1) OŚWIETLENIE - wiem już że światło i nawożenie to podstawa aby mieć ładne i zdrowe rośliny. Posiadam miejsce na dwie świetlówki T8 44cm 15W. Pytanie jakie Świetlówki kupić? Jedni mówią że akwarystyczne mają cudowne właściwości inni że zwykłe niczym się nie różnią możecie polecić jakieś konkretne modele? wstępnie wybrałem taki zestaw Narva oceanic flora 8000k, Narva oceanic light 5000k
2) FILTR - posiadałem filtr AQUAEL Unifilter 360 marka niby znana a filtr działał kilka miesięcy i padł nie wiem czy to kwestia felernego modelu czy po prostu te filtry tak mają. Co możecie polecić do 54l zbiornika słodkowodnego kupić ten sam filtr czy jakiś inny?
3) PODŁOŻE - posiadałem AQUA SUBSTRATE ll jak dla mnie roślin rosły b.dobrze na tym podłożu oraz estetycznie bardzo mi się podobało (chce ciemne podłoże najlepiej brązowe) lecz po czasie powstawał pewien osad tak jak by granulki się rozkładały. Jak myślicie takie podłoże się nada czy polecicie inne rozwiązanie? (podłoże zwykłe i pod spód kulki?)
Myślę że są to kwestie które na początek są dla mnie najważniejsze. Wiadomo że chciał bym zrobić akwarium jak najoszczędniej ale wiem że niekiedy nie ma co rezygnować z jakości na poczet ceny.
P.S myślałem że akwarystyka w Częstochowie podupada a to tylko zmiana forum