[240] biotop Malawi

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Re: [240] biotop Malawi

Post autor: Carew »

Bartt85 pisze:W moim odczuciu akwarium było za małe dla samca saulosi bo miał 15cm i pewnie jeszcze by rósł.

Powiem Ci, że z powodzeniem hodowałem przez 3 lata Pseudotropheus Saulosi 2+6. Dziwi mnie jedynie rozmiar jaki podajesz, u mnie samce osiągnęły 8-10 cm.
Bartt85 pisze:Na początku miałem niezły mix...
Myślę, że większość osób przechodziło przez ten temat :) Głównie, ze względu na barwy Pyszczaków, chciałoby się mieć wszystkie :)
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Post autor: Bartt85 »

Dokładnie chciałoby się mieć wszystkie. Również byłem w szoku podczas pomiarów rozmiaru. Niestety nie zrobiłem fotki.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Bartt85 pisze: Na początku miałem niezły mix, pływało tam :

2szt. aulanocara
2szt. demassoni
2szt. moori
4szt. yellow
4szt. saulosi.
4szt. acei
No to faktycznie kosmiczne fantasy. Dobrze że już wiesz co było nie tak....A gdy(jeżeli) wrócisz do malawii to zaczniesz budować obsadę kierując się innym kluczem. No i przede wszystkim chcąc mieć zgodny harem zakupisz więcej sztuk z gatunku który Cię interesuje. I najlepiej nie z jednego źródła.
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Dokładnie !
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Przeglądałem dzisiaj fotki swojego malawi i zatęskniłem hehehe. Żałuje teraz, że zlikwidowałem to akwarium bo po długiej i wyczerpującej rozmowie przy piwku z malawistą o 30 letnim stażu dowiedziałem się bardzo dużo interesujących rzeczy, których nigdy nie znalazłem w sieci wcześniej. Mianowicie chodzi o wystrój baniaka i ułożenie tak skał, kamieni oraz dobranie obsady żeby nawet z najbardziej agresywnych samców i samic stworzyć zrelaksowanych i spokojnych pływaków.

Dowiedziałem się również, że stereotypy dotyczące obsady które wszyscy zazwyczaj sugerują typu 1+3, 2+5 oraz dobór gatunków, wielkość akwarium można sobie wsadzić w kieszeń i zazwyczaj trzeba szukać rozwiązań dobrych dla siebie, a nie sugerować się tym co jest powielane i głoszone przez innych bo teoretycznie przyjęła się taka zasada i wszyscy się jej trzymają. Trzeba szukać rozwiązań dobrych dla swojego akwarium i swoich ryb bo to co nie sprawdziło się u kogoś może idealnie funkcjonować u Ciebie.

Znajomy omówił mi na swoim przykładzie co zrobił oraz jak uzyskał super efekt w akwarium 240litrów takim jak moje i pływało tam 15 sztuk dorosłych ryb oraz sporo narybku. Ryby były jednak wyluzowane oraz nie walczyły jak szalone o terytoria, mimo że pływały tam 3 różne gatunki ryb.

Próbował różnych rozwiązań tak jak wspomniałem wyżej każdy zbiornik wymaga indywidualnego podejścia, u niego sprawdziło się eksperymentowanie w wystrojem oraz obsadą dotyczącą ilości samic w akwarium.

Błędem było wpuszczenie ryb do gotowego wystroju ze skał bo wtedy zaczęły się automatycznie walki o terytoria, które trwały w nieskończoność. Prostym trikiem okazało się wyciągnięcie wszystkich kamieni z akwarium i zostawienie tylko skalnego tła wewnętrznego. Ryby automatycznie zaczęły pływać po całym akwarium nie wykazując żadnej agresji wobec siebie, były zrelaksowane ponieważ nie musiały zacięcie bronić terytorium oraz walczyć z innymi rybami, które również chciały objąć to terytorium.
Następnym krokiem było tworzenie wystroju w ten sposób żeby ten spokój u ryb pozostał. Polegało to na stopniowym dodawaniu kamieni i obserwacji oraz ewentualnych zmianach jeżeli ryby zaczynały być zbyt agresywne.

Potwierdza się to również w zbiorniku tego pana :

http://www.youtube.com/watch?v=tV2uozkaDAo" onclick="window.open(this.href);return false;

Jest to moim zdaniem jeden z najciekawszych zbiorników malawi jaki widziałem. Zwróćcie uwagę jak zachowują się dorosłe ryby, jakie są spokojne i zrelaksowane. Pływa tam około 50ciu ryb razem z młodymi.

Po przeprowadzce podejmę się jeszcze raz wyzwaniu z malawi i zobaczymy czy uda mi się osiągnąć podobny efekt.

