Wchodzę w posiadanie nowego zbiornika 160l (80x40x50h) , bo coraz bardziej mnie wciąga akwarystyka i takie pytanie na sam start. Co Wy, jako doświadczeni akwaryści mi zaproponujecie? Nie wiem, czy jestem gotowy na akwa nastawione na jeden konkretny i wyspecjalizowany biotop, także może mi rzucicie jakieś pomysły na obsadę akwarium towarzyskiego.
Z wystroju planuję ciemne (może czarne podłodże, jeden mocno rozgałęziony korzeń (kilka możliwości moknie w beczce na wsi), niezbyt gęsta roślinność (zastanawiam się nad częściowym dywanem, tylko z czego?) ewentualnie kilka skałek wulkanicznych (ło panie, prosto z samej Etny, bo lat temu kilka miałem na owym wulkanie zbyt duży i zbyt lekki plecak, ale po zejściu na dół aż taki lekki nie był

Filtrację planuję załatwić dużym kubłem z prefiltrem, ewentualnie jako pomoc w cyrkulacji jakiś ładny i niezbyt duży wewnętrzny.
Plecki jak to zwykle. Czarne tło.
Światło. Ile dusza zapragnie, bo diody wszelakiej maści już się zbliżają do granicy od naszych żółtych przyjaciół. Płytki się wytrawi, radiatorów zostało, kabli dostatek, a i jakaś stacja lutownicza też się znajdzie.
Także w miarę możliwości i chęci podajcie jakieś możliwe zestawy zarybienia owej aranżacji, żebym nie walnął jakiegoś faux pas. Z przydennych planuję loricarie red lizard, bo są zaje*iste. A reszta jak na razie nie mam pojęcia.
Wiem, że do zarybienia jeszcze długa droga, ale niektóre gatunki nie są wszędzie dostępne od ręki, także będzie można zacząć rezerwować/zamawiać.
Z góry dziękuję.