Moje CR-ki.

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Moje CR-ki.

Post autor: Big daddy »

Moje pierwsze "prawdziwe" krewetkarium :)

Zbiornik- 15l, 35x17x25cm
Podłaoże- Ebi Gold 2,2l
Oświetlenie- DIY 9w 865
Korzeń lignit , mchy, i cośi się tam meczy jeszcze ;) Ale nie to jest najważniejsze!
Obsada: 9szt CR gradacji A i S (podobno bo się nie znam :) )
Babaulti 4 szt, planorbella sp. pink, narazie kilka ma nadzieje na więcej...
Trochę fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90a ... 90b7c.html

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
marcin321
Użytkownik

Re: Moje CR-ki.

Post autor: marcin321 »

Cr-ki zacne a ten ślimaczek to co z ogrodnik.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Witaj ,akwarium mi się nie podoba :? Filtr większy od baniaka ,nawet nie masz go czym zastawić :(
Te klamoty w zbiorniku to pozbierałeś na podwórku :?:

..... :lol:

Tak na poważnie :P ... załatw sobie Przemo kaskadę ,lepiej będzie wyglądała ;)
Ogólnie super klimat ,teraz tylko czekać na rozrośnięcie chaszczu :mrgreen:
Extra krewecie ,trzymam kciuki i życzę powodzenia :D
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
hubertusg
Użytkownik

Post autor: hubertusg »

Fajne takie, chętnie bym sobie wstawił w pracy coś takiego jak ty masz...tyle , że chyba w monitor bym nie patrzył za dużo.
Tego filtra załóżmy , że nie nie zauważyłem :)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Filtr idealny - nie ruszałbym go jak bardziej zależy Ci na krewetkach niż na wyglądzie.
Parę sztuk microsorum thin leaf u nasady korzenia i filtra nnie będzie widać :-)

A tak poważnie to coś chcesz na korzeniu posadzić?

Wiesz może ile masz samic CRek?

CRki ładne ale mi bardziej podobają się babaulti (CRki mi za bardzo spowszedniały).

Powodzenia - baniaczek ciekawy i ma potencjał.
A jakie parametry utrzymujesz i czym podnieniasz - ewentualnie co dodajesz do wody?
Awatar użytkownika
Markosan
Użytkownik

Post autor: Markosan »

Zapowiada się zacnie :D Ja bym ci radził przed filtrem taką Kryptokorynę Wendtii Green , Nie psuło by specyfikacji aranżu . A wygląda ładnie delikatny wygląd a przy dobrych warunkach koloru jasno zielonego . Sam ją posiadam i polecam . http://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=& ... 9801338548

dodano wtorek 05 mar 2013, 22:48 :

A rośnie do 30-paru cm.
375 litrów Szmaragdowe Królestwo
Obrazek
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

No no :) Te babaulti są przekozackie:)) Cr też bardzo fajne;)
Ciekawy wymiar zbiornika, wygląd (jeśli wmówie sobie że nie ma filtra) też zapowiada się bardzo ciekawy:) Jak wszystko bujnie w górę to zapewne moje wyobrażenie się sprawdzi:)
Powodzonka życzę:) Jak się dorobisz więcej malutkich babaulti i nie będziesz wiedział co z nimi robić to się ustawiam w kolejce;)
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

KODI pisze:Witaj ,akwarium mi się nie podoba :? Filtr większy od baniaka ,nawet nie masz go czym zastawić :(
Te klamoty w zbiorniku to pozbierałeś na podwórku :?:

..... :lol:

Tak na poważnie :P ... załatw sobie Przemo kaskadę ,lepiej będzie wyglądała ;)
Ogólnie super klimat ,teraz tylko czekać na rozrośnięcie chaszczu :mrgreen:
Extra krewecie ,trzymam kciuki i życzę powodzenia :D
Filtr mam od Ciebie, pewnie dlatego taki brzydki ;) , klamoty nie z podwórka tylko z piwnicy, a dokładniej ze składu węgla :D

