a co do baniaka to jak by woda bardziej klarowna

pięknie

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
Te zdjęcia zrobione były jako takiej klasy aparatem fotograficznym. Od teraz już nim będę pstrykał. Wszystkie wcześniejsze z telefonu komórkowego, dlatego teraz sprawia wrażenie że woda jest bardziej klarowna.adamon pisze: a co do baniaka to jak by woda bardziej klarowna
pięknie
Dziękuję.....terez mają lekko ponad 6cm. i urosną jeszcze na pewno. Myślą że 10cm nie przekroczą....Zanim to następi zgubią dziecięco-młodzieżową szatę. Kropeczki już nie będą wyglądały tak niewinnie. Bo jeśli chodzi o charakter to już teraz widać że nie są to potulne baranki. Jak na razie ich temperameny z łatwością studzi samica julidochromis regani. Co będzie dalej życie pokaże. A i ja Wam opowiem.MarSz pisze:Zbyszku - piękne kropasy - wydaje mi się, czy sporo urosły od czasu jak je widziałem ostatnio na żywo? - wiem - głupie pytanie ale jak je widziałem wtedy to nie zapytałem czy one już mają rozmiar dorosły czy jeszcze urosną ale teraz jakby bardziej okazałe są.
MarSz pisze:Zbyszku - piękne kropasy - wydaje mi się, czy sporo urosły od czasu jak je widziałem ostatnio na żywo?
Wczoraj pełną parą w "Passion of lovers" ruszyła akcja wiosennych porządków. Głównymi budowniczymi są Julidochromis regani. Najbardziej pracowitą z trójki naskalników jest samica. Prawa część zdjęć przedstawia wykopany przez nią efektowny dołek. Po lewej stronie dołka(na dolnym zdjęciu lepiej widoczna) hałda piasku wyniesionego w pyszczku przez niestrudzoną samicę.bynio67 pisze:Dziękuję.....terez mają lekko ponad 6cm.....Jak na razie ich temperameny z łatwością studzi samica julidochromis regani. Co będzie dalej życie pokaże. A i ja Wam opowiem.
Dlatego właśnie bardzo czuję się zżyty z Regani. Spełniają one w Passion of lovers ważną rolę. Często rozganiają "kropeczki", gdy te między sobą rywalizują o pozycje w grupie. Poza tym Naskalniki same w sobie są fascynujęce. Poniżej zdjęcie samicy Regani, która z łatwością gasi w zarodku wszelkie wewnętrzne konflikty wsród Dubois.BzZzYkU pisze:Patrz jak bardzo jest zaskakująca i niesamowita fauna jeziora Tanganiki. Czy nie mam racji Zbyszku ?
Nie wiem jak u Gombi, ale Regani samica zawsze powinna być większa. Te zdjęcia powyżej zwiastowały gody. To była cisza przed burzą. Dziś wieczorem zauważyłem 3, lub 4 sztuki malutkich naskalników. Mają około 4mm długości. Samica patroluje okolicę, a samiec i żeby było ciekawiej razem z trzecim osobnikiem(być może także samiec) pilnują bezpośrednio nad gniazdem. Małe przemieszczają się dosyć szybko, będąc ciągle w bliskim kontakcie ze sklepieniem gniazda. Co dalej będzie na pewno Wam opowiem. Rybki są malutkie, pływają od około 3 godzin dlatego prawie ich nie widać.BzZzYkU pisze:cały czas obserwuje swoje i coraz bardziej mnie dziwi dlaczego samica jest większa pilnuje terytorium goni innych a samiec siedzi między szczelinami i tam czyści i pilnuje
Czyli jednak moje przypuszczenia się sprawdziłyBzZzYkU pisze:czyżby Regani szykowały sobie gniazdko ?...