[12l] AKAJUJ

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
abaddon79
Użytkownik

[12l] AKAJUJ

Post autor: abaddon79 »

„Aaaa :(( … mamuś, mamuś… Ja nie mam akajuj :(( … Ika ma akajuj… ja nie mam :((
Aaaa :(( .. tatuś, tatuś ….Ika ma akajuj :(( … ja nie mam akajuj…
Ika ma jybki… :(( ja nie mam jybek….aaaa ja ce jybki….
Ja ce jelkom jybke … :(( :((
Ci z Was którzy mają dzieci wiedzą już o co chodzi, dla „reszty” tłumacze ;)
„ Mamo. Ja nie mam akwarium. Kinga (siostra- 6lat) ma akwarium. Ja nie mam. Kinga ma rybkę, a ja nie mam. Ja chcę wielką rybkę”
I tak przez dwa dni… całe dwa dni...
Syn ma 3 lata.
No więc przedstawiam „AKAJUJ” drugie akwarium w naszym domu.

Pierwsze zdjęcie w dzień po zalaniu.
Obrazek
Tutaj aktualny (docelowy?) wygląd
Obrazek

Zbiornik: (kotnik od Waritex’a) pojemność 12 litrów, 30x20x20cm.
Filtr: HBL301- przez pierwszy tydzień z wkładami z gąbki, obecnie z wkładami AZOO Active Filter 4in1 – 12 sztuk wsypane do pojemnika i przykryte połową oryginalnej gąbki z filtra, druga połowa założona jako prefiltr w akwarium. Podmiany wody co tydzień ok. 3 litrów, do wody dodaje Makroelementy i Potas. Od tygodnia raz na 3-4 dni 1ml Easy Carbo.
Grzałka: 25W z termostatem.
Pokrywa i oświetlenie : produkcja własna – nie używana pokrywa od …kosza na śmieci z zamocowaną wewnątrz żarówką energooszczędną 7W (odpowiednik coś ze 25-30W). Swoją droga pasuje świetnie i naprawdę "prawie" nie widać że nie jest to oryginalna pokrywa. Świecę ok. 5 godzin –od 11 do 16.
Podłoże: kupione od MarSz’a wyjałowione podłoża Shirakura Red bee Sand i Shrimp Sand
Rośliny: Marsilea Hirsuta- też od MarSz’a, Gałęzatkakulka - od Daro, Kryptokoryna- 4 sadzonki, Nurzaniec- 4 sadzonki, Rogatek, Moczarka, Najas? –z drugiego akwarium.
Zwierzęta obecnie: „skurpiony” w liczbie 7 lub 8, ślimaki Rozdętki i Zatoczki,
Zwierzęta docelowe: (tylko nie bijcie-wiem że w tak małym zbiorniku nie powinno być ryb) planuje dwa samce gupika ewentualnie z jedną samicą lub jakieś 4-5 Neonów, lub… no właśnie poradźcie????
„Skurpiony” na pewno lub może jakieś ładniejsze krewetki.

Akwarium założone 31.10.2013. Woda z drugiego akwarium z bojownikiem. W nim moczyły się tez przez dwa dni gąbki z filtra. Muszę przyznać że sadzenie roślinek w tym podłożu to przyjemność w stosunku do żwirku. Oświetlenie początkowo (pierwszy tydzień) stanowiły taśmy LED z allegro, nie sprawdziły się całkiem i zostały zamienione na żarówkę energooszczędną. Daje ona na pewno więcej światła niż 15W żarówka, więc myślę że wystarczy. Przez to słabe oświetlenie akwarium wyglądało tragicznie, całe zaglonione? czymś brązowym, do tego biała „wata”. Nawet Rogatek był cały pokryty czymś brązowym i wcale nie rósł. Na Kryptokorynach i Nurzańcu jeszcze jest widać całe brązowe (ale nie zbrązowiałe lecz czymś pokryte) liście. Przy podmianie wody wyrzuciłem wszystkiego starego Rogatka i dałem świeże rośliny drugiego akwarium. W akcie desperacji wyłapałem z pierwszego akwarium trochę Rozdętek i Zatoczków oraz kilka „Skurpinów” i wrzuciłem tutaj w założeniu że albo sobie poradzą albo czeka mnie likwidacja tego projektu. I poradziły sobie … Żyją wszystkie i mają się chyba całkiem dobrze (wylinki krewetek, oraz wzrost populacji ślimaków). Obniżyłem też poziom wody żeby kaskada lepiej napowietrzała wodę (spadała na lustro wody z wysokości), teraz po tygodniu (wczorajsza podmianka wody) znów podniosłem tak że koniec odpływu jest zanurzony w wodzie.
Dekoracja- może trochę kontrowersyjna ale widziałem w Internecie podobny aranż (trzy cegły na trawniku) i bardzo się nam (z żoną) spodobało. Sprawdzałem też czy cegła się nadaje i wychodzi że jak najbardziej, w końcu z ceramiki (czyli –gliny) robione są ozdoby (zamki, statki) do akwariów. Powinna lepiej wyglądać jak się trochę mchy rozrosną.
Za kilka tygodni planuje wpuścić ryby jak wszystko się ustabilizuje. Zobaczymy.
Tomek
[250L] Thorichthys maculipinnis+ Xiphophorus hellerii "Palenque"
[100/200L] Macropodus opercularis+Trigonostigma espei
[60L] Tateurndina ocellicauda (w planie)+Pseudomugil gertrudae
[60L] Apistogramma borelli (w planie)+Hyphessobrycon amandae
[30L] Fundulopanchax gardneri
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: [12l] AKAJUJ

