Filtracja Unimax 250

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Re: Filtracja Unimax 250

Post autor: adamon »

Big daddy pisze:Faktycznie coś poknociłem, sorki :oops:
Moja 250 nie była czyszczona 10 miesięcy na oryginalnych gąbkach i nie był filtr zbytnio zasyfiony, ale ja nie mam palet tylko małe rybki i krewetki także to o niczym nie świadczy.
A moze pomyśl nad filtrem panelowym można go ustawić za akwarium wypełnic gąbką i robiłby za mechanika?
Ja swojego JBL-a też już rok nie otwierałem :)
Szczerze mówiąc zastanawiam się nad trzema opcjami:
1. sump
2. filtr panelowy (boczny bo z tyłu akwarium mi się nie zmieści od ściany)
3. następny filtr kubełkowy (zapakowany gąbkami jako mechanik)

1. sump - chyba najlepsze wyjście z mojej sytuacji, postawiłbym go piętro niżej, w piwnicy. Węże by przeszły przez strop, troszkę ściśnięte w tym miejscu ale dały by radę :)
Jednak sump bez komina czyli na overflow nie ciągnie zanieczyszczeń z dna tylko to co jest na powierzchni - i pewnie zostanie to wszystko co się chcę pozbyć :(
2. filtr panelowy - to taki sump tylko mniejszy :) - z tyłu akwa mi nie wejdzie gdyż mam za mało miejsca, musiałbym przesunąć całą szafkę z baniakiem do przodu co chyba jest już niewykonalne z racji ciężaru i odgniecionych już paneli :(
Natomiast panel boczny nie wchodzi w grę z racji, że mi na to nie pozwala pokrywa (czarny plastik)
3. filtr kubełkowy - chyba na tym zostanie :( zapakowany gąbkami i watą ale o stosunkowo największym przepływie, jednak nie unimax 250.
Najmniejsza powierzchnia mediów, z tych wszystkich opcji, ale najwygodniejszy :)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Może jeszcze jeden pomysł, z tego co pamiętam to również bawiłęś si e w robienie samemu różnych gadzetów typu armata torfowa więc mam dla Ciebie propozycję przemyśł myślę że byłoby to dobra rozwiązanie:
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=7&t=311
Przy odpowiedniej pompie spoko można postawić w piwnicy, o ilość wkładów filtracyjnych chyba nie trzeba się martwić :mrgreen:
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

Heh tak też brałem pod uwagę :)
ale beczka xenona to typowy biolog, zasypany keramzytem :)
A mi potrzebny jest mechanik, wiem, że można zamiast keramzytem wsadzić gąbki, ale czyszczenie takiej beczki jako mechanika to chyba bardzo uciążliwe :(
Natomiast sump to jest filtr do którego jest ogólny dostęp z każdej strony :)
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Przy beczce Xenona będzie uciążliwe czyszczenie, zależy też od wielkości beczki, ale jak wstawisz tam same gąbki to nieźle się nalatasz za nim je wyczyścisz.:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
officer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: officer »

Ja mam Panowie pytanie z innej beczki jak założyć na ten filtr węże 12/16mm tak żeby nie robić przejściówki na wężu tylko od samego początku założyć na wlocie i wylocie? mam grzałkę na rurki 12/16 mm jak i szklane rurki...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”