Aaaa

Ika ma jybki…

Ja ce jelkom jybke …

Ci z Was którzy mają dzieci wiedzą już o co chodzi, dla „reszty” tłumacze

„ Mamo. Ja nie mam akwarium. Kinga (siostra- 6lat) ma akwarium. Ja nie mam. Kinga ma rybkę, a ja nie mam. Ja chcę wielką rybkę”
I tak przez dwa dni… całe dwa dni...
Syn ma 3 lata.
No więc przedstawiam „AKAJUJ” drugie akwarium w naszym domu.
Pierwsze zdjęcie w dzień po zalaniu.

Tutaj aktualny (docelowy?) wygląd

Zbiornik: (kotnik od Waritex’a) pojemność 12 litrów, 30x20x20cm.
Filtr: HBL301- przez pierwszy tydzień z wkładami z gąbki, obecnie z wkładami AZOO Active Filter 4in1 – 12 sztuk wsypane do pojemnika i przykryte połową oryginalnej gąbki z filtra, druga połowa założona jako prefiltr w akwarium. Podmiany wody co tydzień ok. 3 litrów, do wody dodaje Makroelementy i Potas. Od tygodnia raz na 3-4 dni 1ml Easy Carbo.
Grzałka: 25W z termostatem.
Pokrywa i oświetlenie : produkcja własna – nie używana pokrywa od …kosza na śmieci z zamocowaną wewnątrz żarówką energooszczędną 7W (odpowiednik coś ze 25-30W). Swoją droga pasuje świetnie i naprawdę "prawie" nie widać że nie jest to oryginalna pokrywa. Świecę ok. 5 godzin –od 11 do 16.
Podłoże: kupione od MarSz’a wyjałowione podłoża Shirakura Red bee Sand i Shrimp Sand
Rośliny: Marsilea Hirsuta- też od MarSz’a, Gałęzatkakulka - od Daro, Kryptokoryna- 4 sadzonki, Nurzaniec- 4 sadzonki, Rogatek, Moczarka, Najas? –z drugiego akwarium.
Zwierzęta obecnie: „skurpiony” w liczbie 7 lub 8, ślimaki Rozdętki i Zatoczki,
Zwierzęta docelowe: (tylko nie bijcie-wiem że w tak małym zbiorniku nie powinno być ryb) planuje dwa samce gupika ewentualnie z jedną samicą lub jakieś 4-5 Neonów, lub… no właśnie poradźcie????
„Skurpiony” na pewno lub może jakieś ładniejsze krewetki.
Akwarium założone 31.10.2013. Woda z drugiego akwarium z bojownikiem. W nim moczyły się tez przez dwa dni gąbki z filtra. Muszę przyznać że sadzenie roślinek w tym podłożu to przyjemność w stosunku do żwirku. Oświetlenie początkowo (pierwszy tydzień) stanowiły taśmy LED z allegro, nie sprawdziły się całkiem i zostały zamienione na żarówkę energooszczędną. Daje ona na pewno więcej światła niż 15W żarówka, więc myślę że wystarczy. Przez to słabe oświetlenie akwarium wyglądało tragicznie, całe zaglonione? czymś brązowym, do tego biała „wata”. Nawet Rogatek był cały pokryty czymś brązowym i wcale nie rósł. Na Kryptokorynach i Nurzańcu jeszcze jest widać całe brązowe (ale nie zbrązowiałe lecz czymś pokryte) liście. Przy podmianie wody wyrzuciłem wszystkiego starego Rogatka i dałem świeże rośliny drugiego akwarium. W akcie desperacji wyłapałem z pierwszego akwarium trochę Rozdętek i Zatoczków oraz kilka „Skurpinów” i wrzuciłem tutaj w założeniu że albo sobie poradzą albo czeka mnie likwidacja tego projektu. I poradziły sobie … Żyją wszystkie i mają się chyba całkiem dobrze (wylinki krewetek, oraz wzrost populacji ślimaków). Obniżyłem też poziom wody żeby kaskada lepiej napowietrzała wodę (spadała na lustro wody z wysokości), teraz po tygodniu (wczorajsza podmianka wody) znów podniosłem tak że koniec odpływu jest zanurzony w wodzie.
Dekoracja- może trochę kontrowersyjna ale widziałem w Internecie podobny aranż (trzy cegły na trawniku) i bardzo się nam (z żoną) spodobało. Sprawdzałem też czy cegła się nadaje i wychodzi że jak najbardziej, w końcu z ceramiki (czyli –gliny) robione są ozdoby (zamki, statki) do akwariów. Powinna lepiej wyglądać jak się trochę mchy rozrosną.
Za kilka tygodni planuje wpuścić ryby jak wszystko się ustabilizuje. Zobaczymy.
Tomek