Jeżeli macie jakieś podobne doświadczenia to piszcie ;)
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Ja mam ;) Mój zbiornik widziałeś , cisza i spokój (wręcz nuda) . Tą teorię próbowałem wielokrotnie przeforsować na różnych forach i tematach . Ciesze się, że znalazł się ktoś jeszcze komu chce się zrobić baniak w stylu "dużo i kolorowo"
POZDRO
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Dokładnie, przeglądając fora i czytając opinie typu za małe akwarium, źle, bo piasek, bo żwirek itp itd można zwariować od tego. Jak ja sobie przypomnę swoje akwaria za małolata w których pływały paletki z papuzimi, skalarami i wieloma innymi rybami bo człowiek nie miał dostępu do Internetu i takiej wiedzy jak teraz :-) ryby jednak były zdrowe, rosły i miały się dobrze.

Teraz na forach spotyka się wiele osób, które czytają i powielają teoretyczną wiedzę nie popartą doświadczeniem.

Pytając znajomego czy pochwalił się wiedzą i zbiornikami na jakimś forum odpowiedział, że raz próbował i jego 28 letnie doświadczenie z malawi zostało podważone przez "małolata" i postanowił więcej się nie denerwować hehe.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Bartt85 pisze: Dowiedziałem się również, że stereotypy dotyczące obsady które wszyscy zazwyczaj sugerują typu 1+3, 2+5 oraz dobór gatunków, wielkość akwarium można sobie wsadzić w kieszeń i zazwyczaj trzeba szukać rozwiązań dobrych dla siebie, a nie sugerować się tym co jest powielane i głoszone przez innych.
Cześć Bartt85, fajnie że poruszyłeś ten temat. Czyli jaki wariant mógłby być lepszym rozwiązanie?
Bartt85 pisze:Znajomy omówił mi na swoim przykładzie co zrobił oraz jak uzyskał super efekt w akwarium 240litrów takim jak moje i pływało tam 15 sztuk dorosłych ryb oraz sporo narybku. pływały tam 3 różne gatunki ryb.
Lubię konkrety. Chodzi mi o to, w jakich proporcjach płci ów znajomy skompletował grupę 15 sztuk dobierając ją z 3 gatunków?
Druga poruszona przez Ciebie sprawa - wielkości akwarium. Uważam że cudu się nie zrobi. Ja w 112 l. trzymałem podobną ilość ryb co Twój znajomy w 240. I raczej nie plecam 112 l. nikomu. Mimo tego że u mnie w dukrotnie mniejszym akwarium też się rozmnażały i sporo narybku wśród tego towarzystwa dorosło.
No i dobór gatunków. Inaczej zachowywały się np. 3 samce red, red mając za partnerki 4 samice. A inaczej np. 3 samce maingano którym trafiła się 1 samica. A jeszcze inaczej 4 samotne samice crabro?
Czyli 3 gatunki,15 ryb, w 112 l. ;)) Zgadnij które przysparzały mi najwięcej kłopotu?
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

bynio67 pisze:
Bartt85 pisze: Dowiedziałem się również, że stereotypy dotyczące obsady które wszyscy zazwyczaj sugerują typu 1+3, 2+5 oraz dobór gatunków, wielkość akwarium można sobie wsadzić w kieszeń i zazwyczaj trzeba szukać rozwiązań dobrych dla siebie, a nie sugerować się tym co jest powielane i głoszone przez innych.
Cześć Bartt85, fajnie że poruszyłeś ten temat. Czyli jaki wariant mógłby być lepszym rozwiązanie?
Bartt85 pisze:Znajomy omówił mi na swoim przykładzie co zrobił oraz jak uzyskał super efekt w akwarium 240litrów takim jak moje i pływało tam 15 sztuk dorosłych ryb oraz sporo narybku. pływały tam 3 różne gatunki ryb.
Lubię konkrety. Chodzi mi o to, w jakich proporcjach płci ów znajomy skompletował grupę 15 sztuk dobierając ją z 3 gatunków?
Druga poruszona przez Ciebie sprawa - wielkości akwarium. Uważam że cudu się nie zrobi. Ja w 112 l. trzymałem podobną ilość ryb co Twój znajomy w 240. I raczej nie plecam 112 l. nikomu. Mimo tego że u mnie w dukrotnie mniejszym akwarium też się rozmnażały i sporo narybku wśród tego towarzystwa dorosło.
No i dobór gatunków. Inaczej zachowywały się np. 3 samce red, red mając za partnerki 4 samice. A inaczej np. 3 samce maingano którym trafiła się 1 samica. A jeszcze inaczej 4 samotne samice crabro?
Czyli 3 gatunki,15 ryb, w 112 l. ;)) Zgadnij które przysparzały mi najwięcej kłopotu?

Wiem, że są trzymane w proporcji :

2 + 3 - Red Zebra
1 + 3 - Hara Galleria Reef
2 + 4 - afra Cobwe

Muszę jeszcze zapytać czy nie pomyliłem.

Hmmm Logicznie wydawałoby się, że najwięcej kłopotu przysparzały maingano z jedną samicą, ale wydaje mi się, że to jednak samotne samice crabro ?

