160 malawi

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
paweł1981
Użytkownik

160 malawi

Post autor: paweł1981 »

Akwarium zalane 09-02-2014

Zbiornik-100/40/40

Oświetlenie- 2x24w t5

Filtr-kubełek HW-302

Podłoże-piasek

Dekoracja-wapień

Flora:
Anubias
Microsorium
Nurzaniec olbrzymi
Kryptokoryny

Fauna:
na razie brek nie wiem jakie rybki by tu pasowały?

Obrazek
Tło moja taka samoróbka
Obrazek
Widok ogólny
Obrazek
Prawa strona
Obrazek
Lewa strona
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Re: 160 malawi

Post autor: KAMYK »

Super z! Co do obsady to troche zbiornik ogranicza :( ,a masz moze jakies typy ulubionych pysi?
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
paweł1981
Użytkownik

Nie chciał bym coś kolorowego i łatwego na początek.
Awatar użytkownika
kapa131986
Użytkownik

Post autor: kapa131986 »

Zbiorniczek fajny,ciekawie ułożone kamienie.
Co do obsady polecam na początek saulosi w połączeniu z rdzawym-masz już trzy kolory:)
,ewentualnie jedno gatunkowe np.demasoni ,więcej może napisać carew bo je trzymał w podobnym wymiarów i wyglądało to świetnie:)
Malawi300l
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

A ja polecam SAULOSI CORAL1+3 +YELLOW ALE 1+2 i będzie spoko w takiej bańce.
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
adrian0707
Założyciel

Post autor: adrian0707 »

Proponował bym Saulosi 2+8, Yellow 1+4 spokojnie dadzą rade.
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

adrian0707 pisze:Proponował bym Saulosi 2+8, Yellow 1+4 spokojnie dadzą rade.
Oj nie trochę przy dużo na taki litraż :?: Za dużo miejsca to tam nie ma przy takim aranżu.
JEST
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Jeżeli aranż jest dobrze poukładany (chodzi mi o tunele w skałkach), to 15 szt. da radę ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Post autor: Carew »

Baniaczek prezentuje się bardzo ładnie :) Przypomina mi trochę niektóre projekty KODIego, kamole poukładane pod tafle wody.

Co do obsady wuscilbym ryby, które nie rosną duże. Wspomniane Demasoni jak najbardziej nadają się - przykładem jest Bynio, który z powodzeniem hodował w takiej bańce. Przy Demasoni polecam pozostać przy jednym gatunku. U mnie Demasoni pięknie uzupełniały się z Interruptusem, brak jakiegokolwiek zainteresowania drugim gatunkiem.

Co do innych gatunków to kwestia co Tobie się podoba. Polecane Saulosi ładne ryby, u mnie w 240 l - 2 samce podzieliły zbiornik na pół, przy trzymaniu jednego samca na pewno straci na ubarwieniu.

Wysyłane z mojego GT-I8190 za pomocą Tapatalk 2
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
paweł1981
Użytkownik

Witam wielkie dzięki za odpowiedz w sprawie obsady teraz trochę poczytam.
KODI pisze:Jeżeli aranż jest dobrze poukładany (chodzi mi o tunele w skałkach), to 15 szt. da radę ;)
Starałem się jak najwięcej zrobić.
Awatar użytkownika
bambino
Użytkownik

Post autor: bambino »

Witam. Bardzo fajnie, że jest dużo głazów. W tak małym zbiorniku takie rozwiązanie musi być stosowane, by Twoje pysie nie zwalczały się nadmiernie. Moim zdaniem w tak krótkim akwarium powinno być jednak przerybienie. Przerybienie zapobiegnie tutaj agresji skierowanej na najsłabsze osobniki i będzie rozkładało się równomiernie na wszystkie ryby.
Zaczynałem kilka lat temu od zbiornika długości 100cm, było tam ok 45 pyszczaków. Nie miałem przypadków zabijania lub zamęczania najsłabszych. Ryby rozmnażały się chętnie, po ok 2 tygodniach odławiałem samice do małego zbiornika gdzie potem wypuszczała młode. Nocą trafiała ponownie do właściwego zbiornika.
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Post autor: Carew »

bambino pisze:Witam. Bardzo fajnie, że jest dużo głazów. W tak małym zbiorniku takie rozwiązanie musi być stosowane, by Twoje pysie nie zwalczały się nadmiernie. Moim zdaniem w tak krótkim akwarium powinno być jednak przerybienie. Przerybienie zapobiegnie tutaj agresji skierowanej na najsłabsze osobniki i będzie rozkładało się równomiernie na wszystkie ryby.
Zaczynałem kilka lat temu od zbiornika długości 100cm, było tam ok 45 pyszczaków. Nie miałem przypadków zabijania lub zamęczania najsłabszych. Ryby rozmnażały się chętnie, po ok 2 tygodniach odławiałem samice do małego zbiornika gdzie potem wypuszczała młode. Nocą trafiała ponownie do właściwego zbiornika.
Hm.. z tym przerybieniem bywa różnie. Próbowałem przez krótki okres w baniaku 120x40 trzymać ponad 20 szt. dorosłych pyszczaków różnych gatunków, akwarium było również urządzone z dużą ilością kryjówek. Niestety mocniejsze osobnik obrały rewiry i brakło miejsca dla słabszych ryb, co spowodowało uśmiercenie w przeciągu tyg. kilku sztuk ( Socolofi Albino + Maingano i chyba Soulosi )
Być może większe przerybienie powoduje, że ryby nie robią sobie krzywdy. Wg mnie brak kryjówek powoduje, że ryby nie mają o co walczyć przez co łatwiej się je trzyma w większych ilościach - tak jak w zoologicznych :)
Podsumowując u mnie w baniaku nie udała się próba przerybionego akwarium, aczkolwiek KODI od zawsze trzyma większą ilości ryb i nie ma z tym problemu :-?
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
paweł1981
Użytkownik

Witam trochę poczytałem i zastanawiam się nad Saulosi1+4 i Yellow 1+3 co myślicie o tym i czy mogę też tam wpuścić jakiegoś glonka do sprzątania?
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Glonków obecnie nie popieram w Malawi, aczkolwiek sam je miałem i więcej szkody niż pożytku.
Jednak to kwestia Twojego gustu, zbrojniki przeżyją (bo to twarde ryby) , na siłę bym ich tam nie wkładał ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
paweł1981
Użytkownik

A jakie rybki proponujesz jako ekipa "sprzątająca"?
Zablokowany

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”