Akwarium za jeden uśmiech - SOSW Lubliniec

Moderatorzy: Opiekun_Forum, admin_tech

Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: Akwarium za jeden uśmiech - SOSW Lubliniec

Post autor: MarSz »

Dzięki, widziałem Twój ostatni zbiornik i powiem Ci, że gdyby zamiast piasku dać ciemne podłoże i obsadzić trawnikiem, a zamiast red moor wood dać zwykle korzenie ale o podobnym układzie, a i odbić to symetrycznie (mniej więcej) to taki mam mniej więcej plan na zbiornik forumowy.

Przy okazji - możesz do galerii wstawić kilka swoich aranżacji - na pewno nie jednej osobie, która nie ma do końca pomysłu, mogą się przydać lub być inspiracją.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Ja jeszcze bedę przekonywał do autoreklamy i zamieszczenia swojego logo (baneru) z odnośnikiem do strony ,tak jak ma Tropical :mrgreen:
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Ad-shop.pl
Użytkownik

Post autor: Ad-shop.pl »

Panowie postaram się w wolnej chwili trochę pododawać choć z czasem u mnie jest bardzo kiepsko
Raz że sklep dwa do nocy rehabilitacja .
Zbiorniki zawsze można wejść i obejrzeć przez sklep (zakładka zakładanie akwariów) bądź bezpośrednio

http://www.akwarium-dekoracyjne.pl/
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Koleżanki i koledzy, którzy zaoferowali pomoc w jakiejkolwiek formie - prosżę o potwierdzenie na PW czy oferta nadal aktualna. Pisałem już pw ale piszęi tutaj na wypadek gdybym kogoś przeoczył lub gdyby ktoś jeszcze chciał się dołączyć.

Proszę o to, bo w tym wątku już zrobiło się dużo stron i wypadałoby to gdzieś osobno podsumować by było wiadomo na czym stoimy.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Wczoraj miałem okazję być w ośrodku na zajęciach i przeprowadziłem dzieciom krótką prezentację na temat Aquascapingu, pokazałem jakie są rodzaje zbiorników (aranżacji), omówiłem cechy charakterystyczne poszczególnych , starałem się uzasadnić mój wybór dla nich oraz powiedziałem o zakładaniu zbiornika, dojrzewaniu, cyklu azotowym i jeszcze parę rzeczy. Pokazałem im zdjęcia różnych aranżacji (w tym kilku moich) zwracając szczególną uwagę na to jak zbiornik wygląda zaraz po starcie i że do efektu końcowego mija trochę czasu (by ich przygotować na wszystko po kolei). Podkreśliłem też, że ryby mogą być wpuszczone dopiero po dłuższym czasie.

Mimo iż nie miałem za dużo czasu na powiedzenie wszystkiego co mogłem i chciałem to mam bardzo pozytywne wrażenia po spotkaniu. Dzieci wykazały bardzo duże zainteresowanie i entuzjastyczne podejście do tematu (jednym z ciekawych punktów programu był pokaz moich narzędzi niczym chirurga czyli zestaw pincet, nożyczek, ścisków, żyłki do wiązania roślin oraz prezentacja materiałów do układania aranżacji - chyba zrobiło na nich pozytywne wrażenie bo nie mogli się doczekać kiedy będzie start zbiornika :-) ).

Widzę, że cała akcja sprawia im wiele radości jak i satysfakcji, że ich prace zostały wybrane i dostaną akwarium.

Zaskoczyła mnie również ich wiedza na tematy ogólne - wchodzili mi w słowo od czasu do czasu (ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu) pokazując, że wiedzą niektóre rzeczy (na szczęście miałem i ja sporo do pokazania więc wrażenie było obustronne :-)

Teraz pozostaje czekać na zestaw, dograć jeszcze pewne szczegóły (ale tym się zajmuję na bieżąco) i kiedyś przyjdzie dzień "0" - mam nadzieję, że większość (oby wszystko) pójdzie zgodnie z planem i cała akcja zakończy się sukcesem.

Edit:
I jeszcze jedna kwestia - udało mi się znaleźć osobę, która zaoferowała zakup podłoża do akwarium.
Jest to osoba prywatna nie zarejestrowana na tym forum ale wiem, że czyta i niekoniecznie chciałaby się ujawniać (co uszanuję ale dziękuję za pomoc).
Kwestię samego podłoża jeszcze ustalimy ale ja jestem bardzo pozytywnie nastawiony do ADA Amazonia New i jeśli z jakiegoś powodu nie zmienię zdania to będą dwa worki tego podłoża (myślę, że wystarczy).