Wracając do rozmiaru akwarium. Wiadomo, że musimy się kierować zdrowym rozsądkiem w ilości sztuk :) nawiązywałem bardziej do swojego doświadczenia, które było nie udane albo tak mi się tylko zdawało bo gdybym pokombinował właśnie z większą ilością ryb mogłoby być całkiem ciekawie. Głównym założeniem jest to, że każda ryba jest inna i w każdym zbiorniku może zachowywać się inaczej niż założenia teoretyczne. Również możemy poprzez obserwację i zabawę w zmianę wystroju kontrolować temperament ryb.
Awatar użytkownika
SistersOfMercy
Użytkownik

Post autor: SistersOfMercy »

To faktycznie prawda internet czyli między innymi fora mogą dać wiele wiedzy ale również zawierają bardzo często rady "mędrców" a jak się człowiek pochwali czymś odbiegającym od kanonu "mędrców" to zostaje często zakrzyczany, nie ma jednak jak znalezienie własnej "drogi" kierując się własnymi doświadczeniami i obserwacjami swoich zbiorników. Ale temat o Malawi miał być, zatem pora zamilczeć. :up
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Nie ma co milczeć bo taka jest prawda. Jak ja powróciłem do akwarystyki po długoletniej przerwie i zarejestrowałem się na forach i zacząłem czytać posty to stwierdziłem, że wiedzy to ja nie mam żadnej albo tak się wszystko pozmieniało. Również rozmawiając z długoletnimi akwarystami, którzy w tamtych czasach mieli w domach akwaria po tysiąc litrów o wartości nowego auta i opowiadając im to co przeczytałem to się ze mnie śmiali i mówili, że z czasem sam będę wiedział co jest dobre a co nie.

Przytoczę prosty przykład filtrów szklanych z podłączonym brzęczykiem, który nie wiem czy spełniał swoje zadanie ale wszyscy takie mięli bo innych nie było hehehe, nie wspominając już o mierzeniu parametrów wody, a jednak wszystko żyło i miało się dobrze (to są moim zdaniem wzory do naśladowania, ludzie którzy z niczego potrafili stworzyć cuda i hodować ryby w świetnej kondycji).

Wiadomo, że czasy się zmieniają i technika idzie do przodu ale czasami za bardzo wszystko jest moim zdaniem wyolbrzymiane przez niektórych ;)

Myślę, że nie ma co nad tym gdybać bo tak już jest i nic tego nie zmieni, ale warto czasami sobie o tym przypomnieć :D
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Jeszcze poruszę jeden temat tabu w Malawi a mianowicie brak roślinności :)
Na wielu forach ludzie są wręcz rugani za jakąkolwiek zieleninę w baniaku ;)
Co oczywiście nie jest prawdą, że w Malawi nic nie rośnie :p
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Skoro się już tak rozwinął wątek poboczny to i ja dołoże swoje dwa grosze. Jako osoba, która również wróciła do akwarystyki podam prosty przykład dwutlenku węgla. Powszechne było kiedyś przekonanie , że on to własnie jest największym złem w akwarium i nalezy się go pozbywać a najlepiej dostarczać rybom tlen w postaci bąbelków.
Obecnie jako norma jest podawanie Co2 - oczywiście mowa o akwariach roślinnych a same bąbelki np. w Malawi pomagają dodatkowym ruchem tafli wody na wytworzenie odpowiedniej ilości tlenu niezbędnego rybom. Ale to są rzeczy oczywiste.
Z drugiej strony osobiście jestem zwolennikiem propagowania hasła zbliżonego do teoretycznego, które obowiązuje lekarzy ;)
czyli "Po pierwsze nie szkodzić"
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

bynio67 pisze:Zgadnij które przysparzały mi najwięcej kłopotu?
Bartt85 pisze:Hmmm Logicznie wydawałoby się, że najwięcej kłopotu przysparzały maingano z jedną samicą, ale wydaje mi się, że to jednak samotne samice crabro ?
Pierwsza odpowiedź jest prawidłowa. Samice crabro na pewno bardziej by "dymiły" w towarzystwie samca. Na którego świadomie się nie zdecydowałem. Hodowca likwidował 600l malawi. Zraził się ponieważ gdy obsada dorosła, pozostało tylko stado crabro. Pozostałe trzy gatunki zostały wytępione do zera. A były to caeruleus yellow, saulosi i Iodotropheus sprengerae. Nie chciałem ryzykować a samce były naprawdę piękne. U mnie same samiczki "szerszenia" były bardzo wdzięczne do obserwacji. Kodi powinien pamiętać gdy chwaliłem się pokazując jak pierwsze podpływały gdy karmiłem je z ręki. Szczypiąc przy tym delikatnie po dłoni.
Bartt85 pisze:Wracając do rozmiaru akwarium. Wiadomo, że musimy się kierować zdrowym rozsądkiem w ilości sztuk :) nawiązywałem bardziej do swojego doświadczenia, które było nie udane albo tak mi się tylko zdawało bo gdybym pokombinował właśnie z większą ilością ryb mogłoby być całkiem ciekawie. Głównym założeniem jest to, że każda ryba jest inna i w każdym zbiorniku może zachowywać się inaczej niż założenia teoretyczne. Również możemy poprzez obserwację i zabawę w zmianę wystroju kontrolować temperament ryb.
Nic dodać nic ująć ;))
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Myślałem, że jednak samice crabro bo u mnie samice yellow były bardzo agresywne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”