112l Alexa
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- alantartak
- Wolontariusz Aqua Jura
Re: 112l Alexa
kolego mam pytanie czemu podajesz co2 i jednocześnie napowietrzasz wodę bąblami z filtra to bez sensu
no i ten żwir grys czy co to jest w takim podłożu rośliny słabo rosną
alantartak pisze:kolego mam pytanie czemu podajesz co2 i jednocześnie napowietrzasz wodę bąblami z filtra to bez sensu
Dałem dyfuzor pod filtr gdyż CO2 rozprowadza po całym akwarium i te bąble są prawie wszędzie a tak to by były w jednym miejscu . Miałem zrobić tak z CO2 że podłączyć pod filtr ale różne ludzie mówią , jedni mówią żeby nie robić bo się zapowietrzy drudzy mówią że można szybko udusić ryby i sam nie wiem co i jak .
Na plus na pewno duża gąbka w filtrze. Pomimo, że wewnętrzny to gąbka zmieniona bo oryginalna w tym modelu wielkością nie powala a tak pomimo niedużego przepływu i duża powierzchnia filtracji mechanicznej i równocześnie większe siedlisko dla bakterii.
Teoretycznie rośliny powinny dać radę szczególnie nurzaniec, który rośnie jak chwast nawet przy 0,2 Wata/litr.
limnophilia sesilliflora jest podobna do kabomby ale ma ciut mniejsze wymagania świetlne. Rotala może nie dać rady ale już np anubias jest nazywany rośliną cienia tyle,że rośnie wolno nawet jak mu polejesz nawozy, mchy to makrożercy i lubią w miarę czystą wodę czyli regularne podmiany raczej przy nich.
Teoretycznie rośliny powinny dać radę szczególnie nurzaniec, który rośnie jak chwast nawet przy 0,2 Wata/litr.
limnophilia sesilliflora jest podobna do kabomby ale ma ciut mniejsze wymagania świetlne. Rotala może nie dać rady ale już np anubias jest nazywany rośliną cienia tyle,że rośnie wolno nawet jak mu polejesz nawozy, mchy to makrożercy i lubią w miarę czystą wodę czyli regularne podmiany raczej przy nich.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Teraz zmieniłem wszystko jest całkiem inaczej
a jutro będzie przycinka roślinek i dalej ich sadzenie . Najważniejsze gumek już nie ma
kupiłem jednak dzisiaj żyłkę i jest teraz powiązane żyłką , filtra nie widać prawie nie widać , fotki dam wieczorem teraz cały korzeń obrośnięty jest mchem i dzisiaj zauważyłem że jedna krewetka Red Cherry nosi małe i zrobiłem jej takie schronienie żeby inne ryby małych krewetek nie zjadły .
Red co do gąbki to dałem taką dużą gdyż ta mała gąbka przy tym filtrze co była od nowości to bym musiał czyścić co dzień
a tak to czyszczę raz na tydzień , proszę się nie martwić czyszczę filtr w tej samej wodzie co wylewam z baniaka . Co do tej roślinki nurzaniec to powiem ci dałem ją teraz na tył a dokładnie na prawą część akwarium .
Tak o 22 dam fotki jak się pozmieniało .

Red co do gąbki to dałem taką dużą gdyż ta mała gąbka przy tym filtrze co była od nowości to bym musiał czyścić co dzień

Tak o 22 dam fotki jak się pozmieniało .
W tym żwirku rośliny nie będą rosnąć to raz, ramirezy blade bo woda pewnie twarda więc dobrze się nie czują, dwa- jak często będziesz przesadzał rośliny to szybko pójdą w kosz i wielkie G... z tego będzie. Roślinnego akwarium z tego nie będzie bo i autor tegoż zbiornika nie wiele zrobił aby zgłębić wiedzę na temat roślin, ryb i ich potrzeb.
Sory, ale niestety tak to wygląda, mimo wszystko nie poddawaj się, poczytaj w necie o roślinach, podłożu, zakup sobie dobrą książkę o pielęgnacji akwarium i zgłębiaj wiedzę, za jakiś czas będziesz więcej wiedział.
Sory, ale niestety tak to wygląda, mimo wszystko nie poddawaj się, poczytaj w necie o roślinach, podłożu, zakup sobie dobrą książkę o pielęgnacji akwarium i zgłębiaj wiedzę, za jakiś czas będziesz więcej wiedział.

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Panowie i Panie przyjechałem z roboty i jak to zawsze kawka i
i tak sobie siedzę koło akwarium i patrzę a tu samiec i samica w rogu akwarium samiec i samica przegania inne ryby nawet zbrojnika i to mnie zaskoczyło bo tak nie robiły nigdy ale to nic samiec zaczął walczyć z zbrojnikiem i to mnie bardziej zaszokowało
wstaje patrzę w róg akwarium a tam ikra . A jeszcze bardziej mnie te ryby zaciekawiły gdyż samiec odpłynie od ikry to zaraz samica przypływa a jak zaś samica odpłynie to samiec przypływa .

