[43] Roślinne w stylu nature
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Re: [43] Roślinne w stylu nature
Tylko zaopatrz się bart w test pH, gdyż zbyt niskie nie służy wszystkim krewetką 

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
Nie zaszkodziłoby również na początek trochę potasu zapodać 

"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Muszę kupić jakieś preparaty. Jak to jest z tym co2 ? Czy jest on niezbędny do uprawy roślin ?
CO2 dla Twoich roślin nie jest niezbędne. Przy CO2 rośliny szybciej rosną ale i automatycznie szybciej pobierają składniki odżywcze a do tego potrzebują światła do fotosyntezy. Jeżeli jednak nie byłby to jakiś kosmiczny wydatek (licząc w jurkach
) to warto podłączyć i obserwować samemu efekty. Co do preparatów nawozowych to na początku zalecałbym ostrożność. Nadmiar lub zaburzenie proporcji pierwiastków może się skończyć wysypem glonów. Istotne też są parametry podmienianej wody. Jeżeli jest to początek przygody z roślinami to zalecałbym dużą ostrożność.

"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
W takim razie zobaczę jak to będzie rosło bez CO2.
- Big daddy
- Administrator
Będzie rosło choć małemu heniowi napewno przydałby się zastrzyk węgla.
Do poczytania koniecznie:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=38&t=63" onclick="window.open(this.href);return false;
I jeszcze to może się przydać:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=38&t=64" onclick="window.open(this.href);return false;
I od razu przepraszam bo pewnie po lekturze jednak zapragniesz mieć dwutlenek w akwa
Ale cóz High Tech, nazwa mówi sama za siebie, za to ograniczeń w hodowanych gatunkach nie ma żadnych.
Do poczytania koniecznie:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=38&t=63" onclick="window.open(this.href);return false;
I jeszcze to może się przydać:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=38&t=64" onclick="window.open(this.href);return false;
I od razu przepraszam bo pewnie po lekturze jednak zapragniesz mieć dwutlenek w akwa

Ale cóz High Tech, nazwa mówi sama za siebie, za to ograniczeń w hodowanych gatunkach nie ma żadnych.
Dzięki, zaraz przeczytam.
- MarSz
- Użytkownik
Mam dwie uwagi co do henia:
- nie wiem czy Da radę w tym podłożu
- źle go posadziłeś - jego się rozrywa na pojedyncze gałązki i sadzić pincetą.
Tak też się niby może rozrosnąć (o ile da radę na podłożu) ale efekt będzie gorszy.
- nie wiem czy Da radę w tym podłożu
- źle go posadziłeś - jego się rozrywa na pojedyncze gałązki i sadzić pincetą.
Tak też się niby może rozrosnąć (o ile da radę na podłożu) ale efekt będzie gorszy.
Teraz widzę, że źle posadziłem. Zobaczymy, jak coś dokupię jeszcze jeden koszyczek. Woli inne podłoże ?
- MarSz
- Użytkownik
Nie no - niby ok, zresztą masz substrat jakiś (nie znam, nie wypowiem się) ale jakoś nie jestem przekonany do piasku jako podłoża pod rośliny. Z czasem ten substrat może Ci spod niego wyjść na wierzch (pytanie czy to taki, ci musi być pod podłożem bo może np. pylić). Wtedy może być problem.
Pią Tym pasek na wierzchu może (może - nie musi) powodować, że pod spodem mogą powstawać strefy beztlenowe.
Ale ogólnie nie traktuj tego jako złej przepowiedni - może jestem przewrażliwiony.
Niestety na wymierne efekty trzeba będzie trochę poczekać bo na początku zawsze piasek wygląda ładnie. Z czasem już może być różnie.
Pią Tym pasek na wierzchu może (może - nie musi) powodować, że pod spodem mogą powstawać strefy beztlenowe.
Ale ogólnie nie traktuj tego jako złej przepowiedni - może jestem przewrażliwiony.
Niestety na wymierne efekty trzeba będzie trochę poczekać bo na początku zawsze piasek wygląda ładnie. Z czasem już może być różnie.
Zobaczymy za jakiś czas jak to będzie jak na razie substrat nie wypływa i mam nadzieję, że tak pozostanie. Oby roślinki rosły na tym piasku. Woda dalej brązowa, zmieniłem filtr. Kupiłem nowy 100l/h wewnętrzny z większym złożem filtracyjnym. Niby słabszy od poprzedniego ale nowy i mocniej pompuje.
Jeśli bez CO2, to chociaż Easy Carbo - węgiel w płynie.
Heniu rośnie dobrze również na skałach i dekoracjach efektywnie "spływając" po powierzchni, do której się uczepił, ma słaby system korzeniowy, ale! potrzebuje światła i CO2 oraz nawożenia, bez tego padnie w miesiąc.
Rośliny z długimi korzeniami poradzą sobie w piasku, gdy dotrą do substratu to dostaną kopa.
Nigdy nie wyciągaj roślin z korzeniami w takim układzie podłoża,ale przycinaj łodygowce u podłoża i przesadź gdzie chcesz.
Barwienie wody to normalna i niegroźna rzecz przy nowych korzeniach. Czasem trwa nawet do wilku miesięcy, w zależności od korzenia. Ten, którego wybrałeś długo będzie barwił, ale to nie przeszkadza niczemu.
Heniu rośnie dobrze również na skałach i dekoracjach efektywnie "spływając" po powierzchni, do której się uczepił, ma słaby system korzeniowy, ale! potrzebuje światła i CO2 oraz nawożenia, bez tego padnie w miesiąc.
Rośliny z długimi korzeniami poradzą sobie w piasku, gdy dotrą do substratu to dostaną kopa.
Nigdy nie wyciągaj roślin z korzeniami w takim układzie podłoża,ale przycinaj łodygowce u podłoża i przesadź gdzie chcesz.
Barwienie wody to normalna i niegroźna rzecz przy nowych korzeniach. Czasem trwa nawet do wilku miesięcy, w zależności od korzenia. Ten, którego wybrałeś długo będzie barwił, ale to nie przeszkadza niczemu.
Pozdr Godween 

Czas na aktualizację i porcję zdjęć
Wczoraj pojechałem do mojego sklepu po ryby
Kilka fotek ze sklepu :

Piękne papuzie, wcześniej pływały w akwarium dekoracyjnym sklepu, ale zmieniają wystrój.

Po długim namyśle co do obsady padło jednak na wymarzone ramirezy
Są teraz 3 jeden samiec i prawdopodobnie 2 samice docelowo zostanie parka. Również kupiłem dwa otoski.
Akwarium funkcjonuje bardzo dobrze, jest już po pierwszej przycince. W realu wygląda pięknie i jestem bardzo zadowolony z tego projektu

Wczoraj pojechałem do mojego sklepu po ryby

Piękne papuzie, wcześniej pływały w akwarium dekoracyjnym sklepu, ale zmieniają wystrój.

Po długim namyśle co do obsady padło jednak na wymarzone ramirezy

Akwarium funkcjonuje bardzo dobrze, jest już po pierwszej przycince. W realu wygląda pięknie i jestem bardzo zadowolony z tego projektu

- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: [43] Roślinne w stylu nature
Piękne ramirezy, otoczenie dorównuje rybom. Dobrze że się za to wziąłeś i sprawia Ci tyle satysfakcji.
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2