Poza tym wcześniej jeszcze rozmawiałem z Michałem (Boomer), który zaoferował żwirek kwarcowy jeśli nie udałoby się nam zdobyć innego podłoża. Za ofertę również dziękuję i (jak już rozmawiałem z Boomerem) może mimo wszystko skorzystam jako podbudowę pod grubsze korzenie by nie marnować w te miejsca ADY (i tak nie będzie w tym miejscu roślin rosnących w podłożu) ale to jest jeszcze temat do ustalenia.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Super że dzieciakom się podobało i są pełne entuzjazmu, mam nadzieję że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Teraz czekamy.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

No i jest kolejna pozytywna informacja - Kodiemu udało się nawiązać rozmowę z firmą Zoolight, później ja rozmawiałem z Panią reprezentującą firmę i mamy dodatkowe oświetlenie.

Jeszcze nie ustaliliśmy dokładnie jakie bo muszę poczekać na informacje szczegółowe od firmy Aquael co do tego jakie świetlówki będą standardowo w pokrywie i jakie uda się dodatkowo włożyć bo nie wiadomo jaka będzie pokrywa (ostatnio powiedziano mi, że max to 2x39W ze względu na długość i ograniczenia w budowie pokrywy, ale przed chwilą dowiedziałem się, że może pokrywa umożliwi montaż świetlówek 2x54W co byłoby najlepszym rozwiązaniem) , ale wszystko jest na dobrej drodze :-)

Patrząc na całość to jeszcze jakby się udało zdobyć zestaw CO2 (i opcjonalnie filtr jeśli będzie potrzebny w zależności od tego czy ten co będzie w zestawie będzie wystarczający) to już byłby profesjonalny komplet - nic tylko startować :-)
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

Panie i Panowie AQUAEL na swoim profilu facebookowym opublikował niektóre prace nadesłane na konkurs :
https://pl-pl.facebook.com/photo.php?fb ... =1&theater
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Miło mi poinformować że firma Zoolek zgodziła się podarawać zestawy testów do obydwu "forumowych" zbiorników, będą to dwie walizki z testami jakie są w ofercie tej firmy. W przyszłym tygodniu zostaną wysłane i przekaże je przy najbliższej okazji Marcinowi i Adamowi.
Dziękujemy!
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

wielkie dzięki Big daddy za tak wspaniałą informację na ten weekend :)
świetnie następne z głowy :)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dzięki Przemku - zrobiłem osobny temat na samo podsumowanie bo tutaj już wszystko jest za bardzo porozrzucane na kilku stronach i sam zaczynam się gubić:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=116&t=1213
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Będzie mały update - pokusiłem się i zakupiłem sobie 4 baniaki 30l (w końcu nie będę musiał biegać do piwnicy co godzinę by zmienić butelkę 5l do której kapie RO - teraz wstawię baniak i mam 6-7 godzin spokoju) więc kwestia baniaków na wodę rozwiązana - będę mógł dostarczyć jednorazowo 120 l żywej wody i może RO (a może jeszcze inne baniaki zgromadzę - więc ciągle aktualne jeśli ktoś chciałby pożyczyć tylko na dzień startu jakieś banki lub kanistry).

Ale doszła nowa kwestia - może ktoś ma jakieś stare moskitiery lub firanki (takie zwykłe jak siatka) - pozwoli to uniknąć może niepotrzebnego wydatku na zakup moskitier.
Paweł Mielniczek poradził mi by pod podłoże w miejsce gdzie będą stały korzenie (a i tak nic nie będzie rosło w podłożu) uszyć siatki z firanek lub moskitiery i wypełnić keramzytem (przy okazji również może ktoś ma jakieś pozostałości - chodzi o zwykły keramzyt ogrodowy).
Pozwoli to zaoszczędzić nieco podłoże i uniknąć stref beztlenowych a przy okazji sprawić super złoże dla bakterii.

Tak więc do zorganizowania są moskitiery (firanki) i keramzyt.
Ja jakieś ścinki moskitier mam ale trzeba będzie więcej szyć (bo są cienkie) a może ktoś ma większe płaty.

Zaraz zrobię update w wątku z podsumowaniem.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Dostałem potwierdzenie o gratisach dla zbiornika z firmy Tropical :mrgreen:

Deja vu :roll:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dzięki Kodi za info - zaraz zrobię update gdzie trzeba.
Podziękowania również w stronę firmy Tropical - rozumiem, że chodzi o pokarmy, tak?
Szczegóły ustalimy później jak będziemy już na 100% znać obsadę ale z tym na szczęście się nie pali bo to jeden z ostatnich punktów programu :-)
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Nie tylko o pokarmy ;)
Tropical zasponsorował całą chemię na start :mrgreen:
Czyli :uzdatniacz,bakterie i środek makroelementowy dla roślin :idea:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi