użycie Microbe Lift Gravel & Substrate Cleaner by Adam

Awatar użytkownika
Godween
Użytkownik

Re: użycie Microbe Lift Gravel & Substrate Cleaner by Adam

Post autor: Godween »

Preparat, który stosujesz jest dobry w gęstym roślinniaku, by odmulić dno, u Ciebie wystarczą bakterie po każdej podmianie wody. Wystarczy raz na tydzień.

Krystaliczną wodę zapewnia tez skutecznie Purigen wkładany do filtra. Raz na dwa miesiące lub trzy należy go wyjąć i pomoczyć w ACE przez kilka godzin, po czym dokładnie wypłukać i odkazić preparatem antychlorowym. Purigen wychwytuje zanieczyszczenia, azotany i azotyny.

Na krasnorosty dobrze jest przez tydzień 3...4-krotnie przedawkować codziennie węgiel w płynie.

I ważne, paletki dobrze się czują w roślinnym ;) to dużo załatwia! http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewto ... highlight=
Pozdr Godween :-)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Jeśli nie masz EC możesz użyć kwasku cytrynowego.
Na krasne działa dokładnie tak samo jeśli nie lepiej.
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

Dzięki panowie za bardzo cenne uwagi
bardzo dużo się dowiedziałem :)
Godween pisze:Preparat, który stosujesz jest dobry w gęstym roślinniaku, by odmulić dno, u Ciebie wystarczą bakterie po każdej podmianie wody. Wystarczy raz na tydzień.

Krystaliczną wodę zapewnia tez skutecznie Purigen wkładany do filtra. Raz na dwa miesiące lub trzy należy go wyjąć i pomoczyć w ACE przez kilka godzin, po czym dokładnie wypłukać i odkazić preparatem antychlorowym. Purigen wychwytuje zanieczyszczenia, azotany i azotyny.

Na krasnorosty dobrze jest przez tydzień 3...4-krotnie przedawkować codziennie węgiel w płynie.

I ważne, paletki dobrze się czują w roślinnym ;) to dużo załatwia! http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewto ... highlight=
jakie bakterie i w jakiej ilości mi proponujesz ?
bo stosowałem już kilka różnych, i dużych efektów nie widziałem - może za mało :(
O Purigenie myślałem ale ostatecznie stanęło na tym preparacie.
Co do EC to na pewno się zgłoszę do Dara :)
MarSz pisze:Jeśli nie masz EC możesz użyć kwasku cytrynowego.
Na krasne działa dokładnie tak samo jeśli nie lepiej.
Kwasku :) oo ale w jakiej dawce i czy rybą nie zaszkodzi ?

PS cały czas myślę o jeszcze jednym wewnętrznym filtrze o przepływie 1000l/h
ale nie wiem czy on coś da :(
Awatar użytkownika
Godween
Użytkownik

Otóż każdy preparat bakteryjny jest dobry, ważne by go stosować stale po podmianie w ilości zalecanej, ja co jakiś czas lekko przedawkuję.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Kwasek najbezpieczniej na te elementy, które możesz wyjąć z akwarium (jak w Twoim przypadku korzenie) i zrobić kąpiel w roztworze - nie będzie śladu po krasnych.

Jak tak się pozbyłem sporej ich ilości kiedyś - nawet z mchów - jednak wyciągnąłem je z akwarium.

Może i dałoby się go zastosować tak jak i EC czyli psikając strzykawką bezpośrednio na glona punktowo. Przy duzym akwarium niewielka ilość nie powinna zaszkodzić ale to było by bardziej rozłożone w czasie bo musiałbyś np. codziennie potraktować mały kawałek glona powiedzmy 5-10ml roztworu kwasku - tak by strzyknąć prosto w glon.

