Alex, EC możesz śmiało podawać 0,5ml na dzień jeśli już uważasz, że musisz.
Nie widać na zdjęciach całego akwarium, więc ciężko cokolwiek powiedzieć i doradzić.
Redek faktycznie sporo ale nie jest tragicznie (przynajmniej na podstawie fotek choć trudno mieć pewność). Całkiem całkiem jak na redki - na początek idealne dla Ciebie byś się co nieco o krewetkach dowiedział a i nie miał zbyt wielu problemów. To więc dobry wybór.
Drugie krewetki - jeśli to faktycznie te co pokazałeś to caridina japonica zwana potocznie Amano. Teraz jak już znasz nazwę to możesz trochę o nich poczytać, pooglądaj zdjęcia i porównaj że swoimi by się upewnić czy to na pewno amanki.
Potem możesz zrobić użytek z tabelki w innym temacie i dowiesz się jak wyglądają kwestie jej krzyżowania.
Potem, jak będziesz dociekliwy, to doczytasz o ich rozmnażaniu by się dowiedzieć dlaczego tak a nie inaczej.
Jak będziesz bardziej dociekliwy, to poszukasz opinii o wspólnym ich trzymaniu z redkami.
Celowo nie podaję Ci odpowiedzi jak na dłoni bo odnoszę wrażenie, że takich nie doceniasz

Może więc jak sam się trochę postarasz, to sprawi Ci to więcej satysfakcji i więcej z tego zostanie na dłużej.
A najważniejsze jest to, że trzymając zwierzęta ponosimy za nie odpowiedzialność więc w dobrym tonie byłoby wiedzieć o nich jak najwięcej (najlepiej zanim je do siebie sprowadzimy).
Czego się nie dowiesz to pomogę później ale nie idź na łatwiznę, poczytaj z sensem i zrozumieniem - dałem Ci wskazówki (proponuję więc taką zabawę). Jak do jutra uznasz, że nadal nic nie wiesz to Ci powiem.
Tymczasem miłego zdobywania wiedzy - na pewno trafisz ma różne źródła co będzie bardziej wartościowe niż mogą opinia bo ja mogę nie mieć racji - jutro będziesz bogatszy o wiedzę to pogadamy
A ogólnie to wszystko jest na dobrej drodze (po zachowaniu krewetek widać, że krzywdy nie mają) więc nie poddawaj się - wszystko się powinno rozkręcić jak tylko się dobrze do tego zabierzesz.
A przy okazji - faktycznie babaulti się z redkami nie krzyżują, ale "babaulti rainbow" tak. Bez sensu? Dokładnie - zgadzam się. Efekt ludzkiej niewiedzy lub nieuczciwości.