Ponieważ kolega Red domaga się, abym wkleił fotorelację z pokrywy jaką wykonałem na jego szkiełko 40x25 cm

Nie jest to nic odkrywczego, w zasobach internetu, a nawet na naszym forum znajdziemy wiele takich projektów.
Spienione pcv to wdzięczny materiał do wykonania we własnym zakresie pokrywy do akwarium, łatwo się obrabia, okleja i jest w przystępnej cenie.
Ja kupuje w Mawie na ul Rocha, mankament tego sklepu to to że liczą sobie na "bolka oko", przeciętnie dwa razy tyle ile wychodzi z obliczeń powierzchni kupowanego materiału.
Nie wiem czemu tak jest kupowałem materiał kilka razy i za każdym razem kiedy dzwoniłem zapewniano mnie, że cięcie jest gratis nawet jak mówiłem, że potrzebuje sporo małych kawałków. No przynajmniej pani z którą rozmawiałem, facet który mi sprzedawał na moją chęć zapłacenia z góry stwierdził, że nie wie ile materiału itp mówię więc żeby policzył, ale mnie zbył i następnego dnia rachunek był inny niż wynikało z moich rachunków(x2). Może się komuś przyda taka informacja.
Jakość cięcia jest dostateczna jednak nie idealna dlatego ja wyrównuję szerokość paneli bocznych na frezarce górnowrzecionowej, brzmi skomplikowanie ale to ręczne narzedzie które po wkręceniu "do góry nogami" w imadło i ustawieniu prowadnicy będzie bardzo pomocne. Po pomiarach znajdujemy najwęższy panel i ustawiamy prowadnice tak aby wyrównać pod jego wymiar resztę paneli. Dodatkowo przy pomocy frezarki estetycznie wykonamy otwory pod włączniki czy osprzet który prowadzimy do akwarium niby tego nie widać jednak dłubanie czymkolweik aby tylko zrobić "dziurę" jakoś mi nie leży. W tej pokrywie to jednen otwór na napowietrzanie i przewód filtra wewnętrznego, ale w większych pokrywach będzie ich więcej.
Grubość pcv użytego do budowy tej pokrywy to 5 mm dlatego powstaje problem przy zamontowaniu zawiasów najmniejsze jakie można dostać mają blaszkę ok 8 mmw dodatku ich estetyka jest żadna dlatego tutaj troszką pokombinowalem i zamontowałem je na tylnej ściance pokrywy, troszkę trzeba się napocic przy oklejaniu, nie wiem tez jak zachwoa się okleina i czy nie odmówi współpracy z czasem

Drugi patent to regulowane nocne oświetlenie, dzieci nie były zadowolone, że z rycerza bionicle zniknęła jedna noga

Nie wiem ja w tym maluszku w dodatku modułem oświetleniowym będzie się to spisywać ale to może już Red przedstawi wraz ze zdjęciami jak pokrywa prezentuje się na akawarium oraz później jak z czasem wygląda eksploatacja takiej samoróbki.
Poniżej obiecane fotki: