[112L] Malawi

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Zablokowany
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: [112L] Malawi

Post autor: MarSz »

Rób morszczaka - przyda się na forum bo jakoś za wiele ich nie ma a przy okazji zweryfikujemy jak to wychodzi z kosztami :-)
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Post autor: Darek48 »

hehe nie chce być królikiem doświadczalnym :) ale jak tak patrze ile to jest zabawy itd. biorąc pod uwagę moje częste wyjazdy chyba narazie zostane przy malawi.

Morskie kiedyś na pewno zrobię ale jak już będę 100% zaangażowany :)

Teraz pozostało mi tylko myślenie nad obsadą do mojej 112.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

adamon pisze: No właśnie Panowie dołączę się do dyskusji :)
jak się ma trzymanie bocji albo labeo z pyszczakami ??
Sorki za OFF TOP :)
Kodi napisał że łamiemy stereotypy, na pewno nie chodziło mu o takie udziwnienia jak hodowla wymienionych przez Ciebie bocji albo labeo, czy przez Darka48 paletek
Jaca303 pisze:Nie ma nic lepszego jak trzymanie ryb biotopowo !
W Malawi żyje ponad 500 gatunków ryb. Pozwolę sobie teraz na fragmenty nie mojego autorastwa z którtymi się zgadzam...
Mieszanie ryb z różnych biotopów to przysłowiowy temat rzeka. Wielu akwarystów zastanawia się, jakie pyszczaki można hodować razem ze sobą lub, jakie ryby z biotopów zupełnie różnych od występujących w Malawi można do nich dołączyć. Większość ryb w Jeziorze Malawi stanowią gatunki endemiczne, w akwarium nie należy konfrontować pyszczaków z obcymi dla nich gatunkami. Obsada pyszczaków powinna być wybrana z gatunków zamieszkujących jeden biotop. Uwaga ta może nie być brana pod uwagę przez szczęśliwców rozpoczynających przygodę z pyszczakami od zbiorników kilkusetlitrowych o długości dwóch lub więcej metrów. Jeżeli zdecydujemy się na ryby z biotopu skalnego nie wpuszczajmy dla urozmaicenia kilku sztuk z biotopu piaszczystego. Po nabraniu pewnej dozy doświadczenia oraz poznaniu różnic w zachowaniu ryb z grupy Mbuna, Utaka i innych można zacząć budowanie nowej obsady.
Stara szkoła hodowli ryb z Malawi mówi, że akwaria obsadza się rybami Mbuna lub nie-Mbuna i jest w tym stwierdzeniu wiele racji. Prawie wszyscy malawiści mają jednak doświadczenia z mieszaniem biotopów i wiele całkowicie różnych wniosków można na ich podstawie wysnuć.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Skoro masz już Darku baniak pusty ,to czas zacząc wszystko od nowa ;)
Pytanie brzmi :
-dużo i kolorowo :?:
-czy biotopowo :?:

Napisz ,które ryby Ci się podobają ,a może jeszcze znajdziemy dla Ciebie inne propozycje ,powiedzmy niestandartowe ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Kolorowo może być w obrębie jednego biotopu. Kwestia wyboru który biotop wybierzesz?
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Podoba mi się: yellow, socolofi, afra, demasoni, acei, saulosi od biedy bedzie :), lombardzik.

Ogólnie najbardziej lubie kontrast niebiesko żółty ale niebieski typu socolofi, calainos a nie taki bordowy czy granatowy jak niektore...

