieczny, stadny sposób pływania. To cechy które wyrózniają Acei od większości spośród "konkurencji". I to charakterystyczne dla nich zaciekawienie tym, co dzieje się poza akwarium....bezcenne. Za to je lubię i polecam jako odpowiedni gatunek na dobry początek z Mbuna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”