[144l] Moje takie siakie i owakie IWAGUMI
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- Big daddy
- Administrator
Re: [144l] Moje takie siakie i owakie IWAGUMI
Co nie znaczy ze się nie da, nasza koleżanka może się pochwalic sukcesami,a to naprawdę nie łatwa sztuka zapewnić amankom warunki do rozmnażania..
- Daro
- Użytkownik
Amanki nie rodzą tak jak redki malutkich praktycznie w pełni sprawnych krewetek , tylko zrzucają do wody jajeczka , które to dopiero muszą przejść wiele etapów przeobrażeń , aby osiągnąć postać krewetki które my znamy z akwarium. Jaja są zrzucane w słonawej wodzie ( lasy namorzynowe) i tam zaczyna się ich droga , z czasem zasolenie się zmniejsza , aż w pewnym momencie rozwijająca sie krewetka przechodzi już do słodkiej wody...bynio67 pisze:Dla mnie jako osoby niezorientowanej jest to ciekawostka, a przede wszystkim tajemniczość przyrody. Bo jak nazwać sytuację gdy pomimo iżKODI pisze:amanki rozmnażają się w słonej wodzie ,dla tego jest problem w rozmnożeniu ich w normalnym słodkim akwariumTo jednak potomstwa nie są w stanie w słodkiej wodzie wydać.hubertusg pisze:amanki cały czas łażą z tymi jajkami.
Co jest problemem w rozmnożeniu amanek Bynio ... zmiany zasolenia i innych parametrów w odpowiednich etapach rozwoju i karmienie przeobrażających się larw...
Pozdrawiam
Darek.
Darek.
- bynio67
- Założyciel
Wszystko to co opisaliście jest piękne i fascynujące zarazem. Mam obawy czy ja byłbym w stanie podołać temu zadaniu.
Dlatego pełen szacun dla pracowitych i cierpliwych hodowców. 

Mała aktualizacja
Jakość zdjęć niestety tragiczna (chyba czas na nowy aparat)
Przybyło kilka roślinek i niebieskie krewetki, które nie bardzo lubią pierwszy plan.
Mam problem z małym heńkiem, a w zasadzie nie z nim a wykopującymi go krewetkami (szczególnie amano) i helmetem. Heniek rośnie jak na drożdżach ale codziennie pływa niezła kępka na górze, wykopana przez w/w osobniki. Jak porządnie przymocować heńka (ma bardzo małe korzenie, a te skubańce non stop włażą pod niego wykopując go)?

Jakość zdjęć niestety tragiczna (chyba czas na nowy aparat)
Przybyło kilka roślinek i niebieskie krewetki, które nie bardzo lubią pierwszy plan.
Mam problem z małym heńkiem, a w zasadzie nie z nim a wykopującymi go krewetkami (szczególnie amano) i helmetem. Heniek rośnie jak na drożdżach ale codziennie pływa niezła kępka na górze, wykopana przez w/w osobniki. Jak porządnie przymocować heńka (ma bardzo małe korzenie, a te skubańce non stop włażą pod niego wykopując go)?

E tam nie jest źle, zdjęcia super, akwarium również bardzo dobrze się prezentuje.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: [144l] Moje takie siakie i owakie IWAGUMI
Popieram przedmówcę, bardzo fajne akwa!
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
- MarSz
- Użytkownik
Jeśli chodzi o heńka to już tak z nim jest - coś za coś.
Można oczywiście próbować przyczepiać go szpilkami do roślin (jak się postarasz to znajdziesz takie szklane nie rzucające się w oczy) ale musiałbyś ich mieć sporo by dobrze zakotwiczyć na całej powierzchni.
Można oczywiście próbować przyczepiać go szpilkami do roślin (jak się postarasz to znajdziesz takie szklane nie rzucające się w oczy) ale musiałbyś ich mieć sporo by dobrze zakotwiczyć na całej powierzchni.
Aktualizacja
Zmieniła się trochę obsada:
Jest
15 neonów simulans,
5 otosków,
6 fantomów czarnych
14 brigittae rasbora
1 pseudomugil
5 modrook gertrudy
stado krewetek RC
kilka Blue Pearl
Poza tym wywaliłem kilka roślin, a reszta mocno zarosła.
Dziś wstawiłem swój nowy zakup - skimmer Aquastalka z nierdzewki.
Niektórzy nie lubią metalu w akwarium. Mnie ogólnie się podoba.
Zmieniła się trochę obsada:
Jest
15 neonów simulans,
5 otosków,
6 fantomów czarnych
14 brigittae rasbora
1 pseudomugil
5 modrook gertrudy
stado krewetek RC
kilka Blue Pearl
Poza tym wywaliłem kilka roślin, a reszta mocno zarosła.
Dziś wstawiłem swój nowy zakup - skimmer Aquastalka z nierdzewki.
Niektórzy nie lubią metalu w akwarium. Mnie ogólnie się podoba.
- MarSz
- Użytkownik
Pięknie utrzymany mech i wgłębka.
A masz jakieś foty skimmera?
A masz jakieś foty skimmera?