Przyjmę roślinkę
Przyjmę roślinkę
Witam przyjmę roślinkę czerwoną mało wymagającą lub za coś się wymienię , za bardzo zielono mam w akwarium i potrzebuje trochę czerwono zrobić .
- MarSz
- Użytkownik
Re: Przyjmę roślinkę
Czerwone rośliny z reguły nie zaliczają się do mało wymagających więc podane przez Ciebie warunki się raczej wykluczają.
- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: Przyjmę roślinkę
Możesz spróbować z lotosem, roślin o pięknej czerwonej barwie raczej nie utrzymasz w towarzyskim.
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Lotos wcale nie jest taki łatwy w utrzymaniu.

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
To jakąś roślinkę jak ktoś ma do oświetlenia 0,5W/l + co potrzebują Co2 gdyż robi się u mnie za bardzo zielono wczoraj robiłem przycinki i roślinki teraz mi rosną jak na drożdżach i jest za bardzo zielono .
- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
Co do lotosa tygrysiego to miałem 3 sztuki, został się tylko jeden i po roku widzę, że zaczyna się bujać 
Ale potrzeba mu dużo azotu i potasu w wodzie, co do oświetlenia to mam chyba najmniejsze na całym naszym forum

Ale potrzeba mu dużo azotu i potasu w wodzie, co do oświetlenia to mam chyba najmniejsze na całym naszym forum

- MarSz
- Użytkownik
Jak nie urok to .....Alex89 pisze: teraz mi rosną jak na drożdżach i jest za bardzo zielono .
Próbuj - zawsze jest trochę tych gatunków - jednak większość z nich do pełnego i ładnego wybarwienia ma na prawdę spore wymagania, bo w przeciwnym razie będą niepozorne i zielone lub tylko czerwonawe a nie czerwone (jak rotala rotundifolia). Niektóre mogą w ogóle nie dać rady.
Ale to jest zależne od wielu czynników i nie da się jednoznacznie powiedzieć, że przy takim oświetleniu będzie ok a przy odrobinie niższym już nie będzie szans.
Może się więc udać.
Ja będę miał po weekendzie 4 czerwone gatunki na sprzedaż (alternathera reinecki, ludwigia repens red, rotala rotundifolia red i jeszcze jakąś jedną alternatherę ale nie wiem która to dokładnie) w ramach akcji zbiórki na potrzeby zbiornika w SOSW.
Jeśli chcesz podjąć ryzyko to możesz spróbować (nawet z każdym z gatunków) - może akurat się uda ale pewności dać nie mogę.
Możesz jeszcze poczytać tutaj:
http://www.forumakwa.pun.pl/viewtopic.php?id=186" onclick="window.open(this.href);return false;
MarSz dzięki za stronę poczytam sobie jakie mają wymagania itp . Wiem że mogą się roślinki nie przyjąć lub mogą się przyjąć czytałem dużo o roślinkach u innych się przyjmują a u innych nie .
Chcę sobie dać jakąś roślinkę czerwoną gdyż się zrobiło za zielono w akwarium z resztą dałem fotki baniaka mojego to zobacz sobie jak teraz wygląda a jak wyglądał przedtem .
Chcę sobie dać jakąś roślinkę czerwoną gdyż się zrobiło za zielono w akwarium z resztą dałem fotki baniaka mojego to zobacz sobie jak teraz wygląda a jak wyglądał przedtem .