Fotograf ze mnie kiepski - ale, że trzeba próbować to i pokażę kilka przykładowych efektów.
Pierścienie przyszły do mnie już dłuższy czas temu - nie jest to ich recenzja więc nie będę się rozpisywał - ale generalnie jestem bardzo zadowolony z ich jakości wykonania.
Pierwsze próby mnie trochę rozczarowały - ale miałem na nie tylko kilka minut więc nie miałem okazji zapoznać się z możliwościami.
Dopiero po jakimś czasie udało mi się trochę opanować podstawy.
Wniosek jest jeden - z dwóch obiektywów, które posiadam, każdy będzie miał inne zastosowania.
Kitowy nadaje się do makro z pierścieniami (zwłaszcza jak nałożę wszystkie) tylko jeśli obiekt jest ok 2cm od obiektywu - niemal go dotyka. Już więc widać, że do fotografowania żywych zwierząt może sprawiać kłopot bo większość ucieknie. Natomiast dobry będzie do małych organizmów na szybie akwarium i do innych przedmiotów oraz roślin.
Teleobiektyw Tamrona ostrzy na ok 90cm więc idealnie nadaje się do robienia zdjęć temu co głebiej w akwarium jak i owadom i innym robalom.
W obu przypadkach robienie z reki to loteria - raz się uda - pieć razy nie.
Prezentowane niżej zdjęcia są robione z ręki - ale do lepszych fotek przydadzą się (przynajmniej) dwie rzeczy:
- statyw
- zdalny wyzwalacz migawki (przewodowy lub jeszcze lepiej bezprzewodowy).
Na szczęście mam obie - jednak jak na razie nie miałem czasu by wszystko rozkładać.
Może innym razem w wolnym czasie (jeśli taki będzie) zacznę bardziej próbować z amatorskim makro.
Już teraz natomiast widzę, że przydałaby się przynajmniej prymitywna pierścieniowa lampa błyskowa montowana na obiektyw - czyli to kolejny planowany zakup.
A oto kilka zdjęć z obu obiektywów z różną kombinacją pierścieni.
1. Listki małego heńka - dla mnie żadna rewelacja - każdym aparatem można zrobić taką fotkę:

- IMG_8537.JPG (245.18 KiB) Przejrzano 6133 razy
2. Wnętrze kwiatu bucephalandry - robione z ręki i nie wyostrzone dobrze - ale już cieszy mnie, że udało się jako tako pokazać strukturę słupka:

- IMG_8544.JPG (156.85 KiB) Przejrzano 6133 razy
3. Zdjęcia kropki, która powstała po kapnięciu kropli kawy na stół - te gródki to mielona kawa:

- IMG_8551.JPG (177.94 KiB) Przejrzano 6133 razy
5. Ziarenka cukru na blacie stołu (widać strukturę tła na laminacie stołu jak wyszło spod drukarki):

- IMG_8597.JPG (164.23 KiB) Przejrzano 6133 razy
6 i 7. To coś co musze udoskonalić i do czego dążę - zdjęcia małżoraczka, który przysiadł na jakimś farfoclu na przedniej szybie. Robione obiektywem kitowym (szkło niemal przy szybie) - tylko, że sam obiekt trochę się zasłonił:

- IMG_8626.JPG (140.07 KiB) Przejrzano 6133 razy

- IMG_8627.JPG (149.42 KiB) Przejrzano 6133 razy
Ostatnie zdjęcia dają mi więc nadzieję, że przy odrobinie wprawy da się zrobić coś fajnego z przeciętnej lustrzanki z kitowym obiektywem i tanimi pierścieniami pośrednimi.
Chciałbym kiedyś móc zrobić dobre zdjęcia akwariowych skorupiaków - ale to chyba jeszcze muszę trochę poćwiczyć.