Post autor: Red »

zbrązowiałe czyżby okrzemki?
A tak w ogóle jeżeli chodzi o ceramikę w akwarium to uprzedziłeś mnie ;)
Sam mam właśnie w planach odpalenie małego krewetkarium, akwarium identyczne (jednak nie od Waritexa)
Mam kilka odpadów pustaków ceramicznych zebranych z różnych źródeł. Chodziło mi m.in. o kryjówki dla krewetek
Tak czy inaczej ja osobiście czekam na dalszy ciąg relacji.
Miałem kiedyś taki pomysł ale upadł żeby na ceramice oprzeć całość czyli podłoże PROH2O (spiek ceramiczny), wystrój z kawałków pustaków ceramicznych plus mchy oraz ceramika w kaskadzie. Niestety pomysł padł więc nie mam żadnych doświadczeń a tutaj chętnie skorzystam z Twoich :)
P.S. Moja córka np. w ramach swoich atrakcji dorzuca po 1 muszli do akwarium z muszlowcami :)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: [12l] AKAJUJ

Post autor: Big daddy »

Widać tu Twoją kreatywność. Ozdoba jak ozdoba kwestia gustu, jeden się zachwyca kamieniem inny cegłą nic złego tu nie widzę. Ważne że nie skrzynia skarbów lub pierdzacy nurek. Wartość "użytkowa" takiej kryjówki napewno większa. Co do ryb poszukaj na forum opisy razbor np maculata czy brygitki są ze zdjęciami i napewno się skusisz jak zobaczysz.

Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: Odp: [12l] AKAJUJ

Big daddy pisze: Co do ryb poszukaj na forum opisy razbor np maculata czy brygitki są ze zdjęciami i na pewno się skusisz jak zobaczysz.
A jest okazja na zamówienie bo DARO na hurt uderza w Czwartek ;)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

Fajna sprawa ta szklaneczka :) Mi się podoba natomiast sposób wykorzystania pokrywy od kosza na oświetlenie. Co do samej obsady to ujmę tak - faktycznie mniejsze rybki by były bardziej na miejscu takie jak wymienione wyżej rasborki ale... z doświadczenia wiem jak zareagowały małe dzieciaki jak zrobiłem akwarium u teściowej. Wszystko fajnie się prezentowało ale dzieci spodziewały się chyba większych rybek niż narybku gupika który tam trafił :) Niemniej jednak jak załatwiłem tam jednego biało-czerwonego weloniastego samca to zaraz zwiększyło się zainteresowanie :)
Proponowałbym do tego co już masz więc dać ładne weloniaste samce - 2-3 sztuki. W simply w zoologicznym nabyłem tamtego pięknisia więc może coś też tam wybierzesz.
"Ja ce jelkom jybke …" - może nie będą takie wielkie ale widoczne i kolorowe :)
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
Awatar użytkownika
abaddon79
Użytkownik

