[112L] Malawi

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Zablokowany
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Re: Malawi 112l

Post autor: Darek48 »

Dziękuje bardzo za obszerną odpowiedź.

Mniej więcej już wiem czego chcę ale jeszcze zapytam:

Bardzo podoba mi się ta obsadahttp://www.youtube.com/watch?v=klugLxpHcE8&fea ... r_embedded

Fakt może i dużo ale bardzo kolorowo:

Piękna jest Hongi (podobna do Acei która też mi się bardzo podoba), Yellow tu bardzo piękne ale jakie to są te drugie żółciutkie bez płetwy czarnej ?? Niby jest opis na dole ale nie mogę znaleźć.

Widziałem że niektórzy łączą saulosi z hongi. Acei i Hongi mają piękny kolor, prawie jak morszczaki.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Niestety link się nie otwiera :(
Co do Acei to ładna rybcia ,lecz niestety rośnie do 15cm :idea: ,112 jednak będzie dla niego ciasne. Hongi rosną mniejsze ,posiadam (właśnie sprzedaję dorosły trójkącik :mrgreen: ) i nadawały by się do takiego akwa .Polecam także innego labidichromisa ,mianowicie Mbambę ,rybka pierwsza klasa i dogaduje się z hongi ;) Mogę Ci polecić kolegę u którego możesz zakupić te rybcie.(w grę wchodzi wysyłka w humanitarnych i profesjonalnych warunkach) Cena może nie jest niska ,jednak warto wydać parę złociszy za rarytaska .
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Dzięki Adaś :D
Z linku widać ,że się jednak da ;) Aczkolwiek zauważyłem tam kilka młodych jeszcze ryb ,np. aulonocarę fire fish,która rośnie ok 15 cm :idea:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

ładne te rybki ale ja już sam nie wiem. Z tego wszystkiego dziś przez chwile chciałem zakładać morszczaki i zatrudnić firmę do pomocy - tylko że jak zacząłem patrzeć ile jest przy tym zabawy, koszta itd to chyba jednak odpuszczę narazie choć ok 3 tys byłbym w stanie zainwestować a to pewnie mało.

Taki zestawik jak na filmie który zamieściłem baaaardzo mi się podoba, kolorowo.
Są tam fajne żółte rybki poza yellow i nie moge rozszyfrować jakie to.

Podsumowując: 2 warianty

1. Zostawiam 112l i wpuszczam - Saulosi 2+6 oraz coś niebieskiego typu Socolofi lub Hongi (podpowiedzcie gatunek, chodzi o kolorek niebieski, ładny kontrast do żółtego bo soco chyba bedą za duże)

2. Kupuje Juwela 180 i wpuszczam - Saulosi, Socolofi, Yellow albo Acei
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Te rybcie to pseudotropheus kingsizei ,u nas trudno dostępny .Fajniejszy jak dla mnie jest chipokae ;)
Z tymi saulosi to rób jak uważasz ,jednak jestem zdania ,że można osiągnąc efekt jak na filmie :idea: Tyle ,że trzeba je dobrać pod względem żywienia i temperamentu ;)
Tak a propos wydania kasy ,to za 3 tysiaki ,można odpierniczyć takie Malawi ,że buty spadają ;)
Zauważyłem ,że nastawiony jesteś na zestawy Juwela :roll: Nie mam nic do wyrobów tej firmy ,jednak uważam że szkoda kasy .Za ok1000 zł możesz mieć baniak 400L + pokrywa aluminiowa z oświetleniem T5 i led .Jeszce ok 500 i masz Aquaela Unimaxa :!:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Kodi chodziło mi o żółty gatunek a ten który Ty podałeś to niebieskie.

Juwel strasznie mi się spodobał a ja przywiązuję uwagę do szczegółów.

Przestaje pisać na forum malawi klub bo tam to są chyba same stare dziadki wg których nic innego poza 1+3 do 112 nie można włożyć - masakra...

