240 l
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- karmazyn101
- Użytkownik
240 l
Witam
Cały zestaw akwarium nabyłem używany wraz z całym żywym „ ekwipunkiem”. Musiałem na szybko zalewać ,ponieważ szkoda mi było męczyć rybek. Oto co stworzyłem na szybko.
Prezentuje moje akwarium:
Akwarium: 120x40x50, (Wromak)
Oświetlenie: 2x30 W
Filtracja: JBL Crystal Profi e900
Ogrzewanie: Tetra 300W
Podłoże: lawa wulkaniczna
Ozdoby:
2 korzenie, kamienie.
Szafka oraz pokrywa : Diversa
Zalany 22.-11.-13.
W przyszłości planuję zmienić obsadę ryb oraz częściowo roślin. Wiem, że przydało by się więcej czerwieni wśród roślin, ale pomalutku. Proszę o sugestie.
Cały zestaw akwarium nabyłem używany wraz z całym żywym „ ekwipunkiem”. Musiałem na szybko zalewać ,ponieważ szkoda mi było męczyć rybek. Oto co stworzyłem na szybko.
Prezentuje moje akwarium:
Akwarium: 120x40x50, (Wromak)
Oświetlenie: 2x30 W
Filtracja: JBL Crystal Profi e900
Ogrzewanie: Tetra 300W
Podłoże: lawa wulkaniczna
Ozdoby:
2 korzenie, kamienie.
Szafka oraz pokrywa : Diversa
Zalany 22.-11.-13.
W przyszłości planuję zmienić obsadę ryb oraz częściowo roślin. Wiem, że przydało by się więcej czerwieni wśród roślin, ale pomalutku. Proszę o sugestie.
- Załączniki
-
- DSC04818.JPG (286.75 KiB) Przejrzano 4904 razy
-
- DSC04820.JPG (266.05 KiB) Przejrzano 4904 razy
-
- DSC04821.JPG (292.13 KiB) Przejrzano 4904 razy
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
Re: 240 l
bardzo fajnie
moje klimaty 

Ciężko raczej o sugestie jeżeli chodzi o wygląd bo to bardzo indywidualna sprawa 
Ja osobiście posadziłbym coś niskiego z przodu, hydrocotyle japan np.
Na części korzenia dobrze prezentowałby się jakiś mech.
Ale to tylko moja wizja i do tego bardzo subiektywna

Ja osobiście posadziłbym coś niskiego z przodu, hydrocotyle japan np.
Na części korzenia dobrze prezentowałby się jakiś mech.
Ale to tylko moja wizja i do tego bardzo subiektywna

"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Podłoże ładnie współgra z tłem.
- MarSz
- Użytkownik
W jakim kierunku chcesz poporowadzić akwarium?
Bo już teraz wygląda ciekawie ale musiałbyś się zastanowić co zrobić by je fajnie wyprowadzić a nie popełnić błędów, których będziesz żałował.
Podłoże się rzeczywiście fajnie spasowało - natomiast pytanie czy chcesz je czymś z przodu obsadzić czy nie.
Jak to ma być taki bardziej ogólny zbiornik i przyjemny dla oka ale mniej kłopotliwy to może faktycznie szkoda się bawić w jakieś trawniki z wyższej półki - może jakieś mchy jeszcze dodasz, a może dobrym rozwiązanie będzie pozostaiwnie tych kryptokoryn -one jak się rozrosną to mogą zrobić fajne wypełnienie na spodzie (mówię o tych małych - chyba wendti).
Jedyne co mi się rzuciło w oczy to anubias wsadzony w podłoże - długo tak nie pociagnie. Kłacze nie powinno być zasypane bo zgnije.
Bo już teraz wygląda ciekawie ale musiałbyś się zastanowić co zrobić by je fajnie wyprowadzić a nie popełnić błędów, których będziesz żałował.
Podłoże się rzeczywiście fajnie spasowało - natomiast pytanie czy chcesz je czymś z przodu obsadzić czy nie.
Jak to ma być taki bardziej ogólny zbiornik i przyjemny dla oka ale mniej kłopotliwy to może faktycznie szkoda się bawić w jakieś trawniki z wyższej półki - może jakieś mchy jeszcze dodasz, a może dobrym rozwiązanie będzie pozostaiwnie tych kryptokoryn -one jak się rozrosną to mogą zrobić fajne wypełnienie na spodzie (mówię o tych małych - chyba wendti).
Jedyne co mi się rzuciło w oczy to anubias wsadzony w podłoże - długo tak nie pociagnie. Kłacze nie powinno być zasypane bo zgnije.
- karmazyn101
- Użytkownik
MarSz: dzięki za słuszną uwagę odnośnie anubiasu! Dopiero wchodzę w tematykę roślin. Widać fachowe oko dostrzegło mój błąd.
Tak jak napisałeś,że trawniki są ładne ale wymagające, może faktycznie te mchy to nie jest głupi pomysł. Inwestycja nie duża ale za to efektowna.
Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedź.
Tak jak napisałeś,że trawniki są ładne ale wymagające, może faktycznie te mchy to nie jest głupi pomysł. Inwestycja nie duża ale za to efektowna.
Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedź.
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
A może trawniczek z lilaeopsis by się utrzymał? to nie jest tak straszliwie wymagająca roślinka i posadzona jakieś 3-5 cm od przedniej ściany nie powinna źle wyglądać w takim akwarium...
sagittaria subulata też da radę, może to nie trawnik ale nisko rośnie, dawnymi laty często sadzona na przodzie zbiornika a ostatnio jakby zapomniana.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
ale lilaeopsis delikatniejszy
Sagitarią mogę się troszkę podzielić

Sagitarią mogę się troszkę podzielić
- Big daddy
- Administrator
Sagitaria jednak potrzebuje więcej świata, jest jeszcze marsilea hirsuta...
Ale do tematu ilu ja jeszcze działów na tym forum k..... nie widzę?
Galerię odkryłem dziś i kilkadziesiąt postów o których nie miałem pojęcia
Dobra teraz do tematu faktycznie bardzo fajne podłoże, zbiornik ma potencjał i to duży. Nie miej żadnych kompleksów tylko rozwijaj go zgodnie ze swoimi upodobaniami. Juz teraz masz pewnie wiele radości z niego...Akwarium wygląda naprawdę dobrze, powinnes jednak ugryźć podstawy nawożenia. Zacięcie masz bo kto pojechałby 420km po akwarium i to w jedną stronę
Kibicuję mocno i pomoge jak mogę, tak mi się rymło
Ale do tematu ilu ja jeszcze działów na tym forum k..... nie widzę?
Galerię odkryłem dziś i kilkadziesiąt postów o których nie miałem pojęcia

Dobra teraz do tematu faktycznie bardzo fajne podłoże, zbiornik ma potencjał i to duży. Nie miej żadnych kompleksów tylko rozwijaj go zgodnie ze swoimi upodobaniami. Juz teraz masz pewnie wiele radości z niego...Akwarium wygląda naprawdę dobrze, powinnes jednak ugryźć podstawy nawożenia. Zacięcie masz bo kto pojechałby 420km po akwarium i to w jedną stronę

Kibicuję mocno i pomoge jak mogę, tak mi się rymło

- SistersOfMercy
- Użytkownik
Ładnie prezentowałaby się ławica drobnych ryb. Na przykład rasbory lub microrasbory.