Kupię sole

Alex89

Kupię sole

Post autor: Alex89 »

Witam all potrzebuje kupić sole czyli

KNO3
K2SO4
MgSO4
KH2PO4

Jeśli ktoś ma na sprzedasz pisać pw potrzebne mi są bardzo .
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Kupię sole

Post autor: Big daddy »

Daro, Wodna Kraina, allegro myślę ze jak zaczniesz od Dara to już nie będziesz musiał szukać...
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

KNO3 ? hmm, jak mogę spytać z ciekawości co Ci tak wyciąga azot?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Alex89

Dzwoniła kobita do Daro i jak na razie nie mam zbytnio czasu :( .

Red ja pierwszy raz kupuje sole więc napisałem co i jak to czyli tego KN03 mam nie kupować ?????
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Nasuwają mi się dwa pytania:
- kobita dzwoniła a Ty na co nie masz czasu?
- chcesz nawozić solami a nie wiesz ile czego (i czy w ogóle) potrzebujesz?
Alex89

MarSz ja byłem w robocie więc po co będę dzwonił do Daro jak jestem w robocie co będę mu zawracał gitarę ;) , dla tego zadzwoniła kobita bo w razie by miał czas to by podjechała do nie go a ja z roboty nie mogę wychodzić w czasie pracy . Co do nawożenia solami to jestem zielony i musi być ten pierwszy raz co nie , każdy uczył się . Co do twojego pytania czy w ogóle potrzebuje to na pewno potrzebuje gdyż pisałem na forum że roślinki marnieją ;/ i dla tego napisałem że kupię od kogoś .
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Mam prośbę, pisz bardziej zrozumiale i mniej chaotycznie bo ciężko się czyta.:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Alex89 polecam temat
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=38&t=64" onclick="window.open(this.href);return false;
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Ciężka przeprawa z Tobą:-) , coś potrzebujesz ale nie wiesz co, żebyś nie nabawił się kłopotów, poczytaj jeszcze i popytaj zanim coś zepsujesz, no i jak siłę to również testy nie polecam na"bolka oko", Red pytał o KNO3 bo azotu u nad w wodzie sporo, ryby również produkują i zazwyczaj w czewie jest problem z nadmiarem azotu niż jego niedoborem.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Alex89

Z testami to trochę problem jest ;/ co do tych soli to muszę pokombinować bo już kiedyś pisałem co się dzieje z roślinkami . Zobaczę jutro czy Daro będzie miał czas to od nie go kupię potas , fosfor i azot . A potem będę się bawił z solami bo wtedy zamówię i będę się bawił . Co do tego azotu to wiem że ryby je też produkują ale ja mam ich mało :) . Mam tak 2ramirezki , 10neonków , 4kirysy i około 15 gupików . Więc nie jest tego dużo .
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Alex89 pisze:.... co do tych soli to muszę pokombinować ...
Nie chciałbym być "złym prorokiem" ale kombinowanie bez znajomości podstaw zwykle kończy się wysypem szerokiej palety glonów. Osobiście obstawiam "nitki" jako pierwsze przy przedawkowaniu azotu. Sam wspomniałeś w jednym z postów,że zdarzyło Ci się dłuższy czas nie podmieniać wody.
Same nawozy nie wystarczą. Poza tym inaczej rośliny wodne reagują niż lądowe na podanie nawozów. Ale jedne i drugie nie wybaczają błędów w nawożeniu. Życzę Ci jednak żebyś się nie zniechęcił do akwarystyki jak "pokombinowanie" nie wyjdzie.

Pozwolę sobie jeszcze zacytować Godweena (prywatnie dla mnie jedna z kilku osób,które traktuje jako niedoścignione "źródła" wiedzy o nawożeniu i chemii wody) cytat pochodzi z innego forum i trochę innego wątku ale wydaje mi się,że przybliża trochę wiedzy o azocie w akwarium
Godween pisze:...Oto pokrótce, w miarę proste przedstawienie obiegu azotu w akwarium: metabolizm ryb niesie za sobą pozostałości /odchody/. Do tego jeszcze niezjedzone resztki pokarmu lub resztki liści roślin. Zbudowane jest to z materii organicznej /gł. białka/. Rozkład tego wszystkiego powoduje wydzielanie się do wody tych białek.

Za sprawą bakterii /m.in. w filtrze/, białka te są rozkładane: najpierw do postaci peptydów i aminokwasów, potem następuje kolejny etap rozkładu - rozerwanie łańcuchów chemicznych tych substancji i ich rozkład na mniejsze związki chemiczne, m.in. bardzo toksyczny amoniak (NH3), /w skrajnych wartościach śmiertelny nawet dla człowieka/. Amoniak łącząc się z wodą tworzy wodorotlenek amonowy (NH4OH), a ten w kolejnej fazie rozkładu tworzy tzw. azotyn (NO2), a następnie mniej toksyczny trójtlenek, który często w akwarystyce i nie tylko nazywamy azotanem (NO3), będącym głównym makroelementem, nawozem dla roślin.

To wszystko dzieje się za sprawą bakterii, m. in. w filtrze, jest ich bardzo wiele, nie tylko z powodu ich ilości, ale rodzajów /np. Nitrosomonas sp. – utlenianie amoniaku do azotynów, Nitrobacter sp. – utlenianie azotynów do azotanów/.

Trójtlenek azotu NO3, nie rozkłada się już dalej, lecz magazynuje się w akwarium i dlatego robimy regularne podmiany wody, gdyż zbyt wielkie stężenie NO3 prowadzi do przemiany odwrotnej, co powoduje magazynowanie się NH3 zamiast NO3, ale wszystko to regulujemy podmianami, których według mnie nigdy za wiele.

Cały ten proces jak wspomniałem jest spowodowany głównie dzięki bakteriom, które rozkładają cięższe związki na lżejsze. I jak zauważyłeś filtracji również nigdy za wiele!...
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Zrobisz jak będziesz chciał. Zawsze to lepiej jest uczyć się na cudzych błędach - obyśmy tylko nie uczyli się na Twoich.
Alex89

Red To ja wiem przeczytałem to całe co napisałeś i zacytowałeś ale o tym to wiedziałem już . Wiem tak samo że to był mój błąd że nie podmieniałem wody :(:( i teraz mam nauczkę ale już od Miesiąca podmieniam co Niedzielę wodę zawsze 35% , podmieniam w Niedziele dla tego że wtedy mam tylko czas bo tak to przyjeżdzam z roboty o 22:00 nie raz o 23:00 i szczerze nie chce mi się podmieniać w tygodniu i dla tego podmieniam w Niedziele .

Teraz do baniaka dołożyłem świetlówkę 11w i jeszcze dołożę 11w i wtedy będę miał 2x18W i 2x11W + do tego podmiana wody co tydzień 35% + carbon + bimbrownia zrobiona z Kwasku cytrynowego i sody + do tego potas , fosfor i azot . Jak na razie azotu nie podaje tak samo dzisiaj kupiłem od Daro potas , fosfor i azot i jeszcze go nie daje bo muszę kupić testy i dopiero bo takie lanie na oko to nie mam sensu .

Co do akwarystyki to nie odejdę :) :) od niej
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

Post autor: Kaeste »

Nie kupuj azotu ja kupiłem i będzie mi leżał :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kupię”