Moje ulubione korale. Niestety, ten gatunek jest wyjątkowo wredny. Atakuje wszystko co jest wokół

Moderator: Opiekun_Forum
Aż sobie sprawdziłem ile zapłaciłem, że to było tak dużowesoly pisze:Strasznie dużo wydałeś na szkło. Mam rozumieć, że wewnętrzne przegrody w akwarium podniosły jego cenę o jakieś 250 zł?
Lampa jest ledowa. Dlatego tyle kosztowała. Zresztą jak na ówczesne czasy, bardzo małowesoly pisze: Możesz umieścić jakąś rozpiskę co do tej lampki? 500 zł za rurę, okleinę i te druciane nóżki raczej nie dałeś :>
Hmmmm, ilu akwarystów morskich, tyle zdań. Nie ma jednej prostej recepty. Gdyby taka była, to byśmy mieli jeden rodzaj światła i już. Ja stawiam na ledy, bo mogę nimi w łatwy sposób sterować. No i biorą jednak mniej prądu niż reszta. Ale niestety są bardzo drogie.wesoly pisze: Przydał by się wykład na temat różnicy w oświetleniu świetlówkami, hqi i ledamiCo do czego najlepsze i które najlepsze na początek
![]()
Zdecydowanie się zgadzam z codziennym karmieniem.wesoly pisze: Na ŚWA chłopaki z Akwa-Świat sugerowali, że morszczaka trzeba karmić codziennie, na ile to się zgadza z Twoimi doświadczeniami? Co z morszczakiem jak wyjadę na tydzień? W słodkowodnym wystarczyło by ktoś odwiedził dom i wsypał raz w tygodniu worek robali do wody a jak się to ma do morskiego?
Czym karmisz i co tym karmisz? Chodzi mi o rodzaje pokarmów(żywe, mrożonki, płatki). Ponoć płatki są nie wskazane bo podnoszą PO4 w akwarium.
Takie pojęcie jak: brak miejsca, nie istniejewesoly pisze: Tak, napaliłem się na morskieznowu... ale teraz mam większą wiedzę i chyba tylko miejsca w domu brakuje na baniak
Co prawda nie Opti (dobrze sklejone float bywa równie atrakcyjne) i bez paneli akurat o zbliżonym rozmiarze. Myślę, ze przy 90L to by było koło 120 zł. Fragment maila z wyceną od dobrej firmy:Podrzuć mi adres szklarza, który robi dobrze akwaria z OptiWhite o wielkości 49x40x45cm (około 90l) za 100zł. Na pewno wszyscy będą zainteresowani. IMHO to była super cena jak na szkło z panelem.
akwarium 35*35*35 6mm silikon transparentny w cenie 62zł
Czyli zostałoby zaufać bratu, że nie poda jedzenia dla szczurów rybkom i odwrotnie xD Dobrze mieć rodzinę niedalekoZdecydowanie się zgadzam z codziennym karmieniem.
Oczywiście jak opuścisz jeden dzień, to nic się nie stanie. Jak opuścisz 5 dni, to pewnie też nie będzie tragedii, ale już odbije się to na kondycji głównie korali. I będą potem dochodzić do siebie przez kilka dni/tygodni.
Ja jak wyjeżdżam, to staram się przede wszystkim zadbać o automatyczne dawkowanie pokarmu suchego w różnych granulacjach i składzie.
Jak do tego jeszcze uda mi się, że ktoś wjedzie co 3 dzień i da mrożonkę, to już w ogóle nie ma problemu.
Wyłapuje wszystkowesoly pisze: Słyszałem, a własciwie znam jedną osobę, która jedzie na kranowicie zamiast RO.
Powiedz mi właściwie dlaczego taki przymus na te RO? Ze względu na miedź w instalacji czy jakieś inne konkretne pierwiastki ten filtr wyłapuje?
myk w tym, że na kranowicie to startowali już doświadczeniAle jak się zdecydujesz na kran, to będziesz następnym, który wybrał inną drogę