Odległośc od lustra wody

Moderator: Opiekun_Forum

Kołek

Re: Odległośc od lustra wody

Post autor: Kołek »

Dobrze, że mogliśmy pomóc ;) O to przecież chodzi... :P

PS Okablowanie jak się uprzeć to możesz puścić tymi aluminowymi rurami by zupełnie estetycznie to wykonać.
Awatar użytkownika
areko10
Użytkownik

Post autor: areko10 »

to znaczy ja sam zrobię odbłyśnik bo na akwarium zrobiłem skośną półkę a do niej jest przyczepiona świetlówka
Awatar użytkownika
Godween
Użytkownik

Post autor: Godween »

Świetlówki nie mają takiej zdolności do przenikania słupa wody jak żarniki HQI, tak że nawet jeśli by miały podobny PAR do HQI (przy podobnej mocy) to prawdopodobnie ulegną silniejszemu rozproszeniu. Z tego wniosek, że im niżej zawisną owe świetlówki tym lepiej dla roślin zwłaszcza trawnikowych, oczywiście założyłem, że mówimy o akwa roślinnym, jeśli nie to wszystko jedno jak wiszą świetlówki, byle było jasno plus odbłyśniki... he he he ;)
Pozdr Godween :-)
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Jeśli dobrze przeczytałem to masz świetlówkę 20 cm nad lustrem wody , a to przy braku obudowy , czy jakiejkolwiek osłony zmniejszającej straty światła stanowczo za wysoko. :!: Nawet odbłyśnik tu dużo nie pomoże ... ja bym dał max na 10-12 cm w odbłyśniku okrągłym.
Zrób sobie wypad do marketu budowlanego , kup rurę odpływową fi 100 , zetnij część na prawie całej długości , wyklej w środku folię odblaskową , na zewnątrz oklej pod kolor mebli i powieś nad akwa na linkach.
Prawie jak markowa :) ...
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

A jak chcesz jeszcze taniej to zobacz tutaj:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=46&t=638

a przy okazji zobacz jak u mnie było nisko nad wodą - im wyżej tym większe rozproszenie i straty, które idą na oświetlenie pokoju.
Pół biedy jeśli akurat Ci na tym zależy to masz połaczenie akwarium z lampką nocną/stołową.
Awatar użytkownika
ajron24
Użytkownik

Post autor: ajron24 »

Można też wykleić aluminiową taśmą samoprzylepną taniej wyjdzie.
Awatar użytkownika
bodzio
Użytkownik

Post autor: bodzio »

Ja miałem taśmę odblaskową przyklejoną na całej obudowie , na początku super ale po pewnym czasie traci właściwości a nawet staje się przezroczysta , tak na tymczasowo to się nadaje, ale nic poza tym , a później jeszcze problem z odklejeniem tego skrobanie szorowanie , wymieniłem teraz na lustra ciekawe jak długo się uchowają , ale efekt świetny
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

bodzio pisze:Ja miałem taśmę odblaskową przyklejoną na całej obudowie , na początku super ale po pewnym czasie traci właściwości a nawet staje się przezroczysta , tak na tymczasowo to się nadaje, ale nic poza tym , a później jeszcze problem z odklejeniem tego skrobanie szorowanie , wymieniłem teraz na lustra ciekawe jak długo się uchowają , ale efekt świetny
Także używałem, przez jakiś czas jak ją przecierałem było w miare, ale coraz gorzej aż w końcu ta pierwsza warstwa zrobiła się zupełnie mleczna:s Oderwanie tego dziadostwa to nie lada wyzwanie ;)
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
bodzio
Użytkownik

kradek pisze:Oderwanie tego dziadostwa to nie lada wyzwanie ;)
Walczyłem z tym trzy godziny i jeszcze żona mi pomagała , usuniecie taśmy to połowa sukcesu ale najgorszy klej po niej , ja mam od spodu obudowy blachę aluminiową powlekaną , całą porysowałem (na szczęście nie widać bo w środku ) chciałem użyć zmywacza acetonowego niestety usuwał również powłokę , po prostu całość to porażka nigdy więcej :evil:
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

bodzio pisze:
kradek pisze:Oderwanie tego dziadostwa to nie lada wyzwanie ;)
Walczyłem z tym trzy godziny i jeszcze żona mi pomagała , usuniecie taśmy to połowa sukcesu ale najgorszy klej po niej , ja mam od spodu obudowy blachę aluminiową powlekaną , całą porysowałem (na szczęście nie widać bo w środku ) chciałem użyć zmywacza acetonowego niestety usuwał również powłokę , po prostu całość to porażka nigdy więcej :evil:
U mnie podziałało opalarka + łopatka do tluszczu... Jednak trudne zakamarki ręcznie + pasta polerska;)
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
bodzio
Użytkownik

Też taką próbę zrobiłem ale że na blachę mam nałożoną przyklejoną sklejkę i fornir to odpadło bo bym uszkodził zewnętrzną stronę
Awatar użytkownika
oscar1989
Użytkownik

Post autor: oscar1989 »

Reasumując lepiej nie oszczędzać na odbłyśniku który wystarczy przetrzeć kwaskiem cytrynowym raz na jakiś czas
Bo leflektory na świetlówki są faktycznie za drogie...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Ja kupiłem w obi taśmę aluminiową ciekawe czy podobnie jak tej odblaskowej nie będzie dało sie jej wypolerować bo teoretycznie powinno być to łatwe, spróbuję to napisze.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Bid daddy - ja mam właśnie taką taśmę w pokrywie na 30l (o której już mówiłem w innym temacie ale ciągle nie mam czasu by zdjęcia wstawić). Służyła długi czas a potem ponad rok była na strychu. Ogólnie cała mleczna.

Mycie i polerka miękką szmatką bez żadnych specjalnych środków i znów jest lustro - można się przejrzeć.
Awatar użytkownika
bodzio
Użytkownik

Nie wiem jak inne i żeby nie było niedomówień to ja mówię o takiej i jej nie polecam
Tak jak napisałem teraz założyłem zwykłe lustra ciekawe jak się będą zachowywały z biegiem czasu , ale teraz efekt bardzo dobry różnica sprzed wyblakłych taśm a teraz jest mocno zauważalna
Załączniki
taśma.jpg
taśma.jpg (82.28 KiB) Przejrzano 6942 razy
DSC_0934p.jpg
DSC_0934p.jpg (124.06 KiB) Przejrzano 6809 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”