[200l] Towarzyskie Szychosia

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Szychoś
Użytkownik

[200l] Towarzyskie Szychosia

Post autor: Szychoś »

Witam Wszystkich.
Jak część z nas wraca do zajmowania się swoimi zbiornikami. Za młodu posiadałem już akwaria , z początku 30 l , 60 l , 120 l . Po kilku dobrych latach postanowiłem do tego wrócić. 2 miesiące temu założyłem akwarium 200 l o wymiarach 100x40x50 :

Oświetlenie : pokrywa przerobiona na 2x 39 W T5 + programator czasowy , cyfrowy.

Filtracja : filtr wewnętrzny Aquael Turbo Filter 1000

Ogrzewanie : Aquael 200 W

Podłoże : żwir bazaltowy 1-3 ( przód ok. 3 cm , tył ok. 7 cm )

Nawożenie : Substrat Plant Tropica Aquascare , azot , potas , fosfor , mikro-makro , Easy Life , Easy Carbo

Ozdoby : 2 korzenie

Flora :
Rotala
Rogatek Sztywny
Wąkrotka Zwyczajna
Echinodorus amazonicus
Najas indica
Limnobium
Hydrocotyle sp.japan
Hygrophila carymbosa
Staurogyne sp.
Ludwigia repens red, green
Proserpinaca palustris
mchy

Fauna :
Zwinnik Blehera - 8 szt.
Razbora Galaxy - 10 szt.
Kiryski Panda - 4 szt.
Bocje Wspaniałe - 2 szt.
Molinezje ( ilość - x )
Prętnik karłowaty - para
Gubiki ( ilość - x )
Zbrojnik niebieski
krewetki Red Cherry, Amano , Babaulti

Początki - Start Zbiornika.
01.jpg

Start zbiornika zajął mi około 6,5 godz , na początku wsypałem dobrej jakości , polecany substrat Plant Tropica Aquascare 5 L , nakładając na niego 40 kg żwiru bazaltowego. Z niewiedzy dopiero po tygodniu zacząłem nawozić zbiornik solami. W między czasie mialem problem z korzeniami w Limnobium , ponieważ marniały mi korzenie , robiły się galaretowate. Na szczęście szybka reakcja z mojej strony i dokupieniu pewnych pierwiastków , wszystko wróciło do normy , a nawet poszło in plus !.
02.jpg
02.jpg (95.08 KiB) Przejrzano 5994 razy

Po tygodniu postanowiłem wpuścić pierwszą obsadę , gdyż stwierdziłem , że pewnym stopniu woda już nadaje się do tego aby wpuścić pierwsze ryby. W między czasie zdążyły mi się pomnożyć molinezje oraz krewetki. Nie bawię się w kotniki , gdyż narybek ma wiele kryjówek w których mogłyby się ukryć i sprawdza się to idealnie. Mimo tego zaczely się problemy z nawożeniem , m.in nitki czy też nieszczęsne krasnorosty , z którymi walcze po dziś dzień z dobrym skutkiem po zastosowaniu Easy Carbo.
03.jpg
03.jpg (101.11 KiB) Przejrzano 5994 razy
Akwarium nadal się rozwija , co widać po porównaniu zdjęć , rośliny rosną przy czym przechodzą przez proces fotosyntezy. Dodatkowo robię podmianę wody co tydzień 25-30 % oraz odmulam dno. Niestety aktualnie walczę z kolejnym problemem jakim jest "ospa rybia" . Problem ten zaczął się 2 dni temu , zauważyłem na Zwinnikach Blehera białe kropki , więc postanowiłem , że zwiększe im stopniowo temperaturę do 29 * C , kupiłem i dolałem 20 ml Green Ichtio po podmianie wody oraz napowietrznam dodatkowo wodę , co z resztą widać na zdjęciu. Mam nadzieję , że pozytywnie zakończy się przygoda z ospą.

Edit - MarSz: Zmieniłem linki na obrazki
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: [200l] Towarzyskie Szychosia

Post autor: Red »

Na pierwszym zdjęciu nie zauważyłem napowietrzacza a na drugim jest. Czyli to drugie zdjęcie to już z walki z ospą rybią ?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: florida_blue »

Witam i gratuluję powrotu do hobby :)

z uwag krytycznych - od razu rzuciło mi sie w oczy to, co jest pod akwarium - swego czasu też miałam podobne... dobrze by to było jakoś zamaskować...
ewentualnie mozesz przemyśleć też jakieś tło, chociaż teraz też źle nie wygląda.

