Sachem Purigen

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Sachem Purigen

Post autor: adamon »

cześć
big daddy używałeś tego "Sachem Purigen" ?
Bo słyszałem takie słowa:"Uwazaj z tym purigenem ... po pewnym okresie oddaje do wody co wciągnał (znam osoby którym ostro namieszał z fosforanami i krzemianami) ... dawno temu zarzuciliśmy ten preparat w morszczyżnie ... pilnuj okresu przydatności (max 2 miesiące) ...."
miałem ochotę na niego u siebie ale polecono mi takie coś: "Microbe Lift Gravel & Substrate Cleaner "
Sam nie wiem co zrobić aby wyklarować wodę u siebie

Przepraszam autora wątku za OFF TOP :)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: Jaki wkład do kaskady

Post autor: MarSz »

adamon pisze: Sam nie wiem co zrobić aby wyklarować wodę u siebie
Z mechanicznych - wata perlonowa, dobrze dobrane gąbki
Z biologicznych - dobre szczepy bakterii do wody
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

MarSz pisze:
adamon pisze: Sam nie wiem co zrobić aby wyklarować wodę u siebie
Z mechanicznych - wata perlonowa, dobrze dobrane gąbki
Z biologicznych - dobre szczepy bakterii do wody
a jakie szczepy bakterii polecasz ?
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

np. AZOO EASY BIO (tych ja używam) - potocznie zwany trupem w płynie, może też być wersja w proszku

ale mogą być inne np. EASYLIFE Aquastart
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Re: Sachem Purigen

Post autor: kradek »

Ja używałem ponad 5 miechów u siebie w tandze... Mogę powiedzieć że rewelacja... Tylko cena troche wystrzałowa:) Ale ogólnie warto. Efektem było wykrystalizowanie po kilku dniach wody oraz spoooore cofnięcie się glonów:) Pierwszym objawem zużycia było właśnie pojawianie się znów glonów, po otwarciu filtra purigen był prawie czarny;p
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

adamon pisze:cześć
big daddy używałeś tego "Sachem Purigen" ?
Bo słyszałem takie słowa:"Uwazaj z tym purigenem ... po pewnym okresie oddaje do wody co wciągnał (znam osoby którym ostro namieszał z fosforanami i krzemianami) ... dawno temu zarzuciliśmy ten preparat w morszczyżnie ... pilnuj okresu przydatności (max 2 miesiące) ...."
miałem ochotę na niego u siebie ale polecono mi takie coś: "Microbe Lift Gravel & Substrate Cleaner "
Sam nie wiem co zrobić aby wyklarować wodę u siebie

Przepraszam autora wątku za OFF TOP :)
Wydzieliłem temat żeby nie offtopować.

Nie nie używałem, nie jestem zwolennikiem chemii w bańce no oprócz nawozów oczywiście.
Wiedzę swoją czerpię ponieważ z uwagą śledziłem dyskusję na ten temat na jednym z forów. Również byłem zainteresowany tematem ale koniec końców nie było potrzeby decydować się na zakup, link znajduje się poniżej:
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=31599

Co do cytatu to z klasyka ;)
Być może prowadzenie akwarium morskiego na pewnym, bardzo wysokim poziomie nie dopuszcza stosowania kompromisów, i nie warto ryzykować szczególnie jeśli życie w bance jest tak kosztowne. Konieczny jest również zasobny portfel, aby mieć tak ortodoksyjne podejście. To tak jakby co dwa miesiące wymieniać dywan w domu ponieważ mieszkają w nim alergicy, a pranie to już nie to. Ten którego na to stać może przecież wodę do podmian sprowadzać sobie z naturalnego środowiska ryb które hoduje, kto bogatemu zabroni?
Masz już opinie Kradka w linku znajdziesz jeszcze wiele informacji na ten temat, na pewno wyrobisz sobie opinię :D
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Na azot w akwarium mogę polecić kilka rzeczy .
Może to być purigen , który jako absorber jest dobry , drogi , ale po pewnym czasie kończy żywot tak węgiel aktywny . Co prawda można go w ograniczony sposób regenerować , ale po każdym takim zabiegu odzyskuje tylko część swojej początkowej "mocy" , za każdym razem co raz mniejszą . Stąd może opinie że niespodziewanie czymś sypnie , jak się tego nie przypilnuje... Inne firmy też mają podobne produkty , z tym że przy dużych zbiornikach się to nie kalkuluje.
Może to być substrat do filtra o działaniu denitryfikacyjnym jak np Matrix z firmy Seachem , który działając kompleksowo działa na większości postaci azotu.
Może to być odpowiednia chemia jak : Specjal Blend , Nite out II , G&SC czy podobne.
Mogą to być też odpowiednie rośliny , no i standardowo filtr RO :) ...
Pozdrawiam
Darek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”