[112 L] Taka sobie 112 tka
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
Re: Taka sobie 112 tka
Duża liczba zatoczków, nie jest taka zła... Jeśli ominiemy to że łażą po naszych zbiornikach bez zaproszenia, w grupach sporych i nie za miłych dla oka... To są to nieźli utrzymywacze porządku.. Resztki pokarmu, resztki gnijących roślin, wszystkiego co padło a nawet o tym nie wiemy/ nie widzimy wpadną prędzej czy później w paszcze tych "intruzów" i zostaną przerobione na pył (chyba jakieś związki fosforu, ale nie dokońca jestem pewny czy tylko). W tandze mam ich setki... Ale dno czyste:P
- MarSz
- Użytkownik
Więc jedyne oczywiste rozwiązanie to by te grupy były miłe dla okakradek pisze:Duża liczba zatoczków, nie jest taka zła... Jeśli ominiemy to że łażą po naszych zbiornikach bez zaproszenia, w grupach sporych i nie za miłych dla oka...

Dlatego ja poszedłem w różowe - jak na razie nie rażą wyglądem - może za jakiś czas staną się na tyle "opatrzone", że już będzie ich ilość przeszkadzała ale zgadza się na pewno ich przydatność.
- officer
- Użytkownik
- Kontakt:
Big Daddy serio skromniacha,zbiornik oglądam któryś raz z kolei i nalookać się nie mogę
śliczny

- MarSz
- Użytkownik
Przemku - po wizycie u Ciebie i naszej rozmowie o Twoim eleocharisie dużo dokładniej przyjrzałem się mojej parvuli i acicularisowi (parvula już znacznie odbiła w nowym zbiorniku więc mogę w końcu ją wziąć do porównania bo listki wyglądają jak docelowe).
Po porównaniu tych dwóch z tym co u Ciebie utwierdzam się w przekonaniu, że jednak masz acicularisa a nie parvulę. Moja parvula ciągle ma max 2,5cm podczas, gdy acicularis jak Twój ma 5-6cm w najwyższym punkcie.
Jak trawnik z parvuli się rozbuja (na razie jest kilka biednych sadzonek ale już puszczają kolejne) to zrobię fotkę a myślę, że będzie dobrym materiałem bo mam posadzone je teraz w jednym zbiorniku tak, ze parvula jest z przodu bezpośrednio przed acicularisem (są oddzielone od siebie więc się nie przemieszają) więc myślę, że będzie dobry punkt odniesienia.
Poza tym słowo komentarza dla tych co nie widzieli na własne oczy - mimo iż byłem krótko po przycince to akwarium robi niezłe wrażenie a kolorki alternatki są niesamowite (pewnie jak wszystko jest przed przycinką to efekt jeszcze lepszy).
Po porównaniu tych dwóch z tym co u Ciebie utwierdzam się w przekonaniu, że jednak masz acicularisa a nie parvulę. Moja parvula ciągle ma max 2,5cm podczas, gdy acicularis jak Twój ma 5-6cm w najwyższym punkcie.
Jak trawnik z parvuli się rozbuja (na razie jest kilka biednych sadzonek ale już puszczają kolejne) to zrobię fotkę a myślę, że będzie dobrym materiałem bo mam posadzone je teraz w jednym zbiorniku tak, ze parvula jest z przodu bezpośrednio przed acicularisem (są oddzielone od siebie więc się nie przemieszają) więc myślę, że będzie dobry punkt odniesienia.
Poza tym słowo komentarza dla tych co nie widzieli na własne oczy - mimo iż byłem krótko po przycince to akwarium robi niezłe wrażenie a kolorki alternatki są niesamowite (pewnie jak wszystko jest przed przycinką to efekt jeszcze lepszy).
- Big daddy
- Administrator
Dzięki za słowa uznania, ja jednak jestem ciągle niezadowolony
, althernantera była po przycince dwóch najwiekszych pędów i daleka od dobrej kondycji ze względu na to iż do dolnych małych odrostów nie dochodziło za dużo światła już jest lepiej
Co do parvuli to tak jak mówiełe kupiem na alledrogo i na tym opierałem swoją wiedzę nie mam porównania, teraz jak się przyjrzę to po przycince już ma koło 5 cm a niekiedy więcej więc coś jest na rzeczy...
Wiele zależy od światła i można coś pomylić przy określaniu gatunku... Boże a Kradek już wie?...
Parvula czy acicularis ważne że elocharis, a vivaparę też będzę kiedyś miał
Jutro coś cyknę, z miarką może ktoś jeszcze pomoże bo byłem święcie przekonany, jeśli parwula jest mniejsza to byłby dopiero wypas

Co do parvuli to tak jak mówiełe kupiem na alledrogo i na tym opierałem swoją wiedzę nie mam porównania, teraz jak się przyjrzę to po przycince już ma koło 5 cm a niekiedy więcej więc coś jest na rzeczy...
Wiele zależy od światła i można coś pomylić przy określaniu gatunku... Boże a Kradek już wie?...