Kodi podoba mi sie ten mix który ostatnio wrzucałem linka.
Pamiętajmy ze mam 112l ;)
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Darek48 pisze:Podoba mi się: yellow, socolofi, afra, demasoni, acei, saulosi od biedy bedzie :), lombardzik.
No to moja propozycja :roll: Acei odpada (za duży) ,demasoni dobry wybór demona ,jednak nie dla początkującego.byniu powinien się w tej kwestii wypowiedzieć :!:
Lombardoi to ryzyko ,ponieważ potrafią być wredne i mogą zdominować resztę obsady .Pamiętaj ,że samiec zmieni kolor na zółty :!:
Afra (tylko która :?: ) ,socolofi , yellow i saulosi ,to dobry wybór ,rybki średnio agresywne
Można na początek wpuścić ok 20 szt .maluchów każdego po kilka sztuk z gatunku ;)
Zamiast saulosi proponuję Pseudotropheus Membe Deep :idea:
Oraz zerknij jeszcze na Metriaclima Msobo Magunga ,także ciekawa pozycja, z agresją porównywalną do lombardoi (mbuna)
Darek48 pisze: Kodi podoba mi sie ten mix który ostatnio wrzucałem linka.
Ten mix fajny :mrgreen: , jednak nawet jak dla mnie ,to właściciel lekko przesadził :shock: Max przerybienie ,pamiętajmy że na filmie było widać sporo młodzieży ;)
POZDRO
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

znalazłem taki opis afry : Ryby agresywne i terytorialne, szczególnie wobec innych gatunków pielęgnicowatych. W zbyt ciasnych zbiornikach, atakują wszystko, co pływa. Samce pomiędzy sobą natomiast walczą o dominację. Broniąc rewiru samiec stroszy się rozstawiając sztywno płetwy, otwiera szeroko pysk i atakuje. Dlatego konieczny jest dla nich bardzo duży zbiornik lub obsada jednego samca i kilku samic. Rybki te kopią w podłożu tworząc w nim legowiska dla siebie, gniazda do rozmnażania lub wyznaczają za jego pomocą swoje terytoria.

Cynotilapia afra yellow, coube ładne , zebra fajna - ojej jest ich tyle że nie wydalam...

estherae ładniutka też. Ja w życiu obsady nie wybiorę :)

Spodobało mi się socolofi i coś żółtego typu yellow,estherae, saulosi,

Ps. Mam pytanie - teraz baniaczek stoi pusty, wyjąłem tło strukturalne i kamienie do wyłapania rybek. Filtry chodzą.

Czy przez ten tydzień który mnie nie będzie zostawić włączony filtr wewnętrzny i zewnętrzny, tylko zewnętrzny czy wyłączyć wszystko.

Ryby trochę nakupkały... czy wyciągnąć to trochę i dolać świeżej wody ? Czy wypuścić całkowicie wodę i zalać akwa od nowa.

Ps. Kamienie pewnie trzeba będzie włożyć żeby się wszystko ułożyło jak ma być ? Cykl azotowy itd

dodano 14 mar 2013, 21:40 :

Obrazek

dodano 14 mar 2013, 21:43 :

najbardziej pododoba mi sie mix yellow z socolofi i coś Kodi wymyślij do dopełnienia kolorków :) Czy saulosi i socolofi...

mpanga, zebra są ok. - za dużo tych gatunków i duży problem.

dodano 14 mar 2013, 22:48 :

MÓJ TYP: SOCOLOFI,YELLOW,SAULOSI albo RED RED
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Zauważyłem ,że wybrałeś rybcie w następujących kolorkach
socolofi-niebieski
yellow-żółty
saulosi-żółty i niebieski
red-red- różowy i pomarańczowy
Ja bym naprawdę pomyślał nad pseudotropheus membe deep ,zamiast saulosi. W/G mnie kolor zachowasz ten sam (samiec granatowy ,samica żółta) ,rybki mniej popularne i jak dla mnie ciekawsze ;)
Jeżeli chodzi o socolofi wybrał bym wersje snow (albino) białego ,będziesz miał większą gamę kolorów :)
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

No wlasnie jak dla mnie to soco musi byc niebieski :)

Mogłoby być tak: haremik 1:3 soko, 1:3 yellow, i jakiś trzeci? Saulosi samiec tez jest ciemny.

Chcialbym w sumie te saulosi albo red reda.

Czy one odzywiają sie tak samo?
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Jak tak patrze to saulosi co raz bardziej mi sie podobaja. Pani jest jaskrawo żółta a Pan podobny do lombardo :) wezme te saulosi i do nich coś fajnego.
Yellow w takim razie pewnie nie ma sensu i socolofi choć piękne to kolorki sie zdublują.