Cieszę się, że się podoba.
Dzięki
Co do rybek, to Razbory są piękne (widziałem u Daro) ale myślę podobnie jak jaszczur -ryba musi być widoczna dla dziecka. Te były by wielkości skurpinów, a w takim razie nie ma sensu kupować ryb- skurpiony pływają po akwarium jak ryby :oo
Myślę poważnie nad dwoma samcami gupika- bo to akwa stoi w pokoju moich dwóch synów- każdy będzie miał jedną rybę i koniec ewentualnych konfliktów. I nie będzie trzeba robić trzeciego akwarium :lol:
Co do tego nalotu -okrzemków?. Dają sobie rade ślimaki (Zatoczki i Rozdętki) z krewetami? Lać więcej Carbo? Dorzucić jeszcze Rogatka i Moczarki? Bo mam jeszcze Neritiny w zapasie ;) , ale po tym co wyprawiają z roślinami w akwarium z bojkiem to się aż boje. Wszystko wykopane bo przepychają kamienie z dekoracji po dnie :-o .
Awatar użytkownika
abaddon79
Użytkownik

Walka z "czyżby okrzemki" w toku...
Co dzień podmiana 2-3 litrów wody, skrobanie szyb i roślin (kryptokoryn i nurzańca), wymiana roślin typu rogatek i moczarka (zbrązowiałych) na świeże z drugiego akwarium. Do tego po 1 ml Carbo co drugi dzień. A... i przeniosłem dwie Neritiny -ale coś kiepsko sobie radzą. Miałem już nawet plan żeby wymienić żarówkę na 40W ale okazało się, że zbyt się nagrzewa pokrywa.
Chyba opanowałem sytuacje -a przynajmniej się nie pogarsza.
Co jeszcze mogę zrobić?
Mam wrażenie że to mała ilość światła na początku była powodem ich wysypu, a dodatkowo pogorszyła sytuację dekoracja (cegła) to przecież sporo krzemionki.
Awatar użytkownika
SistersOfMercy
Użytkownik

Post autor: SistersOfMercy »

okrzemki i krzemionka mają niewiele wspólnego. Swieży zbiornik to raczej norma, Regularne podmiany 20% co 2,3 dni powinny pomóc, okrzemki raczej powinny zniknąć.
Awatar użytkownika
5pirit
Użytkownik

Post autor: 5pirit »

Odnośnie pierwszego postu i podejścia dzieci, to jakiś czas temu moja zaatakowała mnie, że chce bojka jak zobaczyła go w sklepie ale nie dałem się bo i tak ja bym musiał się zajmować, poczekam jeszcze z 2 lata jak już będzie bardziej odpowiedzialna.

Z okrzemkami to współczuję, osobiście przeżyłem z nimi chyba 4 miesięczną wojnę ale w końcu wygrałem :D
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

Kreatywnie rozwiązałeś tą pokrywę :)
Ale cegła do mnie nie przemawia w walorach estetycznych, chociaż jako dziuple dla krewetek będzie ekstra. No i tak jak ktoś tam napisał, zakryj całą małym mchem albo mini pelią, może dać piękny efekt.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
SistersOfMercy
Użytkownik

Wielu obrońców praw krewetek powinno zrozumieć, że kryjówki są bardzo ważne a to, że akurat w cegle to już krewetki się powinny wypowiedzieć czy im tam dobrze :) Cegła jest ok w akwarium. NIe przejmuj się "krytykami" tylko rób swoje.
Awatar użytkownika
abaddon79
Użytkownik

Mała aktualizacja -foty wkrótce
Od 25.11 pływają sobie "czy chopaki" -czyli trzy gupole
"Akajuj" przeżyło od ostatniego mojego postu:
-atak okrzemków- 10 dni podmian wody i czyszczenia wszystkiego od szkła i roślin po grzałki i termometr...
-atak właściciela- syn chciał "kakać jybki", kiedy go nakryliśmy na tym w akwarium było połowę wody, wszystko było wymieszane w jednolitą zupę, a ryby leżały dosłownie na dnie chowając się najdalej jak mogły..
- pękniecie/rozszczelnienie się akwarium- podejrzewam że czymś zostało uderzone i zaczęło cieknąć, więc musiałem zrobić restart (całkowity). Na szczęście miałem drugie szkło, więc przełożyłem wszystko (już z rybami) i ponownie uruchomiłem.
- uff i to na razie tyle ...
Tomek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Wytrwałości zatem wypada życzyć :)
Awatar użytkownika
SistersOfMercy
Użytkownik

To stara prawda akwarystyczna, że warto posiadać zapasowe szkło. Jak widać w tym wypadku potwierdziło się idealnie.
Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

Post autor: jabluszko520 »

haha no nieźle, ja tez posiadam "zapasówkę" wprawdzie małą bo chyba ze 25L ale zawsze poratuje :)
Zablokowany

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”