Tak na poważnie to nawet tytuł mówi o charakterze tego kieliszka, tu liczą się tylko krewetki, gąbka jest największa jaką udało mi się wsadzić do tego baniaka, zeby nie wystawał filtr ;) Kaskady nie będzie mam dociętą plekse na panelowy jak dorwe gąbkę może się zmobilizuję i uczynie włąśnie taki filtr. Chaszczu nie będzie rośliny wsadziłęm całkiem przypadkowo, dostałem je od Sonik i nie miałem co z nimi począć więc wylądowały tu, na dojrzewanie banki i tak już zostały ;)W zasadzie wszystko miało wylecieć bo krewet nie widać pochowają się a ja się umartwiam że wyzdychały i przebieram nogami licze sto razy na dzień :) , miały być tylko skorupy kokosa z zaszczepionym mchem ale jakoś tak przetrwało wszystko...
Filtr idealny - nie ruszałbym go jak bardziej zależy Ci na krewetkach niż na wyglądzie.
Parę sztuk microsorum thin leaf u nasady korzenia i filtra nnie będzie widać

A tak poważnie to coś chcesz na korzeniu posadzić?

Wiesz może ile masz samic CRek?

CRki ładne ale mi bardziej podobają się babaulti (CRki mi za bardzo spowszedniały).

Powodzenia - baniaczek ciekawy i ma potencjał.
A jakie parametry utrzymujesz i czym podnieniasz - ewentualnie co dodajesz do wody?
O filtrze już pisałem zobaczę czy krewety będą oblegać gąbkę, na początku częśto tam siedziały teraz nie widzę jeśli ten stan się utrzyma to może zmienię na ten panelowy DIY ale sam jeszcze nie wiem może mi się rozjaśni jak poczytam trochę ;)

Jeśli chodzi o korzeń to napewno nie mech może jakies microzorium jak piszesz może nic i pójdzie do raczkarium...

Niestety nie wiem może jak zdobede jakiś aparat bo narazie zdjęcia robię kalkulatorem to poproszę tutaj o pomoc.

Babaulti miałem 5 dwei niewiedzieć czemy wuskoczyły jedną jeszcze znalazłem w baniaku syna ale całkiem bez koloru, problem jest taki że w ogóle nie chcą się rozmnożyć, nie wiem dlaczego muszę się dokształcić w odrożnianiu płci.. ;)

Podmieniam na 100% RO plus V6, ok 30% na tydzien nie wiem czy nie za dużo :roll:
Parametry to
PH-6,8
KH-0
GH- 8
NO3-0 Tutaj miałęm obawy bo bańka malutka więc może wachać azotem ale narazie każdy pomiar zero więc i na rośliny patrzę z sympatią.

Ogólne spostrzeżenia to:
Krewety bardzo mało lub wcale nie jedzą przynajmniej tak mi się wydaję, od Michała dowiedziałem się że pierwsze dni to norma i same znajdą sobie żarcie ale to trwało dość długo daje jakieś frykasy a tu zero reakcji jakbym kamienie wrzucał do bańki.
Nie widać ich prawie wcale, wiem że wylinka itp ale wydawało mi się to dziwne teraz jest lepiej nie wiem czy to związane było z linieniem czy dodaniem napowietrzania lecz teraz już jest lepiej choć do żarcia nadal nie startują :D
Mam jeszcze parę pytań ale to później...choć dwa zadam:
Nie mam grzałki więc temp to około 19 st czy to może wpłynąć na obniżenie żerowania?
W jakiej temp powinno się hodować CR-ki?
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

Big daddy pisze: Nie mam grzałki więc temp to około 19 st czy to może wpłynąć na obniżenie żerowania?
W jakiej temp powinno się hodować CR-ki?
Spec ze mnie żaden, ale czytając na niemieckich (i polskich) forach podają w okolicach 23-24 stopni...
19 stopni w/g mnie może podowować ich "mułowatość" oraz niechęć do pokarmu;) Ale to jak pisałem w/g mnie;) Lepiej poczekaj na Speca;)
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Gaber

Post autor: Gaber »

Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Z tą temperaturą to różnie podają - często odmienne informacje i często wszystkie prawdziwe.

