nie znalazłem jak do tej pory informacji by prezentowany w dziale galeria zbiornik musiał "żyć" więc pozwolę sobie zaprezentować znane ze starego forum do pewnego czasu niektóre z moich zbiorników.
Czasem pytano mnie o te zbiorniki po tym jak z jakiegoś powodu zostały usunięte z galerii więc może nadal komuś się coś przyda z zastosowanych tam rozwiązań lub kompozycji. Może komuś się spodoba i postanowi coś wykorzystać.
Nawet jeśli nie, to ja sobie zrobię coś w rodzaju podróży wgłąb moich wspomnień.
Na pierwszy ogień (przez wzgląd na sentyment) pójdzie moje pierwsze krewetkarium roślinne (lub roślinniak z krewetkami - trudno powiedzieć).
Akwarium wystartowało z zamiarem zrobienia tzw. "mcharium", bez jakichś konkretnych założeń - miało mi się podobać. Przechodziło różne metamorfozy, zmiany obsady roślinnej jak i zwierzęcej. Ostatecznie zlikwidowałem je kilka miesięcy temu by zwolnić miejsce w pokoju dla dziecka (dzięki temu taktycznemu posunięciu "wynegocjowałem" całe pomieszczenie w
piwnicy na regał ale o tym kiedy indziej - ważne by zauważyć, że czasem trzeba coś stracić by więcej zyskać:-)
Wymiary akwarium:
61x31x38 [cm] (dłxszerxwys) czyli nieco ponad 70l.
Oświetlenie:
4 świetlówki sterowane włącznikami czasowymi (włączane i wyłączane stopniowo). Świetlówki w akwarium umieszczone jak na liście (od przedniej szyby licząc).
Osram Lumilux T8 865 15W Fluora Cool Daylight 14.00-23.30
Osram Lumilux T5 13W 840 15.00-23.00
Philips Aquarelle T8 TL-D 18W 16.00-22.00
Osram Lumilux T5 13W i 14W 840 15.00-23.00
Czyli ok 0,85 W/l.
Podłoże:
Shirakura Red Bee Sand
Filtr:
Kaskada HBL 501
Ogrzewanie:
Grzałka z termostatem - 23-24 stopnie
Parametry wody:
pH: 6,8
KH: 1-2
GH: 5-6
NO2: niemierzalne
NO3: 0-10 mg/l
Podmiany raz w tygodniu 20-30% (50% Ro + 50% kranovit)
Nawożenie:
-węgiel w płynie EasyCarbo 2ml/dzień
-bimbrownia
-sera florena
Flora:
Mchy:
-christmass moss - Vesicularia montagnei
-Phoenix moss - Fissiden fontanus
-Flat moss - DREPANOCLADUS Sp.
-??? - Taxiphillum sp. (niezidentyfikowane dokładnie ale wygląda identycznie jak Erect - nieco delikatniejsze)
-Stringy moss - Leptodictyum riparium
-Flame moss - Taxiphillum sp.
-Milimeter moss - Barbula sp.
Pozostałe:
-Pelia - Monosolenium Tenerum
-Mini Pelia - Lśniątka zatokwa - Riccardia chamedryfolia
-Subwassertang - Lomariopsis lineata
-Marsylia zmiennolistna - Marsilea hirsuta
-Hemiantus miniaturowy - "Mały Heniek" - Hemianthus callitrichoides
-Hemiantus zwyczajny - Duży Heniek" - Hemianthus micranthemoides
-Lileopsis brazylijski - Lileaopsis brasiliensis
-Mikrantemum okrągłolistne - Micranthemum umbrosum
-Rotala Indica - rotala rotundifolia
-Microsorium Pteropus Narrow
-Microsorium Thin Leaf
-Utricularia graminifolia
-Sitowie igłowate - Eleocharis acicularis
W pewnych etapach była jeszcze glosia ale wraz z marsileą i stringy moss z nich zrezygnowałem bo brakło na nie miejsca i rosły zbyt ekspansywnie.
Fauna:
- Otosek przyujsciowy - Otocinclus affinis x5
- Mosquto rasbora (Rasbora borneańska???) - Boraras Brigittae - x20
- Niebiański danio perłowe (Microrasbora galaxy) - Celestichthys margaritatus - x10
- Krewetki Crystal Red klasy B i C (odpad z drugiego akwarium) - xxx
- Krewetki Yellow (Neocaridina heteropoda var. Yellow) - xxx
- Anentome Helena x7
- MIKROKRAB - Limnopilos naiyanetri - x3
Oto fotki różnych etapów:

Aranżacja się zmieniała:

A czasem wymykała spod kontroli:

Ale na krótko -potem zawsze wracała do mniej lub bardziej zamierzonego kształtu:

Jednym mieszkańców były rybki znane wtedy jako "microrasbora galaxy"

Rybki te z powodzeniem odbywały u mnie tarło i udało mi się odchować w sumie sporą gromadkę maluchów. Ostatnie jak pamiętam poszły do Kodiego - ciekawe czy ma je jeszcze.

Były też brigitki:

Krewetki Yellow:

I Crystale niższych gradacji oraz mikrokraby:

Mikro(sz)krab w całej okazałości na spacerze po mini pelii:

Jak pisałem - aranżacja została zlikwidowana ale mile ją wspominam - dała mi dużo radości i doświadczeń (na własnych porażkach i sukcesach).
W planach mam zrobienie czegoś podobnego ale w większej kostce - jednak muszę się trochę ogarnąć ze zbiornikami, które to akwarium zastąpiły i jak na razie absorbują cały mój wolny czas. Jednak o tych zbiornikach później, a w międzyczasie - jak znajdę chwilę - postaram się zrobić podobny temat dotyczący drugiej nieistniejącej już aranżacji.
Pozwoliłem sobie nie podać żadnych parametrów ani gatunków roślin - jak komuś to będzie to czegokolwiek potrzebne to chętnie uzupełnię brakujące dane.