Jednak tej wersji nie próbowałem (w tej opcji stosowałem EC tylko drożej wychodzi no ale jak czegoś nie da się wyjąć z akwa to jest to opcja). Natomiast jak tylko coś możesz wyciągnąć to bym się nie zastanawiał tylko kąpiel w roztworze kwasku.
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

praktycznie to mogę wyjąć wszystko z akwa nawet roślinki mam w doniczkach :)
Ale jak pomyślę, że wszystko miałbym znów wyciągać z baniaka to mnie krew zalewa :(
Chyba jednak kupię u Dara EC :)
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Co do Gravela to niepotrzebnie dałeś aż tak dużą dawkę , bo nie masz tak zasyfionego podłoża . Moim zdaniem odpowiednia by była dawka profilaktyczna czyli 5 ml na 40 litrów wody raz na miesiąc i nawet lepiej by to było jeszcze rozbić na dwa razy co dwa tygodnie.
Takie ilości spowodują , że na bieżąco podawane bakterie będą trzymały pod kontrolą zanieczyszczenia , natomiast podanie tak dużej jednorazowej dawki może spowodować że z braku większej ilości zanieczyszczeń zawarte w preparacie bakterie będą w dużej mierze bezczynne stąd to mocne długotrwałe zabarwienie wody , i po zużyciu zawartej w preparacie pożywki będą sobie szukały "pokarmu" zastępczego. Mogą wtedy stanowić swoistą konkurencję dla roślin zielonych i mogą też "zabrać się " za korzenie , rozkładając ich wierzchnią częściowo rozpuszczoną przez wodę warstwę .
Co do innych preparatów to wspomniane bakterie startowe mogą być , ale to nie antidotum na wszystko. To co mogło by się przydać i sprawdzić to Fluid Filter Medium z Easy Life.
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
Godween
Użytkownik

adamon pisze:praktycznie to mogę wyjąć wszystko z akwa nawet roślinki mam w doniczkach :)
Ale jak pomyślę, że wszystko miałbym znów wyciągać z baniaka to mnie krew zalewa :(
Chyba jednak kupię u Dara EC :)
Z tym EC też nie jest tak całkiem sprawa jasna. W moim LT przedawkowany 4-krotnie przez tydzień dał super wyniki, zniszczył wszystkie krasnorosty pędzelkowe, natomiast w rozpędzonym HT, niestety nie skutkuje. Wprawdzie ich niewiele, ale licho ich nie bierze... Sprawa jest prosza, gdyby się po prostu tym polało przy okazji podmiany, ale nie wszędzie się da.
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

