[112 L] Taka sobie 112 tka

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Re: Taka sobie 112 tka

Post autor: kradek »

Duża liczba zatoczków, nie jest taka zła... Jeśli ominiemy to że łażą po naszych zbiornikach bez zaproszenia, w grupach sporych i nie za miłych dla oka... To są to nieźli utrzymywacze porządku.. Resztki pokarmu, resztki gnijących roślin, wszystkiego co padło a nawet o tym nie wiemy/ nie widzimy wpadną prędzej czy później w paszcze tych "intruzów" i zostaną przerobione na pył (chyba jakieś związki fosforu, ale nie dokońca jestem pewny czy tylko). W tandze mam ich setki... Ale dno czyste:P
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

kradek pisze:Duża liczba zatoczków, nie jest taka zła... Jeśli ominiemy to że łażą po naszych zbiornikach bez zaproszenia, w grupach sporych i nie za miłych dla oka...
Więc jedyne oczywiste rozwiązanie to by te grupy były miłe dla oka :-)
Dlatego ja poszedłem w różowe - jak na razie nie rażą wyglądem - może za jakiś czas staną się na tyle "opatrzone", że już będzie ich ilość przeszkadzała ale zgadza się na pewno ich przydatność.
Awatar użytkownika
officer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: officer »

Big Daddy serio skromniacha,zbiornik oglądam któryś raz z kolei i nalookać się nie mogę :P śliczny
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Przemku - po wizycie u Ciebie i naszej rozmowie o Twoim eleocharisie dużo dokładniej przyjrzałem się mojej parvuli i acicularisowi (parvula już znacznie odbiła w nowym zbiorniku więc mogę w końcu ją wziąć do porównania bo listki wyglądają jak docelowe).
Po porównaniu tych dwóch z tym co u Ciebie utwierdzam się w przekonaniu, że jednak masz acicularisa a nie parvulę. Moja parvula ciągle ma max 2,5cm podczas, gdy acicularis jak Twój ma 5-6cm w najwyższym punkcie.

Jak trawnik z parvuli się rozbuja (na razie jest kilka biednych sadzonek ale już puszczają kolejne) to zrobię fotkę a myślę, że będzie dobrym materiałem bo mam posadzone je teraz w jednym zbiorniku tak, ze parvula jest z przodu bezpośrednio przed acicularisem (są oddzielone od siebie więc się nie przemieszają) więc myślę, że będzie dobry punkt odniesienia.

Poza tym słowo komentarza dla tych co nie widzieli na własne oczy - mimo iż byłem krótko po przycince to akwarium robi niezłe wrażenie a kolorki alternatki są niesamowite (pewnie jak wszystko jest przed przycinką to efekt jeszcze lepszy).
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Dzięki za słowa uznania, ja jednak jestem ciągle niezadowolony ;) , althernantera była po przycince dwóch najwiekszych pędów i daleka od dobrej kondycji ze względu na to iż do dolnych małych odrostów nie dochodziło za dużo światła już jest lepiej ;)
Co do parvuli to tak jak mówiełe kupiem na alledrogo i na tym opierałem swoją wiedzę nie mam porównania, teraz jak się przyjrzę to po przycince już ma koło 5 cm a niekiedy więcej więc coś jest na rzeczy...
Wiele zależy od światła i można coś pomylić przy określaniu gatunku... Boże a Kradek już wie?... :lol: :lol: :lol:
Parvula czy acicularis ważne że elocharis, a vivaparę też będzę kiedyś miał :mrgreen:
Jutro coś cyknę, z miarką może ktoś jeszcze pomoże bo byłem święcie przekonany, jeśli parwula jest mniejsza to byłby dopiero wypas :D
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Post autor: Kosior »

Świetne , podoba mi sie podłoże , mowie na to trawnik ale to jest eloharis parvula ?
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
Awatar użytkownika
..albertus..
Użytkownik

Post autor: ..albertus.. »

Ładne akwarium
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Kosior pisze:Świetne , podoba mi sie podłoże , mowie na to trawnik ale to jest eloharis parvula ?
Ja bym obstawiał acicukarisa jak pisałem wyżej ale mogę się mylić.

Big Daddy - będzie jakiś update? Od czasu jak u Ciebie byłem zielsko już chyba podrosło ;-) więc możesz się pochwalić.