Nie planujesz zwiększyc obsady zwinników i galaxy? Ogólnie akwarium fajnie wygląda, zapowiada sie na kolejny busz :)
Życze powodzenia w walce z ospą z!
Awatar użytkownika
Szychoś
Użytkownik

Red pisze:Na pierwszym zdjęciu nie zauważyłem napowietrzacza a na drugim jest. Czyli to drugie zdjęcie to już z walki z ospą rybią ?

Tak dokładnie, na ostatnim zdjęciu musialem użyć napowietrzacza z racji walki z ospą , jeden z trzech czynników aby pomóc wyleczyć ospę , kolejne to temp 29 * i Green Ichtio
florida_blue pisze:Witam i gratuluję powrotu do hobby :)

z uwag krytycznych - od razu rzuciło mi sie w oczy to, co jest pod akwarium - swego czasu też miałam podobne... dobrze by to było jakoś zamaskować...
ewentualnie mozesz przemyśleć też jakieś tło, chociaż teraz też źle nie wygląda.

Nie planujesz zwiększyc obsady zwinników i galaxy? Ogólnie akwarium fajnie wygląda, zapowiada sie na kolejny busz :)
Życze powodzenia w walce z ospą z!

Pod akwarium ? chodzi Ci o styropian ? tylko krawędzie są zszarpane , może na zdjeciu to tak krtycznie wygląda ale na żywo zupełnie jest ok . Tasmą izolacyjną ( czarną ) będę to maskował :)
Awatar użytkownika
Szychoś
Użytkownik

No i tak będę jeszcze zwiększał obsadę Zwinników i Galaxy. Zwłaszcza tych pierwszych , bardzo fajne ryby i typowo ławicowe.
Awatar użytkownika
Szychoś
Użytkownik

KODI pisze:A ja nie widzę zdjęć :(

Masz przecież w linkach :)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Edit:

Poprawiłem zdjęcie w pierwszym poscie i usunąłem OffTop.

Tak przy okazji - akwarium się ciekawie zapowiada - widać, że roślinki nieźle się rozwijają - ale nie byłbym sobą ;) jakbym nie zasugerował jakiegoś mszaka na korzeniu.
Awatar użytkownika
Szychoś
Użytkownik

MarSz myślałem o tym aby zrobić żywą ściankę na tylnej szybie akwarium , z listew PCV i siatką , oplec to jakimiś mchami i wpuścić do zbiornika , niech rośnie.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Spróbuj - wklej potem efekt do tematu:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=47&t=672" onclick="window.open(this.href);return false;

będzie dla potomnych :)
Awatar użytkownika
Szychoś
Użytkownik

Jak będę coś w tej sprawie działał , dam znać :) Musiałbym tylko uzbierać od któregoś miłośnika mech :)
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

no bo tak bez tła jest troszkę pusto :)
udało Ci się już opanować ospę ?
Awatar użytkownika
Szychoś
Użytkownik

Jeżeli chodzi o ospę , to powoli znika z ryb. Jeszcze 2 dni temu dużo białych kropek miały Zwinniki Blehera , dziś mają po 2-3 kropki , czyli kuracja przynosi pozytywny skutek. W najbliższym czasie przyjdą na świat kolejne krewetki. Dziś pozwolilem sobie zdjąć pokrywę akwarium w celach pielęgnacyjnych i nawet dosyć sporo narybku Molinezji znajduje się w Heńku :D
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Szychoś pisze:Musiałbym tylko uzbierać od któregoś miłośnika mech :)
Zależy jaki mech Cię interesuje.
Jak jakieś "zwyklejsze" jawy i taiwany to nie mam (choć pewnie na forum ktoś się będzie takich pozbywał). Tylko kiepski z nich pozytek na żywe tło.

Jak byś szukał czegoś bardziej "rasowego" to będę miał na zbyciu co nieco - ale z tego jak zrobisz dobrze ściankę - to "mucha nie siada" ;)
Awatar użytkownika
Szychoś
Użytkownik

Ok to jak ruszę ze ścianką to się ugadamy . Jak będę miał za co ruszyć to dopiero po 10 kwietnia :)
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

wczesniej mozesz zajrzeć na wystawę :) moze jakaś mała inspiracja ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”