{200l} Glonkowa Azja - wielka improwizacja ^^

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

{200l} Glonkowa Azja - wielka improwizacja ^^

Post autor: Glonek »

Witam Was wszystkich ;))
No to może zacznę od początków mojej wodnej obsesji .
Na początku był sobie Syriusz- w kostce , jeden bojownik .
Po dwóch latach odszedł niestety :((, a mi się zrobiło w domu okropnie pusto . Nie miałam wiedzy na temat akwarystyki a że zdecydowałam sobie 200l postawić ( jak się bawić to się bawić :twisted: ) to zaczęłam się edukować . Najpierw chciałam towarzyskie , później doszłam do wniosku że biotopowe będzie prostsze pod względem doboru ryb . No i zachwyciłam się bocją wspaniałą więc stanęło na Azji . A że na wspaniałe za mały lekko zbiornik mam to musiałam zdanie zweryfikować :D .
No i tak o to stanął mój pierwszy praktycznie zbiornik .
Na początku nie miałam totalnie pojęcia co i jak ;) Sporo pomogło całe LFA i w kwestii wiedzy i w kwestii roślin , ryb . Najpierw trafiły razbory , później gurami a bocje na końcu ( bo nie przepadają za świeżymi zbiornikami) No i później nadszedł czas zmian i tak ewoluowało do dzisiejszego stanu :)
W robieniu zdjęć zawsze byłam dętka więc się HD nie spodziewajcie F:
Załączniki
lfa1.jpg
lfa2.jpg
anteknew.jpg
"Postępuj tylko według takiej maksymy, dzięki której możesz zarazem chcieć, żeby stała się powszechnym prawem" I.Kant
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: {200l} Glonkowa Azja - wielka improwizacja ^^

Post autor: Red »

Miło zobaczyć Twój zbiornik i u nas :)
LFA to fajna ekipa, zatem pomoc nie dziwi :mrgreen:
Wielkość zbiornika to faktycznie ciągła bolączka bo się chce więcej i więcej ...
Czekam na dalsze aktualizacje bo jak znam życie będą zmiany ;)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

Szkoda że tylko 3 załączniki mogę dodać bo sobie przygotowałam relację od początku a tu lipa :P Ten zbiornik stoi do końca grudnia . Myślę właśnie jak zrównoważyć planowane morskie i słodkie bo jedno i drugie bym chciała :D
"Postępuj tylko według takiej maksymy, dzięki której możesz zarazem chcieć, żeby stała się powszechnym prawem" I.Kant
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

kolejnymi postami dokończ ;-)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Re: Odp: {200l} Glonkowa Azja - wielka improwizacja ^^

Post autor: adamon »

Extra pozycja termometru :-D

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

A przekręciłam go przy grzebaniu i tak został :D
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Termometr zauważyłem dopiero jak Red napisał :) rzeczywiście oryginalna pozycja.

Akwarium przyjemne dla oka.
Bojowniki świetne - doczekałaś się po nich jakiegoś potomstwa? Masz jakieś dodatkowe ich fotki? Napisz coś więcej o nich.

Samiczka to DT czy mi się wydaje?
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: Tomaszewski »

Akwarium ma swój klimat, fotki faktycznie przydałyby się ciut lepsze. Można jakieś dane techniczne poprosić? Światło, podłoże itp. ;)
Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

Bojowniki przyjechały ze mną z Wrocławia z ZB także jeszcze niczego się nie doczekałam :P No i myślę że w ogólnym to raczej mało prawdopodobne :( Właśnie mam problem z Antkiem ( bojownikiem w męskiej odsłonie) bo coś mu chyba podziabało płetwy - prawdopodobnie bocje . Podrzucę później parametry itd. W każdym razie wszystko bez bimbrowni u mnie rośnie , tylko carbo leję a poza tym to już nic :)
Awatar użytkownika
LaSorciere
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: LaSorciere »

Jeżeli chodzi o samczyka Asiu to bardzo prawdopodobne że to były samiczki... Moje po całym Wrocławiu zamieniły się w herod baby i to one teraz domagają się tarła a nie samiec...ucieka.... raczej nic z tego nie wyjdzie... ;(
Ale może się po prostu stresuje presją egzekwowaną przez samice :D
Trzeba trzymać kciuki aby w końcu stał się mężczyzną! :D
Precz z równouprawnieniem! (chociaż w akwarium :P )
Ignorantka, Sarkastyczna, Zakochana w ironii i czarnym humorze
Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

Baby ... ach te baby , czymże byłby bez nich świat :D Miałam coś więcej napisać o zbiorniku no to sobie napiszę ^^ Z krzaczków jak widać są różne - kryptokoryny małe i duże , anubiaski w wersji mini i maxi , kilka żabienic ,valisneria gigantea, limnofila , mech jawajski ( przerzedzony mocno ostatnio , zostało trochę dla krewetek ) no ogólnie krzaki są po to by rosły ;) Rosną naprawdę nieźle , co tydzień przycinam te szybko rosnące :) Nie nawożę niczym - na początku trochę potasu lałam , aktualnie leję tylko carbo PlantaGarden . Rozpoczynając dodatowe nawożenie i świecenie zaczynamy zapętlać się w spiralę gdzie bardzo trudno równowagę utrzymać , stąd później w akwa malowniczy glon :D U mnie glona było trochę w początkowej fazie ale carbo + ograniczenie świecenia wykończyło wszystko ;) Rośliny oczywiście lubię ale nie rosną w akwarium dla swego uroku - rosną bo mam ryby które lubią między nimi się kręcić ( teraz pewnie fani holendrów mnie prześwięcą :P ) więc są dla mnie kwestią drugorzędną :)
Kwestie sprzętowe :
świecą dwie świetlówki standard 30W ,
filtr : JBL E901 GreenLine
Podłoże : bazalt
Substrat : Azoo Plant Grower - polecam osobiście :)
Parametry wody :
ph 7.2-7.6 ( paskowym robiłam bo już nie chce mi się grzebać z kropelkami , wybaczcie)
kH - 6-10 stopni skali niemieckij
Gh ok >7 stopni w skali niemieckiej
No2/No3 - pod kontrolą :D
Parametry mam o niebo lepsze niż mi w kranie leci , wierzcie :)
Moim zdaniem 2 rzeczom tą sytuację zawdzięczam :
1. Substrat aktywny buforujący pH . - ja go polecam jeszcze raz bo ściąga w dół parametry no i ładnie krzaczory rosną .
2. Liście ketapangu - zakwaszają wodę , zmiękczają ją .
Nie kuszę się na szyszki olchy itd. bo mam fazy na punkcie przyniesienia czegoś do akwarium czego nie będę umiała leczyć .
O to tak w skrócie o zbiorniku ^^

-- 15 paź 2014, 23:51 --

Załączniki
Staram się robić lepsze zdjęcia ale słaby ze mnie fotograf ;)
Staram się robić lepsze zdjęcia ale słaby ze mnie fotograf ;)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Jakieś nowe fotki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”