No i pytanie, które mnie nurtuje od jakiegoś czasu - kiedy wreszcie dostosujesz nazwę tematu do treści? Ta nie pasuje. Pomysł nad jakimś "kolorowym ogrodem", "wypasionym gąszczem", czy choćby "nie byle jakie zielsko" ;-)
Bo zgłoszę temat do admina za myląca nazwę !
Awatar użytkownika
oscar85
Użytkownik

Post autor: oscar85 »

Mega, mega ładne.
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Co Przemka widziałem to zawsze marudził i narzekał że kiepsko w akwarium , a tu proszę zbiorniczek wypicowany i zadbany że hej ... daj no jakieś aktualne fotki ... a co do alternanthery to moje zdanie już znasz. :)
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
Jaca303
Użytkownik

Post autor: Jaca303 »

No zbiorniczek taki , że fiu fiu - świetny !
160 l (Pseudotropheus saulosi x16)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Kosior pisze:Świetne , podoba mi sie podłoże , mowie na to trawnik ale to jest eloharis parvula ?
Podłoże to substrat ASII+, roślinka to nie parvula a jako taką ją właśnie kupowałem, po wizycie Marsza któru mnie w tej dziedzinie uświadomił zacząłem si ebaczniej przyglądać i rzeczywiście to jest chyba acicularis, to trochę wyższa odmiana elocharisa.
MarSz pisze: Big Daddy - będzie jakiś update? Od czasu jak u Ciebie byłem zielsko już chyba podrosło ;-) więc możesz się pochwalić.

No i pytanie, które mnie nurtuje od jakiegoś czasu - kiedy wreszcie dostosujesz nazwę tematu do treści? Ta nie pasuje. Pomysł nad jakimś "kolorowym ogrodem", "wypasionym gąszczem", czy choćby "nie byle jakie zielsko" ;-)
Bo zgłoszę temat do admina za myląca nazwę !
U adminów mam chody, to mi może nic nie zrobią :D
Daro pisze:Co Przemka widziałem to zawsze marudził i narzekał że kiepsko w akwarium , a tu proszę zbiorniczek wypicowany i zadbany że hej ... daj no jakieś aktualne fotki ... a co do alternanthery to moje zdanie już znasz. :)
Tak , zgłosił się w temacie ojciec chrzestny tego zbiornika!
To ile Darek poświęcił mi czasu to wiemy tylko my dwaj, zacząłem się niepokoić kiedy sąsiedzi zaczeli mi się kłaniać , a Dara syn zaczął mi mówić wujku :lol:
Wielkie dzięki za pomoc!, chyba nie miałem okazji podziękowac tak na forum więc teraz to czynię, to że ten zbiornik wygląda jak wygląda to w dużej mierze zasługa Darka i innych kolegów z forum.
Co do niezadowolenia to mam taką dewizę: jeśli coś robisz rób to jak najlepiej, wtedy efekt będzie "taki sobie", jeśli zrobisz żeby jakoś było to efekty będą marne.
Zaraz dorzuce jakieś zdjęcia.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: [112 L] Taka sobie 112 tka

zaraz się trochę przeciągnęło :lol: Notoryczny brak czasu :(
Taka ciekawostka na zdjęciu 5 i 6 ten pionowy korzeń porośnięty phoenix moss dawniej był na nim zaszczepiony korzeń wyjąłem z akwa był poza wodą tyle czasu że wysechł na wiór przed ponownym moczeniem szorowałem go porządnie szczotą z brudu i proszę po dwóch miesiącach co widać? :shock:
Siła natury!
Załączniki
DSC08416.JPG
DSC08416.JPG (204.93 KiB) Przejrzano 5018 razy
DSC08401.JPG
DSC08401.JPG (267.54 KiB) Przejrzano 5018 razy
DSC08402.JPG
DSC08402.JPG (307.28 KiB) Przejrzano 5017 razy
DSC08403.JPG
DSC08403.JPG (280.63 KiB) Przejrzano 5017 razy
DSC08404.JPG
DSC08404.JPG (261.25 KiB) Przejrzano 5017 razy
DSC08398.JPG
DSC08398.JPG (292.43 KiB) Przejrzano 5017 razy
DSC08399.JPG
DSC08399.JPG (332.58 KiB) Przejrzano 5017 razy
DSC08400.JPG
DSC08400.JPG (243.73 KiB) Przejrzano 5017 razy
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

No skoro mówisz,że "taka sobie" ;)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Czekam na Twoje zdjęcia z bąbelkami ;)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”