Ślimaki

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: Ślimaki

Post autor: MarSz »

Planorbella i neocaridina znajdziesz w dziale bezkręgowce ślimaki i krewetki.
Pozostałe pojawią się w późniejszym terminie.

Zachęcam do lektury a jak pojawią się pytania to dawaj śmiało.
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Neocardina i cardina to krewetki
filopaludina i planorbella ślimaki
Betta bojownik ryba :)
A wszystko w łacińskich nazwach
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Rita
Użytkownik

Post autor: Rita »

MarSz pisze:Planorbella i neocaridina znajdziesz w dziale bezkręgowce ślimaki i krewetki.
Pozostałe pojawią się w późniejszym terminie.

Zachęcam do lektury a jak pojawią się pytania to dawaj śmiało.

ok,bardzo dziękuję!
Początki bywają trudne! Jednak gra rozchodzi się o to,aby wytrwać!
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

-Caridina Japonica - krewetka Amano, w tym przypadku sugerowana pokrywa - wychodzą na spacer z akwa i nie wracają (usychają z tęsknoty za wodą na szlaku) ;)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Kołek

Post autor: Kołek »

Podaj wymiary swojego akwarium.
Przykładowo jeżeli wysokość masz 25cm to idziesz do szklarza i prosisz go o skonstruowanie jakby akwarium o wymiarach 16x8x25h. Następnie w to ,,akwarium" wklejasz szybkę( w tym przypadku tylko jedną bo wystarczy) na środku tego akwarium, płytka ma wymiary 8x20h.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... dcc9dd2771

Zwróć uwagę na to na jakiej wysokości na tym zdjęciu jest po lewej stronie wklejona płytka działowa. Ciebie interesują tylko dwie komory a więc przyjrzyj się tylko 2 komorom po lewej stronie. Płytka wklejona jest jakieś 3cm nad dnem tego panelu filtracyjnego.

W Lewą komorę wsadzasz patrząc od dołu bioceramikę następnie troszeczkę waty filtracyjnej i na sam wierzch gąbkę o średniej porowatości. Taki panel dostawiasz bądź doklejasz do tylnej szyby swojego akwarium. Potrzebujesz dwie malutki pompy 2-3W które mają przepływ 100l/h. Jedną dajesz w akwarium tak by zasysała wodę do panelu i w panelu w drugiej komorze montujesz drugą pompkę by przefiltrowaną wodę oddawała do baniaka. Oczywiście da się tak zrobić by używać tylko jednej pompki ale musiałabyś wycinać w swoim akwarium... a dużo by gadać.

Mam nadzieję że troszeczkę wytłumaczyłem. Przegrzeb internet to zobaczysz schematy, lub jeżeli chcesz zobaczyć jak taki panel wygląda do Kradek pewnie ci pokaże bo ja niestety dziś wyjeżdżam.
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

Kołek pisze: Potrzebujesz dwie malutki pompy 2-3W które mają przepływ 100l/h. Jedną dajesz w akwarium tak by zasysała wodę do panelu i w panelu w drugiej komorze montujesz drugą pompkę by przefiltrowaną wodę oddawała do baniaka. Oczywiście da się tak zrobić by używać tylko jednej pompki ale musiałabyś wycinać w swoim akwarium... a dużo by gadać.
Ja sobie zrobiłem takowy panel... I użycie 2 pompek (jedna do, jedna z) wydało mi się troche niebezpieczne, ponieważ jakikolwiek spadek wydajności jednej zaowocuje wyciekiem.. Chyba że masz jakiś patent który to niweluje.
U mnie chodzi jedna pompa która wyrzuca wodę z filtra, woda do niego zasysana jest "grawitacyjnie" przez rurkę U-kształtną
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Rozwiązania z dwoma pompami dla osoby początkującej bym nie polecał.
Jeśli nawali jedna z pomp i przestanie działać (jeśli poziom wody w akwa jest duży i nie ma zapasu na tyle by w razie czego pomieścić objętość panelu to nawet nie ma znaczenia) to konsekwencje łatwo przewidzieć.
Poza tym nawet jeśli obie działają to opór medii w panelu, który nie jest stały w czasie, może sprawiać spore trudności z wyregulowaniem tego w taki sposób by przepływ efektywny każdej z pomp był jednakowy a w efekcie poziom wody w akwarium i panelu stabilny i równy.

W tej sytuacji chyba lepiej włożyć w to trochę więcej wysiłku ale zrobić na jednej pompie.
Kołek

Post autor: Kołek »

Przedewszystkim najlepsze są panele wklejana w akwarium a nie znajdujące się poza nim. Tyle że przy 15 litrach jest to bez celowe. Bo zostanie mało miejsca użytkowego. Ja mam nie na grawitację a na po prostu przelew i pompkę wyrzucającą wodę z panelu. Nawet jak pompka siądzie to tafla wody wyrówna się, gdy media się zapchają woda ominie je górą.
Tyle że na rurkę aby grawitacyjnie zassać to trzeba mieć już wyższe pojęcie o tym, również trzeba wiedzieć jak to zamontować by nagle się nie obróciło i przestało zasysać.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dokładnie, dlatego wg mnie lepiej się jakoś zastawić i wyciąć przelew i mieć spokój niż ryzykować parę lirów wody na podłodze.

Bez większego doświadczenia szkoda ryzykować by potem się zniechęcić do akwarystyki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”