Kupie rośliny do pielęgnic

Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

Kupie rośliny do pielęgnic

Post autor: jabluszko520 »

Jednak po namyśle kupię ze dwie - trzy sztuki dużych roślin do mojego akwarium 200L. Są w nim pielęgnice, więc myślę, że potrzebowałabym coś z większych anubiasów , kryptokoryny niekoniecznie wpadają w mój gust bb/ no chyba, że byłyby to niedługaśne tylko raczek zwarte gatunki N!!/
Piszcie jeśli macie coś takiego, na PW lub tu w temacie ;;)

Przejrzałam dział "Sprzedam" ale nie odnalazłam nic aktualnego

podaję zdjęcie z neta, mniej więcej jakbym chciała aby to wyglądało http://www.superakwarium.pl/galeria/ima ... 524793.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: Kupie rośliny do pielęgnic

Post autor: MarSz »

Mam jeszcze kilka tych anubiasów, które kiedyś Ci wysyłałem, znajdą się całkiem spore bolbitisy (bardzo wysokie) i microsoria - tylko nie wiem czy dadzą radę.
Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

MarSz-u bolbitisy raczej zostaną zniszczone przez ryby, chociaż zobaczyłam w google i jest to piękna roślina - czy podałbyś mi przykładową wysokość ?

a anubiaski będą za małe ale jeśli masz jakieś większe od tych co ja brałam to na pewno się dogadamy - tutaj chodzi o to, żeby "nie zniknęły" w tym litrażu (hihi pisze tak jakbym oczko wodne miała :P )

i co do microsorium tutaj także podaj przybliżoną wysokość (czy to jest to co dostałam w paczce od ciebie?)
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: florida_blue »

u mnie trzymały się tylko microsorium i bolbitis z pielęgnicami pawiookimi i clariasami, które robiły nowy aranż każdej nocy...

przyczepione do korzenia nie sa też podkopywane i wyrywane przez ryby - mozna je umiescic na różnych wysokosciach i akwarium bedzie bardziej "zapełnione"
Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

ja dotychczas miałam tylko kryptokorynę ale ona jakas taka dziwna rosła, ogonek liściowy był strasznie długi, nie podobała mi się
ale ta bolbitis mnie zainteresowała, nie miałam tej rośliny jeszcze, czy jest trudna w uprawie?
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Łatwa - sama rośnie nawet w cieniu.
W akwarium 240l nawet nad wodę potrafi wyjść.
pędy ma sztywne więc trudne do obgryzienia.

A microsoria tobie dawałem raczej mniejsze ale mam też duży gatunek - ok 40cm długie i nawet 4-5cm szerokie liście może mieć dorosłą roślina.
Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

zaklepuję 1 sztuke dorodnej bolbitis

napisz mi jeszcze jakie duże masz anubiasy
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

No anubiasy to raczej podobne do tych co ostatnio - dorosną do 15cm wysokości max ale teraz sadzonki są mniejsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kupię”