Jak wiadomo jezioro Tanganickie jest dzielone na:
-litoraly czyli strefe przybrzeżna
-profundal czyli strefe głębinową
-pelagial czyli strefe wód otwartych
Zajmiemy się litoralem. Występuje w 4 odsłonach. Krótko przypomnę jego podział i przykłady gatunków.
1. Żwirowaty-charakterystyczne gatunki tego miejsca to między innymi Eretmodusy, Spathodusy, Tropheusy, Julidochromisy, Petrochromisy i Altolamprologusy.
2. Skalny (wielkie bloki skalne)- charakteryczne gatunki między innymi to Telmatochromisy, Neolamprologusy i Julidochromisy.
3. Piaszczysty- głównie występują tu gatunki Xenotilapi,Cyathopharynxów i muszlowców.
4. Ujścia rzek- znajdziemy tu np. Callochromisy i Simochromisy.
Mój projekt dotyczy stworzenia aranżacji litoralu żwirowatego z domieszką piaszczystego. Wzorując
się na filmach środowiska naturalnego. Będzie on wyglądał następująco.
1.Prawie całe dno (czyli jako podłoże) na cieniutkiej warstwie piasku będą pokrywały płaskie łupki filitowe o średnicy do kilkunastu cm (nie więcej) pod którymi będą znajdywały się różne kryjowki wsparte spójnie na drobnych kawałkach tego właśnie materiału a szczeliny będą umiejętnie wypełnione piaskiem lub drobnej granulacji grysem. W paru miejscach zrobie do samej szyby nie wielkie "placki" z piasku i muszlami w dużych odstępach od siebie i różnych miejscach na dnie. I na tym zostanie zbudowana wyższa część aranżacji z pionowymi ścianami nawet do 3/4 wysokości zbiornika i szczelinami (do 1,5 cm szerokości) zakotfionymi w dolnej części. Może dodam troche nurzańca. Do aranżacji będzie wykorzystana cała 1m długość zbiornika oraz 40cm szerokość. Nie będzie takiego czegoś że z tyłu wysoka aranżacja a z przodu niska.
Myśle także aby zredukować obsade ale jeszcze nie wiem. Ponieważ pojemność zbiornika i ilość wody w nim z 160l zmniejszy się pewnie do ok 120-130l.
Co sądzisz o takim projekcie?
Jakie zastrzeżenia?
Coś byś zmienił coś odjął
coś dodał ?

dodano 06 maja 2013, 23:34 :
wizualnie mam aranż ułożony w głowie czekam na rozwój tematu oraz na pieniądze z Urzędu Skarbowego, szkoda tylko, że oni tak szybko nie wypłacają jak my musimy im wpłacić