MarSz tak właśnie myślałem o takim prefiltrze w sumpie, żebym nie ruszał złoża biologicznego, a żeby nie poszło "grube" na keramzyt

chyba tak zrobię i jeszcze dam 2 gąbki o różnej ziarnistości

Moderator: Opiekun_Forum
Zbiornik jest nawożony:Big daddy pisze:Parametry rzeczywiście wyglądają nie bardzo. Może przekarmiasz? Twardości również wysokie. Ciekawi mnie co je może powodować?
Sporo roślin, a azot i fosfor szaleją, nawozisz czymś?
Hmm, używam tego nawozu od 8 m-cy i żadne glony mnie nie nękają, mszaki, pogestemon i chydrocotyle pięknie rosną.officer pisze:Asia po tym cpg padł mi cały poprzedni zbiornik - atak glonów.Gdy używałem najzwyklejszej sery-florena wszystko było ok.
Oświetlenie to: 2 x AQUAEL DECO LIGHT 11W 6500K były kupione nowe do zbiornika, więc działają rok.Big daddy pisze:Upss jakoś nie doczytałem...
Moim zdaniem musisz trochę zbić te parametry, ja przestalbym na razie nawozić tym co masz i podawał sam potas do wyrównania azotu i fosforu. Te kilka krewet na pewno nie może produkować tyle azotu. Musiałaś go wlać z nawozem, fosfor również. Stawiam że kumulacje tych pierwiastków powoduje zbyt małą ilość potasu.
Jeśli wyrównasz musisz chyba skorygować dawki tego nawozu którym nawozisz i co jakiś czas nadać wodę. Masz chyba mało światła bo pogestemon helferi bardzo w górę ciągnie(o ile to on bo słabo widzę na telefonie), może świetlówki się wypaliły, a wiadomo mniej światła mniejsze zapotrzebowanie na odżywki.