Białe robale.

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
zak19
Użytkownik

Białe robale.

Post autor: zak19 »

Witam.
Dzisiaj zauważyłem, że na ścianach pojawiły mi się jakieś białe glizdy. Co to jest i skąd się to wzięło?
Największy jakiego widziałem miał około 4mm. Są cienkie jak nitka i białego koloru. Poruszają się dość chaotycznie w różnych kierunkach.
Czy to z ziemi czy przyniosłem z nową roślinką? Nigdy wcześniej tego nie było.
Jak z tym walczyć?
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: Białe robale.

Post autor: MarSz »

Albo wypławki albo nicienie.
Sprawdź w sieci zdjęcia, porównaj i napisz którego z moich te Twoje bardziej przypominają a wtedy będziemy wiedzieli z czym masz do czynienia.
Awatar użytkownika
zak19
Użytkownik

Właśnie zaraz po napisaniu postu olśniło mnie żeby poszukać w necie. Postu usunąć nie mogę więc został.
Odkryłem, że te robale to nicienie. Kilkudniowa głodówka i mniejsze ilości karmy powinny problem trzymać w ryzach. Z tego co piszą to te nicienie występują w mniejszych lub większych ilościach w każdym akwarium. Świadczyć to może o dojrzałości zbiornika lub wręcz przeciwnie o jego zaniedbaniu. W moim przypadku na 100% o tym pierwszym ;)

Nie znalazłem tylko odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań.
1. Czy te nicienie są niebezpieczne dla człowieka? Pracuję przy szkle i mam trochę pocięte łapska, które wkładałem do akwarium.
2. Dla ślimaków są podobno niebezpieczne. Ale czy dla wszystkich? Co z Helenkami? Będą je zjadać jak rurecznika?
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Post autor: Bartt85 »

Miałem ostatnio to samo, podczas awarii prądu i spadku temperatury wody namnożyły się w filtrze i podczas rozruchu filtra miałem tego mnóstwo w akwarium. Ryby żarłocznie to wyjadały i już jest spokój, zalecane jest jednak badanie parametrów wody i obserwacja ryb. Zrobiłem tak samo lekka głodówka, badam parametry wody i jak na razie wszystko jest w porządku.
Awatar użytkownika
zak19
Użytkownik

W tym co piszesz może być przyczyna mojego problemu. Filtr nie działał prawie 2 dni. Dodatkowo w filtrze była woda. A robale zauważyłem wieczorem po popołudniowym uruchomieniu filtra.
Niby chodził w akwarium stary filtr wewnętrzny ale i tak całą noc i do południa nie było filtracji.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Nicienie nie są niebezpieczne ;) Ryby chętnie się nimi pożywią i urozmaicą sobie dietę :)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

Tak nawiązując do nicieni, to na forum RA był kiedyś dość szeroko dyskutowany temat naszego bezpieczeństwa (pod względem chorób itp) podczas grzebania w akwarium.
Ja jak mam coś na rękach rozwalone, to czekam aż się zagoi. Dopiero potem grzebię, przycinam.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”