ACEI,SOCOLOFI,YELLOW to są moje ulubione :) ew. demasoni, lombardzik, hongi i hardkorowa Afra
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Ta rybcia to melanochromis estherae -sorki ,ja miałem wersję red-red ,bardziej różowa
Acei u Ciebie odpada ,pomyśl o hongi ,możesz dla zmiany kolorku zostawić yellow-y ,do całej ekipy może dołączyć socolofi w dwóch odmianach ,niebieskiej i białej ;) W sumie aby było ze 20 ryb jak pisał bynio :idea:

P.S.
Afra coube to zaj.... rybcia :mrgreen:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Re: [112L] Malawi

Hehe fak to sie fajnie czyta jak piszesz rybcia :) ale mowimy o 20 szczupakach w 112 czy 180? :) afra chyba niezły bandzior ale piękna jest.

dodano 14 mar 2013, 0:12 :

Aha, na noc moim rybciom włączam moonlighta ale wczoraj na próbe nie włączyłem i sie nie pozabijały. Jak to jest, lepiej na noc zostawić im takie światełko czy gasić? Czy to im rybcia...

dodano 14 mar 2013, 0:21 :

Na Waszym forum jest napisane ze afra moze byc z saulosi i wiele innych. http://www.youtube.com/watch?v=5Ai9lCJiDAo&sns=em super stadko socolofi i śliczna żółta a kolorowa to chyba acei...
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Darek48 pisze: Podobają mi się najbardziej afra (ale toto harpagan niezły:) nicei,

Witaj ponownie Darku. Afra występuje w wielu odmianach. Żadna nie jest agresywna. Rośnie do 10cm więc do Twojego akwarium raczej by się nadawała. Jedyny minus to mało atrakcyjne samice. Natomiast pyszczaka o nazwie nicei nie ma. Być może miałes na myśli Acei? Jeśli tak, to nie polecam go do obsady z planktonożerną Cynotilapią Afra. Powodem jest to co napisał Kodi, czyli wielkość dorosłego Acei, który do 112 nie pasuje. Poza tym Acei to bardzo ruchliwy pyszczak, no i zdecydowanie roślinożerny.
Sorki że odniosłem się tylko do drugiego z Twoich postów, ale powieki mi się kleją :( . Dopiero co się wykąpałem i siadłem tylko na chwilę, a jutro trzeba rano o 6 wstać. Jutro na pewno odpiszę na kolejne Twoje posty ;)
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Darek48 pisze:
Aha, na noc moim rybciom włączam moonlighta ale wczoraj na próbe nie włączyłem i sie nie pozabijały. Jak to jest, lepiej na noc zostawić im takie światełko czy gasić? Czy to im rybcia...

Na Waszym forum jest napisane ze afra moze byc z saulosi i wiele innych. http://www.youtube.com/watch?v=5Ai9lCJiDAo&sns=em super stadko socolofi i śliczna żółta a kolorowa to chyba acei...
Bo my u nas przełamujemy stereotypy ;)
Oświetlenie na noc im jednak wyłączaj ,ryby jak ludzie ,też czasami potrzebują odpocząć.
Link fajny ,ale nie wiem czy zauważyłeś ,że pyszczaki w tej bańce pływały z brzankami i labeo zielonym :shock:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

KODI pisze: Link fajny ,ale nie wiem czy zauważyłeś ,że pyszczaki w tej bańce pływały z brzankami i labeo zielonym :shock:
No właśnie Panowie dołączę się do dyskusji :)
jak się ma trzymanie bocji albo labeo z pyszczakami ??
Sorki za OFF TOP :)
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Wczoral widziałem film paletek z pyszczakami...
Awatar użytkownika
Jaca303
Użytkownik

Post autor: Jaca303 »

Nie ma nic lepszego jak trzymanie ryb biotopowo !
160 l (Pseudotropheus saulosi x16)
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Rybki oddane, nastąpiła pustka i myślenie.

Czy robić morszczyzne czy dalej pyszczaki.
Zablokowany

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”