[18 L] Początki Kosiora

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Re: [18 L] Początki Kosiora

Post autor: Daro »

A ja wierzę głęboko że na razie to tylko start bez wszystkich potrzebnych rekwizytów ... Proponowałem Kosiorowi na aranż wykorzystanie lawy wulkanicznej (2-3 kawałków ) ułożonej odpowiednio tak aby stworzyć zbocze góry na tylnej ścianie lub w jednym z tylnych rogów . Wtedy można wykorzystać odpowiednie gatunki mchów i wątrobowców do zaszczepienia na i przed lawą aby powstała miła dla oka kompozycja.
Druga opcja to był korzeń ... pokazałem mu jeden z moich japońców przygotowanych do nowego akwarium i strasznie mu sie one spodobały , stąd jak sądzę decyzja o ulokowaniu korzenia w kostce. Korzenia na razie nie ma więc i sam zbiornik wygląda płasko . Za to ma czas na dojrzewanie ...
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Post autor: Kosior »

Daro pisze:A ja wierzę głęboko że na razie to tylko start bez wszystkich potrzebnych rekwizytów ... Proponowałem Kosiorowi na aranż wykorzystanie lawy wulkanicznej (2-3 kawałków ) ułożonej odpowiednio tak aby stworzyć zbocze góry na tylnej ścianie lub w jednym z tylnych rogów . Wtedy można wykorzystać odpowiednie gatunki mchów i wątrobowców do zaszczepienia na i przed lawą aby powstała miła dla oka kompozycja.
Druga opcja to był korzeń ... pokazałem mu jeden z moich japońców przygotowanych do nowego akwarium i strasznie mu sie one spodobały , stąd jak sądzę decyzja o ulokowaniu korzenia w kostce. Korzenia na razie nie ma więc i sam zbiornik wygląda płasko . Za to ma czas na dojrzewanie ...
Myślałem nad skałką ale zrezygnowałem, czekam nadal na jakiś dorodny korzonek ktorego ozdobię. Narazie akwa stoi w miejscu nic nie będe na dno wrzucał bo więcej wydaje mi się zagracone , na zdjęciach wygląda to zupełnie inaczej niż w rzeczywistoci, gdy będe dorzucał zrobię fotki : )
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
Awatar użytkownika
egzepoznan
Użytkownik

Post autor: egzepoznan »

Panowie zeolit jak już to daje się do filtra jako medium filtracyjne pierwszy raz w życiu widzę użycie go w samym baniaku :)
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Dodaje sie do filtra, mam go w filtrze oraz dodaje sie pod podłoże, miałem go tam ale ze względu na to że podłoże jest czarne a zeolit wydostawał się spod niego zdecydowałem cały wyciągnąć na wierzch ii tak usypałem go z tyłu zeby był ale nie zagracał. Nie uważam że dobrym pomysłem jest pisanie takich postów w galeri, jeśli dopatrzysz się jeszcze jakiś drobnych błędów w moim pierwszym akwa to napisz mi na pw 8-)
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
Awatar użytkownika
Boomer
Użytkownik

Post autor: Boomer »

egzepoznan pisze:Panowie zeolit jak już to daje się do filtra jako medium filtracyjne pierwszy raz w życiu widzę użycie go w samym baniaku :)
A widzisz, codziennie człowiek uczy się czegoś nowego :)

Wielu hodowców krewetek go używa i wkłada go właśnie do środka akwarium. Można umieścić go w środku akwarium np. w jakimś szklanym pojemniczku, co jakiś czas się go wymienia gdy straci swoje właściwości tzn. przestanie pochłaniać szkodliwie związki.
Poza tym jest to spore ułatwienie, nie trzeba rozbrajać filtra żeby go usunąć, wkładamy tylko łapki do akwarium, wyrzucamy zużyte medium zastępując go nowym wkładem.

Żeby nie być gołosłownym wdziałem użyty w ten sposób zeolit w hodowli Michała Paczkowskiego.
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Witam , od 24-tego żyją krewecie , flora nie jest taka jaką planowałem ale na razie nie mam czasu aby zmieniać więc pokaze wersje że tak powiem " roboczą ". Jest troche gęściej, jak dobrze pojdzie to wstawie korzonek japoński i zlikwiduje to zamieszanie, ale powiem że krewecie z tak gęstej roślinności są zadowolone.

dodano 27 sty 2013, 14:43 :

Załączniki
krewcie.jpg
krewcie.jpg (104.04 KiB) Przejrzano 5123 razy
krewcie (1).jpg
krewcie (1).jpg (89.91 KiB) Przejrzano 5123 razy
krewcie (2).jpg
krewcie (2).jpg (60.99 KiB) Przejrzano 5123 razy
krewcie (3).jpg
krewcie (3).jpg (76.67 KiB) Przejrzano 5123 razy
krewcie (4).jpg
krewcie (4).jpg (82.51 KiB) Przejrzano 5123 razy
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

No i bardzo ładnie ,teraz czekam na ewolucje zbiorniczka :mrgreen:
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

podpinam sie pod post KODIEGO :d powodzenia
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Markosan
Użytkownik

Post autor: Markosan »

Będzie piękny gąszcz , ja bym dołożył jedną skałkę iwagumi . Mogło by wyglądać naprawdę powalająco . I tak bardzo ładna kosteczka :D
375 litrów Szmaragdowe Królestwo
Obrazek
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

To teraz mogę opisać

Życie:
13 krewetek red/sakura
2 Helmety

Flora:
2 gałęzatki kuliste
2xFlame moss
4x christmass moss
3x heniek
1x subwassertang
1x milimeter moss
2x Pistia

Kostka 20l
Oświetlenie 1x 11W
Filtr Cascada 501
Podłoże Prosoil + wegiel+zeolit
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Poprawka - 13 krewetek fire red (ewentualnie red cherry) ;-)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

A może za x pokolen i sakura :D .
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

bardziej Cherry mi się wydaje niż Fire ale to głos oddaje ekspertom
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Fire Red i Red Cherry to nazwy tej samej krewety ;) .
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Widziałem wypowiedzi na jakis forach nie pamietam jakich i pisali ze red fire bla bla bla i red chery bla bla bla, nie pamietam dokladnie i wstawiali jakies inne zdjęcia i wyglądało to że czymś się różnią, miały zoltawe podbrzusze a chery przezroczysto zaczerwienione. Widocznie wprowadzili mnie w błąd ale trudno ; ) ważne że nie myle ich z inną rasą :lol:

dodano 27 sty 2013, 20:20 :
Kosior pisze:Widziałem wypowiedzi na jakis forach nie pamietam jakich i pisali ze red fire bla bla bla i red chery bla bla bla, nie pamietam dokladnie i wstawiali jakies inne zdjęcia i wyglądało to że czymś się różnią, miały zoltawe podbrzusze a chery przezroczysto zaczerwienione. Widocznie wprowadzili mnie w błąd ale trudno ; ) ważne że nie myle ich z inną rasą :lol:
A, i jeszcze pisali ze shripm tez inne, przeglądałem bo chciałem wybrać jakies ladne a to bylo zanim sie bardziej zaczalem interesowac krewetkami :p
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”