Co oznacza 930, 865 czy 727?

Moderator: Opiekun_Forum

Kołek

Co oznacza 930, 865 czy 727?

Post autor: Kołek »

Przy oznaczeniach tych, pierwszą cyferką jest współczynnik RA a więc współczynnik określający oddawanie kolorów. 100 ma słońce, współczynnik między 80 a 90 pokazuje nam, że mamy dobre oddawanie kolorów powyżej 90 jest bardzo dobre oddawanie kolorów. Dąży się do tego by oddawanie kolorów było jak najwyższe, powoduje to prawidłowe wybarwianie się roślin.

Kolejne cyferki np. przy 930 a więc 30 jest skrótem od temperatury barwowej. I tak 30 oznacza 3000 K a więc kolor światła pomarańczowy. 865- współczynnik RA wynosi 8 a temperatura barwowa 6500K a więc światło dzienne w południe. 727- współczynnik RA 7 temepratura barwowa 2700K o kolorze również pomarańczowym.

Post nie ma na celu zdublowanie tematu a możliwość wypowiedzenia się innych użytkowników bądź zadania pytania przez nowicjuszy.
Awatar użytkownika
jacek7110
Użytkownik

Re: Co oznacza 930, 865 czy 727?

Post autor: jacek7110 »

Betta - Albirganimata, Brownorum, Occelatta, Splendens;
Stigmatogobius sadanundio, Schisura Mahnerti, Siphodon Elegans,
Channa Blecheri...
Macropodus opercularis; Trichogaster leeri; Trichopsis pumila
Kołek

Ta strona kolegi którą podał mogłaby zostać podana jako temat zamknięty dotyczący oświetlenia bo wszystko fajnie opisuje.

Jeżeli mogę ja polecić świetlówki do akwarium to najbardziej podoba mi się konfiguracja Sylvania daylight i grolux. Z czego grolux na tył tak by stworzyć efekt głębi(widocznej de facto tylko na zdjęciach).
Awatar użytkownika
Godween
Użytkownik

Post autor: Godween »

Z tym groluxem u mnie było tak, że jest świetny, robi wrażenie, wybarwia czerwone rośliny, a po roku... mnie osobiście zaczął denerwować ten landrynkowy kolor i disco polo z roślin. Wróciłem do 865 i chcę wypróbować z nową (w miarę nową ;) ) Sylvanią AquaClassic 5000K:
Załączniki
5000K.jpg
5000K.jpg (20.39 KiB) Przejrzano 5297 razy
Pozdr Godween :-)
Kołek

3 widma od zielonego,niebieskiego do żółtego? Pewnie będzie to musiało mieć jakieś zastosowanie w akwarystyce takie widmo. Żółciutko będziesz miał w akwarium :D
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Bardzo przyjemne widmo ma ta nowa świetlówka Sylvanii , ja osobiście od zawsze preferowałem duet Aquastar + Grolux . Od niedawna obserwuję właśnie ten nowy wyrób , ma zbliżone widmo do kilku innych chwalonych świetlówek , a ja osobiście szukam uzupełnienia do nowego baniaka do hqi , bo męczy mnie znowu odpalić swoje metalhalogeny z tym że tym razem nie na Venturach tylko może właśnie na Sylvanii + rury t5 ...

A co do barw i doznań wizualnych to tutaj można zerknąć i znależć coś dla siebie ...
http://saurama.aqua-web.org/index.htm
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
Godween
Użytkownik

Post autor: Godween »

Ciekawym jest to, że rośliny inaczej odbierają światło, niż oko ludzkie. To, że mamy w akwarium jaśniej, albo że nam się wydaje że jest jaśniej (np. 10000K Aquastar, 15000K Powerglo) nie oznacza, że rośliny będą rosnąc lepiej. Od innych czynników to zależy (pasmo, barwa, PAR, lumeny). Faktycznie patrząc na potrzeby roślin (PAR) większość T5 będzie dawała wystarczający przy 0,5W/l.
Oczywiście czym jaśniejsza świetlówka tym wyższy PAR, więc 0,5W/l w 865 to nie to samo co np. 0,5W/l Groluxów czy Aquastarów. Z praktyki i doświadczeń innych wynika, że zejść z powodzeniem można nawet poniżej 0,4W/l. Według mnie przyzwyczailiśmy się (oko) do wiele większego oświetlenia,
niż to potrzebne roślinom. Pamiętać należy, by jednak nie schodzić z resztą składowych (nawożenie) tak nisko jak ze światłem.

Przyglądałem się ADA Solar I oczywiście Green, panuje tam, według mojego oka jakby półmrok (lekko przesadziłem teraz z tym określeniem) i myślę osiągnąć podobny efekt poprzez połączenie 2 świetlówek NARVA BIOVITAL 955 5800K i 865.

Z tym, że HQI nie da się tak prosto zastąpić świetlówkami. Być może, że np. Amano stosuje żarniki HQI, a nie jedynie świetlówki ze względu na zdolność HQI do przenikania słupa wody. I mimo, że żarniki mają niski PAR to jednak dość równomiernie "rozkłada się" na całej długości słupa wody do samego dna dzięki mocy HQI. Natomiast wiemy, że świetlówki nie mają takiej zdolności do przenikania słupa wody także nawet jeśli by miały podobny PAR do HQI (przy podobnej mocy) to prawdopodobnie ulegną silniejszemu rozproszeniu. Ale zawsze warto zawsze próbować i szukać tanich zamienników,... o wiele tańszych :)
Godween

====== dodano 12 gru 2012, 18:38 : ======

Dodam jeszcze odnośnie tego wrażenia naszego oka. ADA ma oświetlenie, które jest tylko pozornie niezwykle mocne. Sęk w tym, że razem z tą mocą (W) nie idzie wprost proporcjonalna stymulacja roślin do wzrostu (PAR). W szczególności, widać to w żarnikach NAG, które mają bardzo duży udział długości fal światła odpowiadających światłu zielonemu, kompletnie zbędnemu roślinom do fotosyntezy. Przez to zbiornik jest bardzo dobrze oświetlony, ale rośliny nie są stymulowane do wzrostu jak szalone. I o to, by chodziło...
Załączniki
NARVA T5 BIOVITAL 955 5800K
NARVA T5 BIOVITAL 955 5800K
166_2.jpg (11.08 KiB) Przejrzano 5251 razy
Pozdr Godween :-)
Awatar użytkownika
oscar1989
Użytkownik

Post autor: oscar1989 »

Pozwolę podłączyć się do tematu

Czy są świetlówki T5 45w firmy philips czy osram które można dopasować do akwa, czy jest to rozmiar świetlówki tylko akwarystycznej i pozostaje zakup jedynie takiej drogiej po 70 zł sztuka??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”