Pogostemon hellferi - pilnie poszukuję
- MarSz
- Użytkownik
Pogostemon hellferi - pilnie poszukuję
Pilnie poszukuję kilku sadzonek tej roślinki.
Chciałem ją wykorzystać jako jedną z roślin do akwarium, w którym będę robił testy produktów.
P. hellferi jest rośliną wzbudzającą różne emocje bo niektórym rośnie bez problemu a innym za nic nie chce się utrzymać, dlatego myślę, że byłby dobrym testerem.
Posiadam już całą pozostałą zaplanowaną przeze mnie obsadę roślin - praktycznie wszystko pochodzi z moich zbiorników. Tylko eleocharis parvula mam zamówiony in vitro z Laboratorium 313 - jednak nie udało mi się na szybko zdobyć pogostemona (start akwarium chciałbym przeprowadzić w najbliższym czasie).
Najlepiej, gdyby ktoś miał, z kim mógłbym się umówić jutro.
Chciałem ją wykorzystać jako jedną z roślin do akwarium, w którym będę robił testy produktów.
P. hellferi jest rośliną wzbudzającą różne emocje bo niektórym rośnie bez problemu a innym za nic nie chce się utrzymać, dlatego myślę, że byłby dobrym testerem.
Posiadam już całą pozostałą zaplanowaną przeze mnie obsadę roślin - praktycznie wszystko pochodzi z moich zbiorników. Tylko eleocharis parvula mam zamówiony in vitro z Laboratorium 313 - jednak nie udało mi się na szybko zdobyć pogostemona (start akwarium chciałbym przeprowadzić w najbliższym czasie).
Najlepiej, gdyby ktoś miał, z kim mógłbym się umówić jutro.
Re: Pogostemon hellferi - pilnie poszukuję
U mnie pogestemon nie tak dawno ruszył - nie chciałbym go jednak teraz ruszać z racji "kruchości" sadzonek i trudności jakie miałem aby posadzić go w moim podłożu(łamał się strasznie - możliwe też, że ta operacja spowolniła jego wzrost). Niemniej jednak jak będę miał coś na zbycie chętnie udostępnię do następnych ewentualnie planowanych testów.
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
- Big daddy
- Administrator
Ciężko będzie, może ktoś się ukrywa z większą ilościa sadzonek ja zmarnowałem Graff ma ale pojedyńcze sadzonki Red kupował razem z Jaszczurem i nie było tego wiele...
Ale może ktoś wyjmie z kapelusza?
Ale może ktoś wyjmie z kapelusza?
- Tomaszewski
- Wolontariusz Aqua Jura
Będę kupował Pogostemona in vitro bo od nikogo nie mogę go dostać więc jak będziesz chciał to się podzielę. Zamówienie będę składał na początku przyszłego tygodnia. Dałoby radę wyszarpać od Ciebie trochę Parvuli? Chcę zacząć pomału wycofywać się z Małego Heńka właśnie na rzecz tej roślinki i w wolnym miejscu posadziłbym trochę żeby sprawdzić jak się u mnie przyjmie.
- MarSz
- Użytkownik
Właśnie dostałem od Roberta (Red) kilka sadzonek pogostemona. Wielkie dzięki Robert - tym bardziej że to były Twoje jedyne i ostatnie sadzonki.
Postaram się ich nie zmarnować a jak rozmnożę to oddam z nawiązką (ale nie składam obietnicy bo takie potrafią być zgubne - ta roślina mnie też kilka razy wyprowadziła w pole).
Tomaszewski - jak będziesz kupował to ewentualnieod Ciebie wezmę kilka sadzonek jak Ci zostanie - zawsze to bezpieczniej mieć dodatkowe sadzonki.
Ja będę startował zbiornik wcześniej (jak nic się nie zmieni) ale najwyżej dosadzę później.
Jesli chodzi o parvulę to zamówiłem dwa kubki (nie chcę startować z kilkoma sadzonkami i je rozmnażać).
Kiedyś miałem tego pełno ale przy ostatnich restartach zbiorników, nieobecnościach i innych perturbacjach nie zostało mi już nic. Dlatego wolę nowy zbiornik zacząć z nowymi, in vitro.
Z tych 2 kubków pewnie wykorzystam 1.5 - więc coś tam zostanie to zrobimy wymianę
Postaram się ich nie zmarnować a jak rozmnożę to oddam z nawiązką (ale nie składam obietnicy bo takie potrafią być zgubne - ta roślina mnie też kilka razy wyprowadziła w pole).
Tomaszewski - jak będziesz kupował to ewentualnieod Ciebie wezmę kilka sadzonek jak Ci zostanie - zawsze to bezpieczniej mieć dodatkowe sadzonki.
Ja będę startował zbiornik wcześniej (jak nic się nie zmieni) ale najwyżej dosadzę później.
Jesli chodzi o parvulę to zamówiłem dwa kubki (nie chcę startować z kilkoma sadzonkami i je rozmnażać).
Kiedyś miałem tego pełno ale przy ostatnich restartach zbiorników, nieobecnościach i innych perturbacjach nie zostało mi już nic. Dlatego wolę nowy zbiornik zacząć z nowymi, in vitro.
Z tych 2 kubków pewnie wykorzystam 1.5 - więc coś tam zostanie to zrobimy wymianę

Szkoda że dopiero teraz przeczytałem Twoja prośbę.Chętnie bym Ci odstąpił co nieco 

Pozdrawiam
Arek
Arek
Czy ktoś tu do mnie pije?Big daddy pisze: Ale może ktoś wyjmie z kapelusza?

Pozdrawiam
Arek
Arek
- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: Pogostemon hellferi - pilnie poszukuję
Nie skądże, nie wiedziałem że coś tam kisisz u siebie
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Re: Odp: Pogostemon hellferi - pilnie poszukuję
No mam, mam sadzoneczki od Ciebie:) i nadal ładnie rosnąBig daddy pisze:Nie skądże, nie wiedziałem że coś tam kisisz u siebie
Pozdrawiam
Arek
Arek
- MarSz
- Użytkownik
Dobrze wiedzieć, że jest kilka tych roślinek na forum jednak.
Sytuacja jak na razie opanowana - mam kilka sadzonek od Reda a może jeszcze kiedyś coś dołożę jak z tymi nie wyjdzie.
Dzięki.
Sytuacja jak na razie opanowana - mam kilka sadzonek od Reda a może jeszcze kiedyś coś dołożę jak z tymi nie wyjdzie.
Dzięki.