[180L]-Juwel RIO - MALAWI
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
Re: Juwel RIO 180 MALAWI
A guzik prawda, piach jest łatwiej utrzymać w czystości niż żwir, zabrudzenia wchodzą między żwir, a na piachu pozostają. Kurcze nie wiem co macie z tym piachem, ale większość osób przy paletach ma piasek i nie narzeka, a srają tak samo dużo co pyszczaki.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- bynio67
- Założyciel
Ja niby mam wysokie, ale także jak i Ty chciałbym mieć wyższe. Twoje skałki są bardzo ładne.Darek48 pisze:Zastanawiam sie czy nie zmienić aranżu na piasek i skałki ale w sumie ten moj wapien mi sie podoba. Chcialbym tylko zbydowac cos wyzszego tylko boje sie ze pospada....

- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Ale palety nie przeczesują podłoża w poszukiwaniu pokarmu ,poza tym nie sugerowałem standartowego żwirku
Drobny grys prócz walorów estetycznych ma pełnić rolę środka czyszczącego skrzela
Piach niestety nie spełni tej roli

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
Oj chyba nie widziałeś Konradzie jak jedzą, jak taka paleta dmuchnie w piasek aby pokarm uniósł się w górę to potrafi zapewniam Cię narobić bałaganu.KODI pisze:Ale palety nie przeczesują podłoża w poszukiwaniu pokarmu ,poza tym nie sugerowałem standartowego żwirkuDrobny grys prócz walorów estetycznych ma pełnić rolę środka czyszczącego skrzela
![]()

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Przemek nie w takiej mierze jak pysie
Innym rybom też się zdarza ,np. "glonkom" czy kiryskom, ale to jest inne pzreczesywanie .Paletka nie bierze piachu w pysk i nie wypluwa go w drugim końcu akwarium .
Miałem piach u Tropheusów i wiem co pisze
To jest inna kategoria ,nie można porównywać paletek do pyszczaków ,choć jedno i drugie to pielęgnice 

Miałem piach u Tropheusów i wiem co pisze

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- bynio67
- Założyciel
Nigdy nie miałem piasku. Wcześniej miałem bazalt. Teraz mam piasek koralowy o granulacji ziaren 1-2mm. Pisask koralowy ma delikatne krawędzie, dobrze utwardza wodę. Objętościowo jest porównywalny z kruszonym dolomitem o podobnej frakcji.
E tam, ja nie porównuję:) ale spoko, każdy niech robi jak uważa, ja natomiast wolałbym piasek, ewentualnie dobrał bym inną gradację ziaren.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
popieram kolegę alkortealkorta pisze:E tam, ja nie porównuję:) ale spoko, każdy niech robi jak uważa, ja natomiast wolałbym piasek, ewentualnie dobrał bym inną gradację ziaren.

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- bynio67
- Założyciel
alkorta pisze:większość osób przy paletach ma piasek i nie narzeka, a srają tak samo dużo co pyszczaki.
KODI pisze:Ale palety nie przeczesują podłoża w poszukiwaniu pokarmu
alkorta pisze:Oj chyba nie widziałeś Konradzie jak jedzą
KODI pisze:Przemek nie w takiej mierze jak pysie
alkorta pisze:E tam, ja nie porównuję:) ale spoko, każdy niech robi jak uważa
Jaki z tego ma wyciągnąć wniosek osoba zaintreresowana, nie mająca własnego zdania? Śledziłem Waszą wymianę spostrzeżeń i gdyby mnie ktoś zapytał, nie potrafił bym odpowiedzieć.

Bynio, ja bym rzucił w takiej sytuacji im jakieś płytki tak jak na basenie. Parkietu nie ma sensu układać bo problem z cyklinowaniem, drewno pod wodą spuchnie i wzór się rozleci - panele zdecydowanie też odradzambynio67 pisze:alkorta pisze:większość osób przy paletach ma piasek i nie narzeka, a srają tak samo dużo co pyszczaki.KODI pisze:Ale palety nie przeczesują podłoża w poszukiwaniu pokarmualkorta pisze:Oj chyba nie widziałeś Konradzie jak jedząKODI pisze:Przemek nie w takiej mierze jak pysiealkorta pisze:E tam, ja nie porównuję:) ale spoko, każdy niech robi jak uważa
Jaki z tego ma wyciągnąć wniosek osoba zaintreresowana, nie mająca własnego zdania? Śledziłem Waszą wymianę spostrzeżeń i gdyby mnie ktoś zapytał, nie potrafił bym odpowiedzieć.

18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
- bynio67
- Założyciel
;)Nie chcę ciągnąć tematu zbyt głęboko w kierunku O.T. A jednocześnie chcę dalej udawać że nie mam własnego zdaniajaszczur pisze:ja bym rzucił w takiej sytuacji im jakieś płytki tak jak na basenie. Parkietu nie ma sensu układać bo problem z cyklinowaniem, drewno pod wodą spuchnie i wzór się rozleci - panele zdecydowanie też odradzam

Pobawiłem się już z ostatnim rodzajem tła i jak się Wam podoba ? Które najlepsze ?

- bynio67
- Założyciel
Na tzw.pierwszy rzut oka pozycja nr 3.Darek48 pisze:Pobawiłem się już z ostatnim rodzajem tła i jak się Wam podoba ? Które najlepsze ?
A ja sam nie wiem
każde ładne, pierwsze niby do Malawi najbardziej ale było troche ponure. Drugie ładne kolorowe ale skałki niepotrzebne... Trzecie fajne, dodaje spoko głębie jak w oceanie.
Każde ma coś w sobie, psl a ten klej to płynem do szyb nie bardzo chce schodzić
dodano 14 kwie 2013, 23:07 :
3 ładniekontrastuje do kamieni i podłoża tylko ciekawe jak z rybkami bo duzo niebieskich bedzie

Każde ma coś w sobie, psl a ten klej to płynem do szyb nie bardzo chce schodzić

dodano 14 kwie 2013, 23:07 :
3 ładniekontrastuje do kamieni i podłoża tylko ciekawe jak z rybkami bo duzo niebieskich bedzie

Mi się wydaje, że tło to tło i najlepiej by wyglądało czarne. Wiem temat oklepany, bez zaskoczenia ale czerń pasuje do wszystkiego. Sam mówisz, że będzie sporo błękitów rybnych to zginą na tle niebieskiego. Czerń ładnie wszystko podkreśli, kolor ryb, biel kamieni. Ale to tylko moje zdanie, to Tobie ma się podobać efekt 

18l - Silent Hill (26 listopad 2011)