[045] Razborkowe wzgórze

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: [045] Razborkowe wzgórze

Post autor: Big daddy »

Nie ma to jak zaprzyjaźnić się z wrogiem he he he, niestety dla roslinniarzy nalot na roślinności jest niedopuszczalny, choć masz rację ze kamienie pokryte patyną wyglądają naprawdę dobrze.
Fosfor leję się strumieniami i jeszcze mało, skądś to znam, odpowiednią dawka i regularność to klucz do czystych szyb, powodzonka aranż świetny.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Big daddy pisze:Nie ma to jak zaprzyjaźnić się z wrogiem he he he
Nie mam wyjścia, ponieważ to jeden z niewielu zielonych akcentów w Passion of lovers. No i jak wspomniałem wcześniej tanie uzupełnienie diety.
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

No ja w tej chwili czekam, aż mi się woda zagrzeje i podmieniam, 60%. Szyby i anubiasy zielone strasznie, e. magdalensis lekko padnięty, za to p. helferi idzie do przodu. Ogólnie jestem i zadowolony z tempa wzrostu ale też i zniesmaczony, bo pierwszy raz mam glony... Chyba urok tych podłoży aktywnych, mam nadzieję, że wszystko się ustabilizuje.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Przełam się i lej ostro fosfor, helferi to cud natury ja uwielbiam ta roślinę, 60% to naprawdę duzo wierzę że wiesz co robisz ...Alex ostatnio podmienił 70% i dało radę ale przy Twoim doświadczeniu nie wiem czy warto ryzykować! o:!
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Przemku przełamałem to ja się już dawno :) Fosfor przez weekend szedł łyżeczką do 1,5mg/l i dlatego dzisiaj że tak powiem wyzerowałem wodę (no stress, z reguły podmieniam 40-50% wody co 1,5tyg, jak miałem ziemiankę na sterydach w 25l, to co 4 dni 15l podmiana), na rano mam już przygotowane końskie dawki fosforu no i resztkę pozostałych, czyli po pracy zabawa w chemika.
Tylko taka sprawa, czy lejąc kranówkę o gh 8-9 muszę dawać magnez? Wg mnie nie do czasu aż się jakieś niedobory pokażą, ale wolę jak mi ktoś potwierdzi. A no i mikro to chyba też nie jeśli kranówkę (75% kran i 25% RO) leję.

Ogólnie to miałem RO z mineralizatorem mieszać, ale żona obcięła budżet do 0 jak zobaczyła przypadkiem zestaw do CO2 :)

No ale żeby nie truć już dłużej o tej porze, jak się fosfor ustatkuje, to plan nawożenia jest jak u japończyków, czyli na minimum, żeby nie grzebać co tydzień z nożyczkami.
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Ja również bym nie dawał magnezu ale mną się nie sugeruj bo się nie znam, ten post na górze to żart mam nadzieje że dobrze go zrozumiałeś hmm.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Dobrze zrozumiałem :) Z tym magnezem, to w sumie trzeba by coś chyba kombinować powyżej 1.5w/l tak jak zulix na podforaku opisuje swoje perypetie. Ciekawa dyskusja jest na ten temat.

dodano 14 sie 2013, 1:32 :

Czołem, czas na aktualizację :)
Wszystko rośnie tak jak powinno, glona prawie nie ma (tylko na anubiasie), e. magdalensis kwitnie bez przerwy (ciężko zdjęcie zrobić, bo krewetki zjadają kwiaty w mgnieniu oka), anubias wypuszcza kwiatostan.
Nawożenie hmmm :D łyżeczką, ot tak ile się sypnie tyle jest. A tak poważnie, to nie mam czasu rozmieszać i sypię łyżeczką, ale takie szczypty i chyba trafiam w wymagania krzaczków.
Razbor zostało już tylko 9, więc pewnie czeka mnie wycieczka do Daro.

Dobra, koniec gadania, fotka:
14sierpnia.jpg
14sierpnia.jpg (275.1 KiB) Przejrzano 4459 razy
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Kolejny raz pokazałeś klasę z!
Baniaczek wygląda rewelacyjnie.

Może (nie byłbym sobą jak bym nie pomarudził) przydałoby się coś jeszcze do przełamania zielenii opróćz rotali (ta tylko pod powierzchnią się wybarwi) - no chyba, że nie jesteś zwolennikiem mieszania i wolisz stonowane kolory.

Jakbyś był przejazdem w Lublińcu po niedzieli to daj znać - mam parę ciekawych czerwonych roślin.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Fajny efekt osiagnąłes super baniaczek !
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

No super to wygląda, akwarium ma swój urok.:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Ładnie , ładnie z! , ale lewa strona woła moim zdaniem jeszcze o lepsze zagospodarowanie . Taki pusty patyk by u mnie nie przeszedł :), , a i przestrzeń za korzeniem można by wzmocnić np ludwigią brevipes lub czymś mocniej wybarwionym.
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

Fajni to wyszło :) naprawde sliczny baniaczek :) tylko teraz nazwa mało pasuje :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Dzięki Panowie za pozytywne opinie :)
Marcin, napisz mi tutaj albo na pw jakie masz te czerwone rośliny, bo tak jak mówicie z Daro, coś by się przydało. Daj jeszcze znać czy mini pelia by się znalazła na ten korzeń po lewej (albo jakiś wolno rosnący mech na wzór milimeter moss).
Darku, co do przestrzeni za korzeniem to nie ma już tam miejsca, w całości zajmuje to rotala, a pomiędzy nią i micranthemum rośnie elosiek skradziony z Twojej kostki :) Coś weszło by jeszcze na drugi plan obok tego pustego patyka, pomiędzy tą odnogą co w prawo idzie i tą co do przodu patrzy. Coś właśnie czerwonego z drobnymi listkami.
Nie podoba mi się jeszcze lilaeopsis w roli trawnika, koślawo coś rośnie, niby gęsto, ale to nie jest to :/ Mały heniek byłby piękny, ale nie wiem czy będę miał na tyle cierpliwości, żeby go sadzić w zalanym baniaku. Macie jakieś inne propozycje? Może marsilea hirsuta?
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Krzychol
Użytkownik

Post autor: Krzychol »

Ładnie zarośnięty baniaczek. Mam pytanie: czy razbory przy takim oświetleniu pływają po całym akwarium czy siedzą pochowane w roślinach? Czytałem że niektórzy skarżyli się na te rybki, że są strasznie płochliwe i większość czasu siedzą pochowane w roślinności. Sam mam zamiar kupić min 30 sztuk do swojego baniaka (216 L) z oświetleniem 0.65 W/L i zastanawiam się czy nie będą wiecznie niewidoczne w akwarium czy też będą pływać ładnie w ławicy jak na stadną rybę przystało. W akwarium mam danio galaxy więc nie powinny się ich bać ponieważ również i one są małe.
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Te pływają jak szalone :) tak, że raz nawet przeskoczyła jedna do akwarium obok :) Co do pływania w ławicy, to hmmm, czasem to robią.

dodano 17 sie 2013, 23:04 :

Z ciekawostek - anubias mi zakwitł :) po raz pierwszy :D
Załączniki
anubias.jpg
anubias.jpg (68.54 KiB) Przejrzano 4407 razy
Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”