Pan saulosi w sumie ciemny a soco błękitny.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Darek48 pisze:Podoba mi się: yellow, socolofi, afra, demasoni, acei, saulosi od biedy bedzie :), lombardzik.
Ogólnie najbardziej lubie kontrast niebiesko żółty ale niebieski typu socolofi, calainos a nie taki bordowy czy granatowy jak niektore...
Pamiętajmy ze mam 112l ;)
Z tych które wymieniłeś do 112l. mogły by być
yellow+afra+saulosi
Drugi wariant to Demasoni i .....no właśnie znam takie akwarium w którym Demony z żyją razem yellowami.
Wygląda to przeuroczo. Niemniej jednak te ryby mają ekstremalnie odmienne upodobania żywieniowe. Więc nie chwal się nikomu że takie połączenie proponuję. Aby to się udało, dieta musiała by być zdecydowanie podporządkowana Demasoni. To najbardziej wymagający gatunek odnośnie karmienia. Zdecydowanie bardziej niż Labeotropheusy. Żeby dokupić do nich Yellowy, musiały by one być większe niż typowy rozmiar proponowany w handlu. Chyba że najpierw kupisz Yellowy aby trochę pojadły czegoś treściwego. I dopiero później Demasoni. Z tym że Demasoni też nie może być 3cm. Najlepiej by było gdyby Yellowy miały około 7cm. A Demasoni ok 5. W przeciwnym razie Yellowy będą takie jak śpiewał kiedyś Alphaville czyli "forever young" zwłaszcza w 112l.
Trzecia możliwość to calainos+yellow
W takim wariancie będą, te które podobają Ci się najbardziej, ale tylko dwa kolory...
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

KODI pisze: Zamiast saulosi proponuję Pseudotropheus Membe Deep :idea:
Oraz zerknij jeszcze na Metriaclima Msobo Magunga ,także ciekawa pozycja
Bardzo ciekawa propozycja. Gdybyś mieszkał w Częstochowie teoretycznie Membe Deep mamy na wyciągnięcie ręki. Jest jednak jedno "Ale". Z tego źródła dorosły samiec Membe nie wygląda tak jak wzorzec z internetu. Nie wiem jak wygląda sprawa w okolicach Twojego miejsca zamieszkania. Dlatego jako nr. 1. proponował bym Msobo. Ten gatunek nadal nie jest łatwo dostępny ;). A Kodiego Kolega AQUARIUM-FISH znów ma je w swojej ofercie. Może warto dowiedzieć się u źródał czy jest to ta jakość Msobo która urzeka mnie bardzo od dość dawna ;) .
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Oki dziekuje za porady, ja dzis wyjezdzam na tydzien i bede myslal nad tematem, ze jak wroce to cza bedzie cos wpuscic :) pozdrawiam i do usłyszenia

dodano 24 mar 2013, 22:32 :

Siemanko. Wróciłem już. Woda w akwa zrobiła sie krystaliczna. Wyjąłem strukture i zastanawiam sie czy ją włożyć czy dać zewnętrzne tło. Bz wygląda średnio bo widać węże z filtra itd...

Podsumowując :) albo wpuszcze yellow z socolofi albo same saulosi.

Czy uellow i soco to dobry zestaw do tego akwa? Czy zostać przy sauloskach.

dodano 26 mar 2013, 17:22 :

OK - dziś zamówiłem JUWEL RIO 180, tło stone clay, karmnik automatyczny.

Ten zestaw postaram się sprzedać razem z 200l.

Teraz tak - chciałbym mieć ACEI i Yellow - czy takie mogą być w tym akwa ? Co jeszcze ewentualnie mógłbym dołożyć ?

dodano 26 mar 2013, 17:22 :

coś typu: socolofi, saulosi, lombardoi, afra... żeby było kolorowo :)

dodano 26 mar 2013, 17:27 :

Obrazek

coś takiego, - te niebieskie ciemne w prążki bardzo ładne.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Daruś napisz proszę co posiadasz :!:
To zdjecie u góry ,rozumiem ,że poglądowe :roll:
Yellowy to bardzo wdzięczne ryby ,nadają się praktycznie do każdej kombinacji ;)
Ja bym Cię namawiał jednak ,na rybcie mniej spotykane :roll:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Zablokowany

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”