Generalna zasada jest taka, że im niższa temperatura tym dłużej żyją ale tym wolniejsze są czynności życiowe (czyli i spożywanie i rozmnażanie).
Wyższa temperatura podobno "przyspiesza życie" krewetek (więc i je skraca) ale i stymuluje do przyjmowania pokarmów i rozrodu.
Jednak nie zawsze jest to regułą - czasem trzeba temperaturę podnieść na jakiś czas a potem obniżyć, czasem pomaga zmniejszenie twardości i obniżenie pH - a czasem coś co działa jednym nie działa u innych więc to nie zawsze jest takie proste.

Generalnie mówi się, że optymalna temperatura to 20-25* ale niektórzy zawężają, że 23-24 to jest najlepsze .
Wiem, że bez problemu będzie dla nich temperatura nawet 15-16*, nawet w niższych temperaturach je trzymano ale to chyba już ekstremum.

Także Twoje 19 stopni nie jest tak źle. Ja przez zimę w pomieszczeniu, gdzie mam regał miałem 16-19 i nawet SSSS się rozmnażały. Teraz mam 19-21 i nawet hybrydy zajajczyły a i taiwany się do tego zbierają.
Do jedzenia wszystkie rzucają się jak stado wilków na owce i to bez względu na rodzaj pokarmu więc pewnie za jakiś czas u Ciebie też się ruszą - daj im trochę czasu.

Przy najbliższej okazji dam Ci trochę mojego pokarmu DIY - tym na pewno nie pogardzą - gwarantuję :-)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Dzięki Gaber za linka, jak mawiali starożytni Czechosłowacy, większość problemów rozwiąże Google, jeśli nie, to resztę flaszka :D , mogłem wygoglać ale jakoś lepiej mi jak przeczytam tutaj od ludzi których znam i szanuje ;)

MarSz na pewno skorzystam :) , z każdym dniem lepiej z krewetami, dziś już żerują choc oczekuję efektu o jakim piszesz czyli galopu do żarcia :D Nie spodziewałem się ze tak sporo czasu im zajmie aklimatyzacja. Akwarium mam na biurku obok klawiatury , monitor przegrywa rywalizację :mrgreen:
Narazie nie ma szans żeby mi się opatrzyły, mam nadzieję ze któraś zajajczy..., a włąśnie dziś zobaczyłem że samica raczka nosi jajka więc ten twój chów jakiś płodny bardzo ;)

W akwa pojawiły się takie drobniutkie glizdy prawdpopodobnie nicienie, nie zagrożą mam nadzieję krewetom? Chyba wpuszczę tam na jakiś czas rybę jakąś, powinna zrobić porządek.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

U mnie też akwa wygrywało z monitorem :-) tak to już jest.

A co do raczków - chciałoby się rzec, że "moja krew" ale ja mam tylko jednego syna więc to raczej inna przyczyna ;-)

Ale coś w tym jest - u mnie te raczki już w akwariach się nie mieszczą - w ciągu kilku tygodni 4 samice młode wypuściły a jeszcze mam sporo z dwóch pierwszych samic - nie wiem co z nimi zrobię jak dorosną.
Strach wpuszczać te samice z powrotem do samca no ale nie mam ich gdzie dać - więc kotrola narodzin nie wyjdzie mi najlepiej.
Jakieś ostre rozpłodowce.

Tak w ogóle to ile masz tych CR-ek?
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Sorry ,że wtrące :roll:
MarSz pisze:
....ale ja mam tylko jednego syna więc to raczej inna przyczyna ;-)
Człowiek nawet nie czuje ,kiedy rymuje ... :lol:
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

:lol: :lol: :lol: :lol:
Marcin CR-ek jest dziewięć, gorzej że tych babaulti to chyba cztery samice zostały co radziłbyś tam wpuścić za samca redkę? czy dokupić coś z babaulti?
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”