- MarSz
- Użytkownik
Gratuluję.
Obu coś się z tego wychowało (choć przy zbrojnikach nie liczyłbym na widok ikry jutro rano.
No i przy całej relacji brakło informacji o jakie ryby chodzi (ale to pewnie przez te emocje) ale szybko przejrzałem obsadę i zakładam, że chodzi o ramirezki (czyli jednak para). Jeśli to nie są dzikusy top szanse ma odchów maleją ale można próbować.
Obu coś się z tego wychowało (choć przy zbrojnikach nie liczyłbym na widok ikry jutro rano.
No i przy całej relacji brakło informacji o jakie ryby chodzi (ale to pewnie przez te emocje) ale szybko przejrzałem obsadę i zakładam, że chodzi o ramirezki (czyli jednak para). Jeśli to nie są dzikusy top szanse ma odchów maleją ale można próbować.
Tak MarSz chodzi o ramirezki
nie napisałem . Też tak czuje że nic z tego nie będzie Ramirezki nie są takie młode już mają 6miesięcy i czytałem że może tak być że zjedzą ikrę lub zjedzą je po wykluciu i tego się właśnie obawiam jeszcze ikra jest na korzeniu owszem małym korzeniu ale jest , zobaczę rano jeśli będzie ich mniej to wezmę dam do innego akwarium przeleję wodę z tego akwarium do mniejszego i włączę napowietrzacz w nim . Jak na razie to widzę że bardzo się opiekują ikrą szczególnie samiczka się opiekuje ikrą nie powiem samiec też bo jest tak że jak samica od płynie od ikry to za raz samiec podpływa i tak na odwrót ale nie raz jest też tak że oboje odpływają od ikry ale od płyną na chwilę i zaraz wracają albo samiec albo samica , jeśli jakaś ryba podpłynie to od razu je od gania dzisiaj zaobserwowałem że samiec walczył z zbrojnikiem ale to ostro walczyli aż w końcu zbrojnik zrezygnował i odpłyną sobie , samiczka ramirezka nawet ślimaki zbiera od ikry bierze je w buzie i odrzuca je od ikry . No zobaczymy co będzie dalej jeśli się wychowie to będzie dla mnie wielki sukces .
MarSz co sądzisz o takim czymś może takie coś zrobię du puki się małe nie wykują ??? Zrobił bym dziury takie żeby dostawał się tlen i włączył napowietrzanie . Co myślisz ??
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CDcQ9QEwAw" onclick="window.open(this.href);return false;

MarSz co sądzisz o takim czymś może takie coś zrobię du puki się małe nie wykują ??? Zrobił bym dziury takie żeby dostawał się tlen i włączył napowietrzanie . Co myślisz ??
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CDcQ9QEwAw" onclick="window.open(this.href);return false;
- Big daddy
- Administrator
Zawsze jakiś pomysł, tylko zrób to zaraz do rana będzie po zawodach, a tak dasz sobie trochę czasu na organizacje.
Jednak stwierdziłem że dam im szansę i zostawię tak jak jest , to jest ich 1 tarło i widzę że się bardzo starają jak i samiec taki samica , jeśli jutro wstanę i będzie mniej ikry to innego wyjścia nie będę miał i zakryje ikrę . Jestem tego zdania trzeba każdemu dać szansę nawet rybie .
- Big daddy
- Administrator
Cóż każdy się uczy na błędach
Ryba też

Ryba też

Big daddy i w tym cię popieram w 100% każdy uczy się na błędach . Jeśli narybek się wylęgnie to będzie sukces a jeśli nie to nie , dam rybie szansę tak jak nie którzy mi dają szansę na poprawę

dodano 03 lipca 2013, 16:34 - śr :
Panowie i Panie nic z tego nie wyszło wstałem o 2 W nocy do WC
i zerknąłem w akwarium i Ramirezka opiekowała się małymi no ale wstałem o 5 rano bo do roboty i patrzę a tam ikry nie mam
myślałem że przeniosła samica ikrę gdzieś indziej no ale patrzę i nie ma nigdzie ikry no chyba że ukryli pod filtr a tam jest taka luka . Teraz jeśli Ramirezki złożą ikrę to zrobię tak jak pokazałem lub przeniosę ikrę do innego akwarium .

dodano 03 lipca 2013, 16:34 - śr :
Panowie i Panie nic z tego nie wyszło wstałem o 2 W nocy do WC

- Big daddy
- Administrator
Big daddy pisze:Zawsze jakiś pomysł, tylko zrób to zaraz do rana będzie po zawodach, a tak dasz sobie trochę czasu na organizacje.
Trzeba było uczyć się na moich...Big daddy pisze:Cóż każdy się uczy na błędach
Kawior był, szampana też dostarczyłeś?

Big daddy pisałem już wyżej posta wiedziałem że z tego nic nie będzie ale to nic , teraz będę wiedział że trzeba coś z tym zrobić już im szansy nie dam
ani trochę . Ale wiecie co mnie dziwi od tego czasu co nie mam już ikry samiczka traci tak jak by kolory dokładnie te plami traci i jeszcze samiec gania samicę ale samica sprytniejsza bo wchodzi pod filtr
;) . Teraz jak znowu dojdzie do tarła to zakryję ikrę albo dam do innego akwarium .

- bynio67
- Założyciel
Szkoda że się nie udało. Ja mam na codzień przyjemności obserwować jak maluchami naskalników opiekują się rodzice...Życzę aby następna próba zakończyła się sukcesem.