Parvula czy acicularis ważne że elocharis, a vivaparę też będzę kiedyś miał

Jutro coś cyknę, z miarką może ktoś jeszcze pomoże bo byłem święcie przekonany, jeśli parwula jest mniejsza to byłby dopiero wypas

Świetne , podoba mi sie podłoże , mowie na to trawnik ale to jest eloharis parvula ?
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
- ..albertus..
- Użytkownik
Ładne akwarium
- MarSz
- Użytkownik
Ja bym obstawiał acicukarisa jak pisałem wyżej ale mogę się mylić.Kosior pisze:Świetne , podoba mi sie podłoże , mowie na to trawnik ale to jest eloharis parvula ?
Big Daddy - będzie jakiś update? Od czasu jak u Ciebie byłem zielsko już chyba podrosło ;-) więc możesz się pochwalić.
No i pytanie, które mnie nurtuje od jakiegoś czasu - kiedy wreszcie dostosujesz nazwę tematu do treści? Ta nie pasuje. Pomysł nad jakimś "kolorowym ogrodem", "wypasionym gąszczem", czy choćby "nie byle jakie zielsko" ;-)
Bo zgłoszę temat do admina za myląca nazwę !
Mega, mega ładne.
- Daro
- Użytkownik
Co Przemka widziałem to zawsze marudził i narzekał że kiepsko w akwarium , a tu proszę zbiorniczek wypicowany i zadbany że hej ... daj no jakieś aktualne fotki ... a co do alternanthery to moje zdanie już znasz. 

Pozdrawiam
Darek.
Darek.
No zbiorniczek taki , że fiu fiu - świetny !
160 l (Pseudotropheus saulosi x16)
- Big daddy
- Administrator
Podłoże to substrat ASII+, roślinka to nie parvula a jako taką ją właśnie kupowałem, po wizycie Marsza któru mnie w tej dziedzinie uświadomił zacząłem si ebaczniej przyglądać i rzeczywiście to jest chyba acicularis, to trochę wyższa odmiana elocharisa.Kosior pisze:Świetne , podoba mi sie podłoże , mowie na to trawnik ale to jest eloharis parvula ?
U adminów mam chody, to mi może nic nie zrobiąMarSz pisze: Big Daddy - będzie jakiś update? Od czasu jak u Ciebie byłem zielsko już chyba podrosło ;-) więc możesz się pochwalić.
No i pytanie, które mnie nurtuje od jakiegoś czasu - kiedy wreszcie dostosujesz nazwę tematu do treści? Ta nie pasuje. Pomysł nad jakimś "kolorowym ogrodem", "wypasionym gąszczem", czy choćby "nie byle jakie zielsko" ;-)
Bo zgłoszę temat do admina za myląca nazwę !

Tak , zgłosił się w temacie ojciec chrzestny tego zbiornika!Daro pisze:Co Przemka widziałem to zawsze marudził i narzekał że kiepsko w akwarium , a tu proszę zbiorniczek wypicowany i zadbany że hej ... daj no jakieś aktualne fotki ... a co do alternanthery to moje zdanie już znasz.
To ile Darek poświęcił mi czasu to wiemy tylko my dwaj, zacząłem się niepokoić kiedy sąsiedzi zaczeli mi się kłaniać , a Dara syn zaczął mi mówić wujku

Wielkie dzięki za pomoc!, chyba nie miałem okazji podziękowac tak na forum więc teraz to czynię, to że ten zbiornik wygląda jak wygląda to w dużej mierze zasługa Darka i innych kolegów z forum.
Co do niezadowolenia to mam taką dewizę: jeśli coś robisz rób to jak najlepiej, wtedy efekt będzie "taki sobie", jeśli zrobisz żeby jakoś było to efekty będą marne.
Zaraz dorzuce jakieś zdjęcia.
- Big daddy
- Administrator
Re: [112 L] Taka sobie 112 tka
zaraz się trochę przeciągnęło
Notoryczny brak czasu 
Taka ciekawostka na zdjęciu 5 i 6 ten pionowy korzeń porośnięty phoenix moss dawniej był na nim zaszczepiony korzeń wyjąłem z akwa był poza wodą tyle czasu że wysechł na wiór przed ponownym moczeniem szorowałem go porządnie szczotą z brudu i proszę po dwóch miesiącach co widać?
Siła natury!

Taka ciekawostka na zdjęciu 5 i 6 ten pionowy korzeń porośnięty phoenix moss dawniej był na nim zaszczepiony korzeń wyjąłem z akwa był poza wodą tyle czasu że wysechł na wiór przed ponownym moczeniem szorowałem go porządnie szczotą z brudu i proszę po dwóch miesiącach co widać?

Siła natury!
- Załączniki
-
- DSC08416.JPG (204.93 KiB) Przejrzano 5018 razy
-
- DSC08401.JPG (267.54 KiB) Przejrzano 5018 razy
-
- DSC08402.JPG (307.28 KiB) Przejrzano 5017 razy
-
- DSC08403.JPG (280.63 KiB) Przejrzano 5017 razy
-
- DSC08404.JPG (261.25 KiB) Przejrzano 5017 razy
-
- DSC08398.JPG (292.43 KiB) Przejrzano 5017 razy
-
- DSC08399.JPG (332.58 KiB) Przejrzano 5017 razy
-
- DSC08400.JPG (243.73 KiB) Przejrzano 5017 razy
No skoro mówisz,że "taka sobie" 

"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- Big daddy
- Administrator
Czekam na Twoje zdjęcia z bąbelkami