Wiele sklepów proponuje gotowe kompletne zestawy ale ceny ich niestety powodują zawrót głowy...

Podam tutaj z czego powinien się składać taki zestaw i przedstawię przybliżone ceny takowego zestawu.
Zaczynamy od najważniejszego czyli butla...podam tutaj najmniejszy wymiar kary

Stan na 28.11.2012

Na znanym portalu aukcyjnym ceny nowej butli (nabitej) wahają się od 80 do 120 zł (na PW mogę podać nick sprzedającego od którego ja niegdyś kupiłem butlę a wiem , że do tej pory cały czas sprzedaje), ważne aby sprawdzić czy butla ma homologację bo może być problem przy nabijaniu lub wymianie!
Następnie potrzebujemy reduktor, który również w w/w miejscu możemy już kupić za 75 zł - (jeden zegar + rotametr)
Aby w akwarium rozpylał się mam gaz potrzebujemy dyfuzora Co2 zwanego inaczej spiekiem ceramicznym i możemy takowy już dostać za 13zł
Potrzebujemy jeszcze zaworka zwrotnego - tu cena od 2zł do 10 zł (nie musi być ale dobrze aby był!)
I licznika bąbelków - cena od 7zł do 10zł
Aby wszystko zaczęło nam hulać potrzebujemy jeszcze wężyki (sprawy groszowe)aby cały zestaw połączyć i móc cieszyć się zestawem Co2.
Jak łatwo policzyć cena produktów wyszła około 200zł.
Ceny wszystkich tu podanych rzeczy brałem jako nowe i nie używane! Wiadomo , jeśli się kupi używki zestaw może być tańszy.
Ale może być i też droższy zestaw jeśli np będziemy chcieli kupić większą butlę, mieć elektrozawór czy tez jakiś wypasiony dyfuzor....
Celem tego postu było pokazanie po pierwsze z jakich elementów składa się podstawowy zestaw Co2 i po drugie jakie są koszty takowego zestawu bo wielu przyszłych akwarystów , którzy chcieliby iść w kierunku akwarium roślinnego się bez niego nie obędzie.Można oczywiście próbować zastąpić taki zestaw węglem w płynie - np Easy Carbo ale to nie przyniesie większego sensu jeśli chodzi o finanse.
Mam nadzieję że ten post będzie komuś pomocny...