EC jest bardziej skuteczne w zbiornikach mniej "pędzonych" bo dla krasnych wtedy jest to większy szok , natomiast w zbiornikach HT większość podawanego EC wciągają rozpędzone rośliny i dawka 4-5 krotna często nie daje widocznych efektów . Dla wzmocnienia efektu podania EC najlepiej na czas zabiegu wyłączyć filtr aby nie było cyrkulacji wody i podawany preparat bezpośrednio na glony nie był z nich zbyt szybko spłukiwany. Krasne mają się w nim trochę " pomaczać" aby miały możliwość odczuć jego obecność. Krótkotrwale można stosować nawet dawki 6-8 krotne , poprzedzone i zakończone podmianą wody , no i oczywiście wcześniejszym zlikwidowaniem ewentualnych niedoborów makroelementów.
Czasem i mnie dziwi jak to jest że w akwa ph jest na poziomie 6,6-6,7 , rośliny rosną , a krasne i tak z czasem wchodzą na zbiornik :) ... mam swoje pewne podejrzenia nawet , ale czy mam rację ...
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Godween pisze: Z tym EC też nie jest tak całkiem sprawa jasna. W moim LT przedawkowany 4-krotnie przez tydzień dał super wyniki, zniszczył wszystkie krasnorosty pędzelkowe, natomiast w rozpędzonym HT, niestety nie skutkuje. Wprawdzie ich niewiele, ale licho ich nie bierze... Sprawa jest prosza, gdyby się po prostu tym polało przy okazji podmiany, ale nie wszędzie się da.
Daro pisze:EC jest bardziej skuteczne w zbiornikach mniej "pędzonych" bo dla krasnych wtedy jest to większy szok , natomiast w zbiornikach HT większość podawanego EC wciągają rozpędzone rośliny i dawka 4-5 krotna często nie daje widocznych efektów . Dla wzmocnienia efektu podania EC najlepiej na czas zabiegu wyłączyć filtr aby nie było cyrkulacji wody i podawany preparat bezpośrednio na glony nie był z nich zbyt szybko spłukiwany. Krasne mają się w nim trochę " pomaczać" aby miały możliwość odczuć jego obecność. Krótkotrwale można stosować nawet dawki 6-8 krotne , poprzedzone i zakończone podmianą wody , no i oczywiście wcześniejszym zlikwidowaniem ewentualnych niedoborów makroelementów.
Czasem i mnie dziwi jak to jest że w akwa ph jest na poziomie 6,6-6,7 , rośliny rosną , a krasne i tak z czasem wchodzą na zbiornik :) ... mam swoje pewne podejrzenia nawet , ale czy mam rację ...
myślę, że moje bardziej podpada pod LT - nie stosuję żadnych nawozów - tylko złotą symfonię, bez co2
może trochę dużo karmię ale tak przy paletach jest :)
Daro rozwiń myśl :)
może zaskoczę o co chodzi :)
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Cóż tu rozwijać :) ... po prostu w zbiorniku gdzie jest duża ilość światła , co2 i nawozów rośliny rosną szybciej , ich proces wchłaniania pierwiastków jest sprawniejszy więc i szybciej i sprawniej wchłaniają i przetwarzają EC . Dla nich w takim przypadku to jak podanie bitej śmietany na deserze :) ... więc mniej zostaje wchłonięte przez same glony gdyż stężenie tego preparatu w wodzie szybko się zmniejsza , a za tym zmniejsza się też skuteczność jego działania i to prowadzi do złych wniosków z jego stosowania. Plusem jest to że rośliny zyskują wtedy i tak mimo wszystko przewagę na glonami , z tym że krasnorost to twarda bestia ... i gra na czas .
Natomiast w przypadku akwarium LT wzrost roślin jest powolny , czasem dodatkowo ograniczony brakiem jakiegoś pierwiastka (np.symfonia złota bez dodatkowej dawki potasu i żelaza jest słaba ...) i w takiej sytuacji gdy podamy EC rośliny nie są w stanie szybko i w dużej ilości przyswoić tego preparatu stąd stężenie EC w wodie jest większe przez dłuższy czas i glony bardziej to odczuwają ...
A wzmaga to zatrzymanie cyrkulacji wody w chwili podawania EC bezpośrednio na glony.
Mogą tylko ewentualnie lekko ucierpieć liście zarażone glonem na które będzie wstrzykiwane EC .
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Wczoraj w godzinach południowych zrobiłem podmianę wody - jakieś 15%
wyłączyłem filtrację i polałem najbardziej zarośnięte krasnorostami części akwarium EC (rozcieńczonym pół na pół z wodą ) wlałem około 120ml EC do wody, dodałem potasu około 15ml
dolałem wody i wlałem połowę dawki Fluid Filter Medium - według zaleceń Daro :)
Woda się zrobiła mętna - ale to tak powinno być

Dzisiaj byłem pewny, że zmętnienie wody ustanie - a tu dzisiaj wygląda tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

woda nadal mętna :(
krasnorosty jak by ustępowały
Daro napisz czy wlać drugą dawkę czy czekać ?
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Ufff ...
Nie wiem czy pomyliłeś się przy podawaniu ilości czy faktycznie tak podałeś jak napisałeś...
Tłumaczyłem , że masz podać 100-120 ml potasu na tydzień w dwóch dawkach i 2-3 krotnie przekroczoną dawkę EC na pół rozcieńczone z wodą w strzykawce bezpośrednio na krasnorosty ...
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Tyle informacji u Ciebie dostałem, że faktycznie mogłem coś pomylić :)
czyli potasu już dolewam jeszcze 80ml, a co z drugą dawką Fluid Filter Medium
mam dodać teraz ?
woda nadal mało przejrzysta :(
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Więc wychodzi na to , że dałeś 15 krotną dawkę EC :shock: ... to na pewno pomoże z krasnorostami , nie pomoże jednak w usunięciu zmętnienia tylko może je wzmocnić ...
Musisz teraz zrobić dwie podmiany wody po 30-40% w odstępie 3 dni od siebie. Daj napowietrzanie i pilnuj aby nie zrobiła się błona na powierzchni wody . W ten sposób zmniejszysz stężenie EC w akwarium i usuniesz z niej to co uwalnia się z glonów po ich rozpadzie. Po każdej podmianie daj do akwa 50 ml potasu . Z FFM teraz poczekaj , bo w wodzie będzie za dużo już teraz chemii i podaj go po drugiej podmianie wody ...
A pytałem , czy zapisać ...
Pozdrawiam
Darek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda”