Beczka Xenona

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Beczka Xenona

Post autor: alkorta »

Z racji tego, że kolega z Discusforum zgodził się na zaprezentowanie swojego pomysłu, jako alternatywy wobec filtrów kubełkowych, to pozwalam sobie wstawić tutaj relację z budowy "beczki Xenona"
No to jedziemy. :mrgreen:

Jako że nowe akwa już odpalone chciałbym zaprezentować filtr z beczki jaki do niego zrobiłem.Zastanawiałem się nad kupnem jbl 1500 jako biologa do mojej nowej 450-tki ale chciałem coś o większym złożu biologicznym.Po nocnych "rozmowach" z Piotrkiem(pjotjek) i Zdzisiem(Zdzichfur) zdecydowałem się na zrobienie filtra samemu.Przyznam szczerze że miałem trochę obaw ale pomysły Piotrka i Zdzisia mnie przekonały za co im dziękuję ;) Dziś wiem że była to słuszna decyzja :D Za w miarę niewielkie pieniążki mam duże złoże biologiczne których nie uświadczysz w drogich kubełkach.

Na początek koszty:

Beczka 25 litrów 38zł (56zł z przesyłką)
Pompa Atman at-306 62zł (72zł z przesyłką)
Złączki/rurki ok.30zł
Gąbka (zużyłem 1/4) 28zł
Keramzyt 21 litrów 26zł

Razem: 184zł(212zł z przesyłkami)

Teraz zdjęcia. W kolejności co i jak było robione. Mam nadzieje że zrozumiałe.
1.jpg
1.jpg (23.31 KiB) Przejrzano 2927 razy
2.jpg
2.jpg (19.19 KiB) Przejrzano 2927 razy
3.jpg
3.jpg (22.21 KiB) Przejrzano 2927 razy
4.jpg
4.jpg (22.8 KiB) Przejrzano 2927 razy
5.jpg
5.jpg (21.69 KiB) Przejrzano 2927 razy
6.jpg
6.jpg (35.63 KiB) Przejrzano 2927 razy
7.jpg
7.jpg (31.61 KiB) Przejrzano 2927 razy
8.jpg
8.jpg (24.42 KiB) Przejrzano 2927 razy
9.jpg
9.jpg (22.18 KiB) Przejrzano 2927 razy
10.jpg
10.jpg (21.76 KiB) Przejrzano 2927 razy
11.jpg
11.jpg (22.62 KiB) Przejrzano 2927 razy
12.jpg
12.jpg (16.83 KiB) Przejrzano 2927 razy
Otwory pod te gwintowane złączki PVC(20mm) które wychodzą z beczki były wiercone wiertłem 18mm i wkręcone do beczki.Od strony zew. i wew. dodatkowo poszły uszczelki gumowe których nie widać na zdjęciach(takie standardowe płaskie kupione w Leroyu).Dociśnięte dodatkowo od zew. gwintowaną redukcją z 3/4 na 1/2(przyciętą/skróconą ;) )od szybko złączek. Nie ma prawa nic cieknąć ;) Tylko ten dławik od kabelka dodatkowo zapaćkałem silikonem akwarystycznym.Pomimo dokręcenia go na fula, kabelek miał lekki luz.
Pod wiekiem była fabryczna uszczelka z takiej niby pianki(biała).Dokręciłem na maxa i nic nie cieknie.
Wewnętrzna średnica węża to 12mm.Wąż ciśnieniowy zbrojony nie załamuje się.Cena jak dobrze pamiętam to 2,60 za metr.
Można zastosować wąż od filtra 12/16 lub 16/22 ale cena kilka razy większa :/ Do beczki wkręcone są takie gwintowane złączki http://allegro.pl/zlaczka...1460967959.html od wewnątrz beczki dajemy gumową podkładkę(do kupienia w hydraulicznym, Ja kupiłem w Leroyu) o średnicy pasującej na gwint.
Wkręcamy lub wciskamy w otwór w beczce.Nakładamy drugą podkładkę i dokręcamy nakrętką http://sklep.variant.pl/N...,pr,29774,15735 może być taka.Ja dałem redukcję plastikową od szybko złączek ogrodowych z gwintem wew.1/2 cala i zew.3/4 ale musiałem ją skrócić/uciąć(mocno dokręcamy i nie ma najmniejszych szans na przeciek).
Chodzi o to by zostało wystarczająco gwintu by nakręcić złączkę http://allegro.pl/zlaczka...1435058374.html na którą nakładamy węża i skręcamy opaską zaciskową http://allegro.pl/opaska-...1432074052.html Z drugiej strony węża tak samo i tu można użyć gotowych rurek przelewowych od filtrów różnego rodzaju.
Ja dałem aqaela taką http://www.e-akwarium.eu/...ych-unimax.html którą troszkę przerobiłem tzn.uciąłem w miejscu gdzie kończy się gwint by nakręcić złączkę.I już jesteśmy w akwarium ;) Na rurkę wlotową do beczki zakładamy gąbeczkę, a na wylotową dałem kolanko 90 stopni też od aquaela.
Myślę że w środku beczki widać co i jak.Użyłem różnego rodzaju złączek/kolanek pvc, których nawet nie kleiłem tylko wcisnąłem do oporu i trzyma jak cholera ;) Generalnie można użyć przy budowie filtra różnego rodzaju złączek.Wybór jest duży.Trzeba się udać do dobrze zaopatrzonego sklepu/marketu, poświęcić pół godzinki i dopasować sobie wszystko na spokojnie ;)
Kilka spostrzeżeń po niecałych dwóch miesiącach użytkowania mojej beczki.Wszystko w najlepszym porządku :mrgreen: :D ;) NO2 przy 13 dyskach wielkości 11-16cm i sporym karmieniu w akwa 450 litrów równe 0 :D Wydajność pompy na tym samym poziomie co na początku.Jedynie co zauważyłem to spadek wydajności przez zapchaną gąbkę na wlocie bo ssanie jest dość spore i wyłapuje wsio.
Zmieniłem gąbkę o najdrobniejszych porach na inną. Ma trochę grubsze pory więc może nie będzie się aż tak zapychać.Dotychczas musiałem zmieniać gąbkę na wlocie(posiadam dwie na zmianę) co 3 dni.Zobaczymy jak będzie z tą.

Na razie proszę nie dopisywać nic do tego tematu. Dziękuję. :D
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”